Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia letí na Riviéru. V souboji s Nice je favoritem, ve Francii ale doposud nezvítězila

Slavia slaví gól do sítě Nice foto: Reuters

Praha - Tenkrát byl na hráče hodně nazlobený. „Náš výkon jsem ještě nerozdýchal,“ čílil se trenér Jindřich Trpišovský. Takřka přesně před dvěma lety se Slavia v Bordeaux naposledy marně snažila o vítězství na francouzské půdě. Ve čtvrtek to bude zkoušet zase, pátý pokus ji čeká v Nice.
  16:39

Cestu si český šampion naplánoval jako tradičně dva dny předem. Z Ruzyně odletí na západ v úterý v podvečer v takřka kompletním složení.

Celý tým totiž na začátku týdne absolvoval povinné testování na koronavirus s negativním výsledkem, a tak by na palubě speciálu měl scházet pouze obránce Hovorka, jenž si v reprezentaci poranil koleno.

Provod, který po nemoci minule v nominaci ještě chyběl, i Oscar, který pro změnu ze sobotního ligového duelu v Opavě (6:0) odkulhal, letí s mužstvem.

Slavia ve Francii

Čtyři zápasy, tři porážky

Bordeaux - Slavia 1:0 
semifinále poháru UEFA (16. dubna 1996)

Nice - Slavia 2:2
2. kolo Poháru vítězů pohárů (23. října 1997)

Lille - Slavia 3:1
základní skupina Evropské ligy (17. prosince 2009)

Bordeaux - Slavia 2:0
základní skupiny Evropské ligy (29. listopadu 2018)

Vykročí Slavia ve čtvrtek večer vstříc pohárovému jaru?

Šance jsou na první pohled slušné.

Zaprvé: nedávná zkušenost. Nice před třemi týdny v Praze rozhodně nepůsobilo jako soupeř, kterého by se Slavia měla bát. Vždyť ho porazila i bez opor a s náhradníky.

Zadruhé: současná situace. Ještě minulý týden mělo Nice v kádru deset nakažených, jeho víkendový zápas v Marseille byl kvůli tomu odložen a je jasné, že ani ve čtvrtek nebude tým v ideálním složení ani rozpoložení.

Dokonce i bookmakeři mají českého šampiona za mírného favorita, byť jeho novodobé francouzské zkušenosti hovoří spíš opačně. Posuďte sami.

Duben 1996: semifinále Poháru UEFA, ve kterém za domácí Bordeaux hráli slavní Zidane nebo Lizarazu. Slavia padla 0:1.

Říjen 1997: Pohár vítězů pohárů a stejný soupeř jako ve čtvrtek.

Když si na internetu vyhledáte sestřih z tehdejšího boje mezi Nice a Slavií, na první dobrou vás okouzlí kulisa starého stadionu a také emoce francouzských komentátorů, kteří střelci slávistických gólů Karlu Váchovi říkají „Vačá“.

Zápas tehdy skončil remízou 2:2 a Slavii tudíž v odvetě stačila k postupu remíza 1:1.

Sima a Kuchta se radují z gólu do sítě Nice

Prosinec 2009: Nepovedená sezona v Evropské lize, kterou Slavia zakončila na posledním místě skupiny a porážkou 1:3 v Lille. Doma to předtím bylo ještě horší, protože červenobílí od Francouzů v Edenu dostali „bůra“.

A konečně listopad 2018 a v úvodu zmíněný nezdar v Bordeaux - porážka 0:2 na krásném stadionu na kraji města, kde byla však kvůli nezájmu domácích fanoušků i zákazu pro ty slávistické atmosféra podobně tristní, jako bude ve čtvrtek.

Peter Olayinka ze Slavie.
Slavia v Evropské lize proti Nice

„Bylo to hodně špatné po všech stránkách,“ líčil tenkrát bezprostředně po zápase kouč Trpišovský. „Ztratili jsme nesmyslný počet míčů,“ zlobil se hodně.

Slavii však ta porážka nakopla, o dva týdny později doma porazila Petrohrad, postoupila a na jaře narazila až proti pozdějšímu vítězi Evropské ligy, anglické Chelsea. V další sezoně si užila nádherný podzim v Lize mistrů a teď je uprostřed rozporuplného pohárového půlroku v Evropské lize, i když pomýšlela výš. Dočká se happyendu?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!