Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sešívaní slaví zisk doublu. Po ligovém triumfu se Slavia raduje z výhry v poháru

Sport

  19:07aktualizováno  21:24
Olomouc - Fotbalisté Slavie Praha mohou jásat. Po výhře v tuzemské nejvyšší soutěži, kterou si zajistili o víkendu, přidali ve středu večer vítězství v MOL Cupu. Ve finálovém duelu s Baníkem Ostrava zvítězili 2:0. Radost má i fotbalová Sparta, která se touto výhrou posunula ze druhého do třetího předkola Evropské ligy a živí šanci na přímý postup do základní skupiny EL.

Tomáš Souček (vlevo) ze Slavie se raduje z gólu. Gratulovat přibíhají (zprava) Milan Škoda, Ibrahim Traoré a Jan Bořil. foto: ČTK

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:2 (0:1)

Branky: 37. Souček z pen., 78. Masopust. Rozhodčí: Ardeleanu - Nádvorník, Blažej - Zelinka (video). ŽK: Procházka - Škoda, Traoré, Masopust, Kolář, Bořil. ČK: 38. Baroš (Ostrava - mimo hřiště). Diváci: 11.661.

Ostrava: Budinský – Pazdera (46. Granečný), Procházka, Stronati, Šindelář (71. Diop) – Fleišman, Fillo, Hrubý, Jánoš – Holzer, Kuzmanović (80. Šašinka).

Slavia Praha:  Kolář – Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil – Souček, Traoré (55. Král) – Masopust, Hušbauer (73. Olayinka), Zmrhal – Milan Škoda (83. Kúdela).

Slávisté ovládli i páté finále domácího poháru, které v samostatné historii hráli. Předtím triumfovali v letech 1997, 1999, 2002 a 2018. Baník prohrál třetí ze čtyř finálových zápasů, v samostatné historii zvítězil jen v roce 2005 v Olomouci nad Slováckem.

Triumf Slavie znamená, že čtvrtý tým ligy Jablonec má jistotu startu v kvalifikaci Evropské ligy. Kvalifikační utkání o Evropskou ligu si v nejvyšší soutěži s vítězem skupiny o Evropu zahraje pátý celek, jímž bude Liberec, nebo Ostrava. V případě vítězství Arsenalu ve finále Evropské ligy se třetí tým z ligy, kterým je Sparta, dostane přímo do skupiny Evropské ligy.

Baník stejně jako v nedělním zápase nastoupil v rozestavení s pěti obránci. V brance překvapivě dostal před Laštůvkou přednost Budinský, který v této ligové sezoně zatím odchytal jediné utkání.

Slavia začala aktivněji. Ve 13. minutě proti Škodově střele zasáhl Budinský a ostravský gólman se blýskl i ve 22. minutě, kdy vyrazil Bořilovu ránu. Na druhé straně Slezané nezužitkovali závar na malém vápně.

V 36. minutě Procházka ve vlastním vápně jemně sáhl na rameno Ngadeua, který upadl, a rozhodčí Ardeleanu k nevoli Slezanů odpískal pokutový kop. Slávista Souček nezaváhal a poslal Pražany do vedení. Proti penaltě vehementně protestoval na lavičce Baníku útočník Baroš, který po doléčení zranění začal na střídačce, a sudí ho mimo hřiště vyloučil.

Ostravský Daniel Holzer si na něco stěžuje, hlavní sudí Petr Ardeleanu s ním...
Hráči Ostravy se snaží změnit verdikt sudího Petra Ardeleanu. Marně.

Na druhé straně mohl odpovědět Holzer, ale odražený balon napálil z úhlu nad. Ještě před přestávkou se znovu blýskl Budinský, který vykopl Frydrychovu střelu.

Ostravský kouč Páník do druhé půle posílil ofenzivu o Granečného. Slávisté se zatáhli, ale Slezané se k šancím nedostávali. Naopak v 62. minutě trefil Zmrhal Fillovu ruku, penalta se ale tentokrát nekopala.

Čerstvý ligový mistr čím dál častěji vyrážel do brejků a po jednom z nich přidal v 78. minutě pojistku. Střídající Král vysunul Masopusta, který předchozí tři finálové zápasy v poháru v dresu Jablonce prohrál, a ten únik s přehledem proměnil. Baník neskóroval v šestém duelu po sobě.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...