Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skončí u reprezentace? Vrba jedná s Machačkalou, ta ho chce vykoupit ze smlouvy

Sport

  16:15aktualizováno  16:45
PRAHA - Další působení trenéra Pavla Vrby u české fotbalové reprezentace je nejisté. Kouč národního týmu jedná s ruskou Machačkalou, která chce využít výstupní klauzuli ve Vrbově smlouvě. V tiskové zprávě o tom informovala Fotbalová asociace ČR.

Pavel Vrba má o čem přemýšlet. foto: ČTK

„Dnes mě oslovili zástupci Anži Machačkala s žádostí, zda by bylo možné uvolnit trenéra Vrbu pro práci v jejich klubu. Vzhledem k tomu, že pan Vrba má ve smlouvě výstupní klauzuli a sám o její využití zájem má, souhlasil jsem se zahájením jednání,“ uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta.

„Pokud budou tato jednání úspěšná, budeme okamžitě řešit alternativy na post trenéra národního týmu i dalších uvolněných pozic v realizačním týmu,“ dodal. Dvaapadesátiletý Vrba je u národního týmu od prosince 2013, kdy přišel z Plzně.

Anketa

Měl by Pavel Vrba po nepovedeném ME skončit u národního týmu?

Ano 786
Ne 410
Nevím 99

S reprezentací vyhrál kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy, tam však ve třech zápasech získal jediný bod za remízu s Chorvatskem a jeho výběr nepostoupil do play off.

Na hodnotící tiskové konferenci po mistrovství uvedl, že má nadále chuť působit u reprezentace, nabídka z Machačkaly by ale vše mohla změnit. „Všechny zájemce jsem již před mistrovstvím Evropy informoval, že dříve než po skončení šampionátu o odchodu od reprezentace jednat v žádném případě nebudu. Nyní jde o první konkrétní jednání,“ uvedl Vrba.

„V uplynulých dnech mě kontaktovali představitelé klubu Anži Machačkala, s jehož zástupci bych měl v nejbližších dnech absolvovat finální schůzku. V případě úspěšného jednání se vyjádřím k dalším podrobnostem i vstříc fanouškům národního týmu,“ dodal kouč.

O nabídkách z Ruska informovala česká média už před šampionátem, to však Vrba označil za spekulace. Mluvilo se o Petrohradu a Kazani. O zájmu Machačkaly, která skončila na 13. místě uplynulého ročníku ruské ligy, psala tamní média už v průběhu Eura.

Machačkala se udržela v lize až díky úspěšné baráži a nyní chce budovat nový tým. V klubu v minulosti působil například útočník Samuel Eto’o, obránce Roberto Carlos nebo trenér Guus Hiddink.

Kvůli finančním problémům majitele Sulejmana Kerimova však klub poté začal šetřit, přišel o hvězdy a před dvěma lety sestoupil na jednu sezonu do druhé ligy. Dres Machačkaly oblékal v letech 2010 až 2012 i český útočník Jan Holenda.

Pokud by Vrba u reprezentace skončil, spekuluje se o tom, že by jej mohl nahradit nynější kouč Mladé Boleslavi Karel Jarolím.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!