Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

19:17
Česko
Sestava fotbalistů ČR proti Španělsku: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Hübschman, Jiráček - Kolář, Rosický, Pudil - Baroš.
Česko
Bývalý záložník a rekordman v počtu startů za reprezentaci Karel Poborský před pátečním zápasem evropské kvalifikace se Španělskem dostane ocenění za to, že v dresu národního týmu pokořil metu stovky odehraných utkání. Poborský, který dohromady odehrál 118 zápasů, obdrží na stadionu na pražské Letné pamětní plaketu. UEFA ji uděluje všem reprezentačním "stovkařům" a dnes přišla řada právě na devětatřicetiletého Poborského.

Až se bude jednou loučit s kariérou věhlasný dirigent Xavi, fanoušci španělské fotbalové reprezentace a Barcelony se nemusejí bát, že by po něm v obou sestavách zůstala prázdná díra. Na scéně se totiž objevil Xaviho dokonalý "klon": Thiago Alcántara. Do velkého fotbalu vyrazil z tréninkového centra Barcelony v La Masii a kam přijde, tam po vzoru svého velkého učitele Xaviho sbírá jeden úspěch za druhým. Jaké kousky Thiago dokáže, budou možná už v pátek obdivovat i fanoušci v kvalifikačním zápase na Letné.

  • Talentovaný klon fotbalového génia Barcelony Xaviho, jmenuje se Thiago Alcántara (vpravo)

    Talentovaný klon fotbalového génia Barcelony Xaviho, jmenuje se Thiago Alcántara (vpravo) / Autor: Reuters

Česko
Přesně před rokem bojoval záložník Petr Jiráček o své pevné místo v sestavě Plzně, teď se může těšit na to, že si možná během necelého měsíce třikrát zahraje proti španělským fotbalovým hvězdám. Zatímco energický záložník netrpělivě vyhlíží, jestli se vejde do zahajovací jedenáctky reprezentace v páteční kvalifikaci se Španělskem, později bude už jako opora Plzně čelit v Lize mistrů hvězdám Barcelony, které tvoří také páteř národního týmu.
Česko
V posledních dvou zápasech se z něj stal nečekaný reprezentační kanonýr, když nasázel hned tři branky, byť je Michal Kadlec profesí obránce. Zadák národního týmu teď smířeně očekává, že v pátečním kvalifikačním zápase proti úřadujícím mistrům světa a Evropy ze Španělska bude těžiště jeho práce zase hlavně v defenzivě před vlastní brankou. Optimisticky tvrdí, že Češi mají na to, aby velkého favorita obrali o body a udělali klíčový krok k účasti v baráži o postup na mistrovství Evropy.
Česko
Čeští fotbalisté doufají, že jim v utkání se Španělskem pomohou ve velké míře fanoušci, které se snaží sdružit nový projekt - 12. hráč české reprezentace. Jeho cílem je vytvořit v ochozech pozitivní atmosféru, kvůli čemuž vznikl manifest fanouška národního týmu. "Chceme dát dohromady všechny fanoušky, kteří pozitivně vnímají reprezentaci. Chceme jim dát podporu pro jejich fandění, pomoci zvýšit návštěvnost a motivovat hráče k pozitivní interakci s fanoušky," uvedl Jiří Nikodým, mluvčí projektu, na němž Fotbalová asociace ČR spolupracuje s Českou spořitelnou a s oficiálním fanklubem reprezentace. "Není to jen o tomto utkání se Španělskem, ale půjde o dlouhodobou záležitost. Snažíme se fanouškům naslouchat, proto jsme vytvořili manifest 12. hráče," dodal.
Španělsko
V posledních zápasech španělského národního týmu příliš prostoru nedostával, ovšem v pátek proti České republice zřejmě Fernando Torres nastoupí v základní sestavě. Trenér Vicente del Bosque mu chce dát možná poslední šanci dokázat, že kritika na jeho hlavu je neoprávněná. Torres v podstatě bude hrát v Praze o svou budoucnost v týmu úřadujících mistrů světa a Evropy. V tomto roce odehrál v osmi reprezentačních zápasech jen 193 minut, pouze jednou nastoupil v základní sestavě a vstřelil jediný gól v červnové přípravě proti USA. Více prostoru dostávají Fernando Llorente a Álvaro Negredo. VÍCE ČTĚTE ZDE.
Česko
Reprezentaci bude v závěru kvalifikace o postup na mistrovství Evropy proti Španělsku a v Litvě chybět zraněný záložník Marek Matějovský. Ten se sice v nominaci objevil po téměř dvou letech, ale nakonec se ze srazu reprezentace omluvil kvůli zranění třísel. Trenér Michal Bílek, jehož výběr čekají klíčové kvalifikační souboje, za sparťanského středopolaře nikoho dalšího dodatečně povolávat nebude.