130 let

Slavia přišla o naději s Hamburkem. | foto: ČTK

Slavia se dnes rozloučí s Evropou

Sport
PRAHA - Velmi zvláštní utkání čeká Slavii dnes na půdě Ajaxu. Závěrečné utkání základní skupiny totiž nemůže už nic změnit na tom, že na jaře se v pohárové Evropě neobjeví ani jeden český tým. I tak je ovšem o co hrát. Sešívaní by do zimní pauzy jistě uvítali, kdyby se jim podařilo vstřelit druhý gól v letošním mezinárodním měření. Hraje se i o koeficient, který bude v příští sezoně neméně důležitý.

Zápas můžete sledovat on-line ZDE, už nyní můžete diskutovat o zápasu.

Slavia se bude muset obejít bez distancovaného brankáře Martina Vaniaka, do hry nezasáhne ani Láďa Volešák. Do holandské metropole poletí kompletní kádr, trenér stanoví nominaci až na místě, ve výpravě tedy nebude chybět ani Vaniak, nemocný Láďa Volešák zůstává doma.

Distancovaný je také hlavní trenér Karel Jarolím, který nesmí na lavičku. Předpisy mu nařizují sledovat zápas pouze z tribuny. „Podstatné je, aby si dobře vedli na hřišti kluci, pak na lavičce nemusí být nikdo,“ neřešil svou nepřítomnost kouč sešívaných.

„Nemyslím si, že bychom měli mít problémy s motivací, je to evropský pohár proti kvalitnímu soupeři, nejde sice již o postup, ale rádi bychom konečně ve skupině vstřelili branku a uhráli dobrý výsledek, jde i o náš koeficient,“ doplnil.

 Zároveň se pustil i do zamyšlení nad tím, proč vlastně český mistr jede k poslednímu zápasu bez šance na postup. „Je možná škoda, že jsme v prvním termínu nehráli, měli jsme tehdy lepší sportovní formu, než máme teď. Ale chceme se důstojně rozloučit s podzimem a uhrát dobrý výsledek.“

Poměrně velká část současného kádru si pamatuje na loňské vítězství ve městě sexu. K loňskému úspěchu na hřišti Ajaxu se vrátil kapitán Erich Brabec:

„Ajax na nás sice může mít "pifku“ z minulé sezony, z předkola Ligy Mistrů, ale nemyslím si, že zápas bude nějak zvlášť vyhecovaný. Obě mužstva dostála určitých změn a potkávají se v sezoně s tolika týmy, že nějakou Slavii nebo nějaký Ajax nemůže zajímat, že loni vypadli zrovna s tím a tím soupeřem.“

Dernieru ve slávistický barvách si užije nejlepší střelec podzimní části Tomáš Necid. Už jeho loučení s Edenem v zápase proti Hamburku bylo dojemné. Ještě dlouho po skončení utkání zůstával mladičký střelec na trávníku a zdravil se s fanoušky, kteří vyvolávali jeho jméno.


„Měli jsme dlouhou pauzu. Čtrnáct dní jsme se připravovali vlastně jenom na tenhle zápas. Věříme, že ho můžeme zvládnout a alespoň trochu si napravit letošní pohárovou reputaci,“ doufá útočník. „Je to sice můj poslední zápas za Slavii, ale hráčem Moskvy se stávám až od 1.1.2009. Teď budu hrát pořád za Sešívané a budu se snažit dát gól. Budu se snažit hrát tak, abych byl spokojen nejen já, ale i trenér a fanoušci,“ přeje si reprezentační forvard.

 Zápas startuje ve tři čtvrtě na devět.

Autor: Lidovky.cz