Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia se může vzepřít historii. Dobude po Spartě jako druhá britské ostrovy a vyřadí Leicester?

Slavia v utkání s Leicesterem foto:  Michal Šula, MAFRA

Doporučujeme
Leicester - Už v úterý odpoledne odletěla pražská Slavia do Leicesteru k odvetě 1. kola vyřazovací fáze Evropské ligy. V kapse ji mohl hřát výsledek 0:0 z prvního měření sil na domácí půdě...
  7:07

Když se v nyonském sídle UEFA rozhodlo o tom, že se Slavia utká na úvod jarního pokračování Evropské ligy s Leicesterem, mluvilo se o nepříjemném a favorizovaném protivníkovi. „Čeká nás těžký soupeř. Dávají spoustu gólů a mají nesmírně rychlé hráče,“ varoval slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Měl pravdu, ale ne tak úplně. Aktuálně třetí tým věhlasné Premier League přicestoval do Edenu k prvnímu utkání očekávaného dvojzápasu soustředěný a s největšími hvězdami.

Slavia v utkání s Leicesterem
Trenér Leicesteru Brendan Rodgers.

V brance Kasper Schmeichel, ve středu obrany Caglar Soyuncu, uprostřed zálohy duo Youri Tielemans, James Maddison a útočná síla? Jamie Vardy a Harvey Barnes. Ovšem kromě jediného výpadu druhého jmenovaného „Lišky“ ve Vršovicích nic nepředvedly a po bezbrankové remíze odcestovaly zpátky na ostrovy.

„Slavia má silný tým, doma je nesmírně sebevědomá. Udržená nula je pro nás cenná,“ pronesl po utkání v Praze trenér „The Foxes“ Brendan Rodgers a vzápětí dodal: „Doma už jsme vyhráli řadu důležitých zápasů, věříme, že uspějeme i proti Slavii.“

Leicester – Slavia

  • Odveta 1. kola jarního play off Evropské ligy
  • Výkop: dnes 21:00, online reportáž na www.lidovky.cz/sport.
  • První zápas: 0:0.
  • Rozhodčí: Gözübüyük – Van Zuilen, Balder – Higler (video, všichni Niz.).
  • Předpokládané sestavy Leicester: Schmeichel – Amartey, Evans, Söyüncü, Thomas – Choudhury, Ndidi, Tielemans – Albrighton, Barnes – Vardy. 
  • Slavia: Kolář – Bah (Masopust), Kúdela, Zima, Bořil – Hromada, Provod – Sima, Stanciu, Olayinka – Kuchta.
  • Jde o třicátý souboj anglického a českého celku v pohárech, devětkrát se bojovalo ve skupinové fázi, 20krát ve vyřazovací, z českých týmů postoupily jen Sparta (1983/84, jako jediná vyhrála v Anglii) a Liberec (2002/03).

Co výsledek a soupeřovo sebevědomí znamenají pro partu Jindřicha Trpišovského? Vlastně totéž, co před prvním duelem.

Pokud budou od samého začátku aktivní, a navíc by třeba i jako první skórovali, dostanou favorita pod obrovský tlak. Ale i bez tohoto bonusu jsou na tom Pražané dobře. Pokud na King Power Stadium neprohrají, postoupí, v případě bezbrankové remízy se bude prodlužovat.

„Mají krásný stadion, sice starší, ale zmodernizovaný. Perfektní hřiště, úžasné vnitřní prostory. Je to tak obrovské, v české lize to neuvidíte,“ láká své bývalé parťáky Vladimír Coufal, nyní už hráč londýnského West Hamu.

A ač nemusí být až takový rozdíl v infrastruktuře stadionu, diametrálně jinak vypadá trávník. „Hřiště bylo těžké,“ postěžoval si po duelu v Edenu Rodgers a své si k tomu řekl i lodivod Slavie. „Nedivím se mu, on je zvyklý na hřiště z Premier League, která jsou jiná třída,“ ví Trpišovský, který tak bude muset svůj tým po remízových bitvách na příbramském či teplickém oraništi přeorientovat na leicesterský koberec.

S kvalitnějším pažitem se dá čekat i změna herního projevu obou týmů. Domácí budou chtít využívat rychlé a přesné kombinace k dlouhodobějšímu tlaku, naopak Olayinka, Sima, Stanciu a spol. budou moct tentokrát sázet na vlastní rychlost, moment překvapení, bleskové kontry.

A také čerpat ze zkušeností. Vždyť už jsou to jen dva roky, kdy se postavila slavné Chelsea. Doma sice ve čtvrtfinále Evropské ligy na velkého favorita nestačili v poměru 0:1 a na Stamford Bridge už po 27 minutách prohrávali 1:4, jenže dvěma následnými parádami Petra Ševčíka udělali ze souboje drama a zajistili si respekt soupeře i místních médií.

Ve stejné fázi, jen tehdy ještě Poháru UEFA se sešívaní postavili na jaře roku 2000 v té době elitnímu celku Premier League, Leedsu United.

Ani tehdy neuspěli. Mimo jiné proto, že nezvládli první duel na půdě soupeře, který prohráli hladce 0:3. V odvetě se tak museli hnát do ofenzivy, a když krátce po změně stran otevřel skóre hostující Harry Kewell, bylo rozhodnuto. A nic na postupu soupeře nezměnily ani dva góly Iva Ulicha.

Dnes jsou karty rozdány trochu jinak. Pro Slavii výhodněji, byť jasným favoritem na postup je stále Leicester. Přechytračí český mistr „Lišky“ a po Dukle, Spartě a Liberci jako čtvrtý český celek vyřadí anglického rivala z Evropy? Mimochodem, jen Sparta toho zatím dosáhla skrze výhru za kanálem La Manche...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...