Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slávista Souček a pak dva brankáři. Zlatý míč patřil za podzim především sešívaným

Utkání 15. kola první fotbalové ligy: SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava, 2. listopadu 2019. Tomáš Souček slaví. foto: ČTK

Praha - Nejvydařenější podzim z českých fotbalistů zažil podle hlasování novinářů záložník Tomáš Souček. Druhý je v průběžném pořadí ankety Zlatý míč Tomáš Vaclík, třetí Ondřej Kolář. V elitní desítce jsou čtyři slávisté.
  12:52

Souček byl stěžejní postavou fotbalové Slavie, která se v první polovině sezony po dvanácti letech probojovala až do základní skupiny Ligy mistrů. Jedinou minutu nevynechal ani v úspěšné kvalifikaci o mistrovství Evropy.

„Už odmala jsem obdivoval ty nejlepší české hráče, reprezentanty. Měl jsem jejich plakáty na zdi, když jsem měl možnost, s každým jsem se fotil. A teď jsem to já, kdo vyhrál podzimní část ve Zlatém míči, navíc v takové konkurenci. Je to překrásný pocit,“ říkal Souček, kterého na svém hlasovacím lístků mělo 58 z 59 žurnalistů.

Vytáhlý středopolař navázal na výkony z první poloviny roku, kdy v červenobílém dresu slavil zisk double i postup do čtvrtfinále Evropské ligy. Také na jaře ho novináři ocenili jako nejlepšího.

Souček narušil nadvládu brankářů, kteří anketě kralovali v posledních letech. Před koncem kariéry to byl pravidelně Petr Čech, po něm Tomáš Vaclík.

Gólman Sevilly v aktuálním ročníku obsadil druhou příčku, na třetí místo se vyšvihl Ondřej Kolář, další výrazná postava úspěšné slávistické jízdy. 

1. Tomáš Souček - Kapitán a největší tahoun Trpišovského Slavie. Tomáš Souček...
Brankář Sevilly Tomáš Vaclík.

„Tenhle rok byl z osobního i sportovního hlediska nejlepší v mé kariéře,“ pokračoval Souček. Jaký bude ten příští?

Čtyřiadvacetiletý reprezentant patří k nejcennějšímu zboží v současném fotbalovém Česku, případný zájemce o jeho služby musí složit takřka 400milionovou výstupní klauzuli. Bude to Atalanta Bergamo, osmifinalista Ligy mistrů, který Součka sleduje dlouhodobě? Nebo někdo jiný?

„Těch spekulací je v každém přestupním období celá řada. Ve fotbale se věci rychle mění, bude záležet na nabídce. Na možnosti dalšího rozvoje, musí mi to dávat smysl,“ poznamenal Souček.

Kromě něj a brankáře Koláře se ze slávistů do elitní desítky dostali také sedmý Jan Bořil a devátý David Hovorka. Alex Král, který na začátku září ze Slavie odešel do Spartaku Moskva, se umístil čtvrtý.

Alespoň jeden bod dostalo 39 fotbalistů, což je o deset méně než v posledních dvou letech.

Ve Zlatém míči se hlasuje dvoukolově. Celkový vítěz bude vyhlášen po sezoně, kdy se k výsledkům z podzimu přičtou hlasy za jarní část. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!