Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Složitá situace před odvetou. Alkmaar zmrazil Liberec gólem v závěru

Sport

  20:53
LIBEREC - Liberečtí fotbalisté půjdou do odvety prvního kola vyřazovací části Evropské ligy v horší pozici než Alkmaar. Na domácím hřišti prohráli s nizozemským soupeřem 0:1. Rozhodující gól dostali těsně před koncem zápasu.

Nick Viergever (vlevo) a Etiënne Reijnen z Alkmaaru se radují z gólu. foto: ČTK

ON-LINE REPORTÁŽ ZDE

Odveta je na programu za týden, tedy 27. února. Liberec k postupu potřebuje vyhrát, a to jakýmkoliv rozdílem. Jen při výhře 1:0 by o postupujícím do osmifinále rozhodlo prodloužení, popřípadě penaltový rozstřel.

Přitom se dlouho zdálo, že český tým půjde do odvety s mnohem výhodnějším výsledkem. Držel totiž nadějnou bezbrankovou remízu. Jenomže pak, minutu před koncem řádné hrací doby...

...Alkmaar zahrával přímý volný kop ze středu hřiště a záložník Gudelj odcentroval do pokutového území, kde míč neudržel brankář Kovář. K pohodlné dorážce do odkryté brány se tak dostal Viergever - 0:1.

Liberec se do jarní části evropských pohárů dostal poprvé po dvanácti letech. Ale ani taková událost nedokázala stadion U Nisy zaplnit do posledního místečka - zhruba třetina sedaček zůstala prázdná.

Fanoušci, kteří přeci jen přišli, viděli trochu pozměněnou sestavu proti podzimu. Mohly za to odchody některých opor. Do zahajovací jedenáctky se tak dostali pravý obránce Coufal, nový stoper Rajnoch a útočník Budnik.

Liberecký záložník Sergej Rybalka (vlevo) a záložník Alkmaaru Nemanja Gudelj.

Severočeské mužstvo sehrálo v tomto ročníku Evropské ligy třináct zápasů a proti Alkmaaru si připsalo teprve třetí porážku. Úplně poprvé navíc nedalo ani jeden gól.

Vzhledem k průběhu zápasu to až tak překvapivé není. Liberec si totiž moc velkých šancí nevytvořil. Vždyť první střelu na bránu si připsal až ve 36. minutě... Alespoň trochu začal hrozit až ve druhém poločase.

Povedl se hlavně pokus ukrajinského útočníka Budnika, který na severu Čech hostuje z Poltavy. Jeho tvrdou střelu z přímého volného kopu brankář Alvarado vyboxoval na roh jen s velkou námahou.

A podobně dopadla i pohotová střela Fleišmana, ke kterému se před pokutovým územím odrazil míč. Krajní obránce s ofenziními choutkami na nic nečekal a bez přípravy švihl levou nohou. Hostující gólman však i tentokrát svůj tým podržel.

A když se neujala ani Budnikova střela v 75. minutě k bližší tyči, což byla asi největší liberecká šance, směřoval zápas k bezbrankovému rozuzlení. Moc nebezpečný nebyl totiž ani Alkmaar, který na sebe také upozornil jen několika střelami z dálky nebo nepřesnými pokusy z pokutového území.

Jenomže standardní situace a chyba brankáře Kováře z 89. minuty všechno změnila.

Úvodní zápas 2. kola fotbalové Evropské ligy:

Slovan Liberec - AZ Alkmaar 0:1 (0:0)

Branka: 89. Viergever. Rozhodčí: Tudor - Onita, Sovre (všichni Rum.). ŽK: Sackey, Rybalka - Reijnen, Wuytens. Diváci: 6790.

Liberec: Kovář - Coufal, Kováč, Rajnoch, Fleišman - Sackey - Šural, Pavelka, Rybalka, Frýdek - Budnik (86. Pimpara). Trenér: Šilhavý.

Alkmaar: Esteban - Reijnen, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever - Gudelj, Ortiz, Elm - Gudmundsson, Jóhannsson, Beerens. Trenér: Advocaat.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...