Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Testy a přísná hygiena, co ještě musí sporty splňovat? Fotbal už se chystá na páteční předehrávku

Milan Hnilička, předseda národní sportovní agentury. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Aktualizujeme
Praha - Profesionální sporty, které mohou díky rozhodnutí vlády obnovit svou činnost, budou muset dodržet striktní hygienická opatření. Podle Milana Hniličky, předsedy Národní sportovní agentury, půjde třeba o pravidelné testování před každým kolem či omezení počtu osob potřebných k zajištění jednotlivých akcí.
  9:52aktualizováno  16:10

Vláda od středy 4. listopadu schválila obnovu profesionálních soutěží a mj. povolila sportovcům trénovat i ve vnitřních prostorách (a využívat je). Hnilička už v pondělí po zasedání kabinetu upozornil, že podmínky pro jednotlivé soutěže budou striktní.

Také upozornil, že vše platí do 20. listopadu, kdy končí nouzový stav. Co dál, to se teprve bude řešit, Hnilička nevyloučil možnost opětovného zastavení soutěží při zhoršené situaci, ani případné další rozvolnění v lepším případě. 

„Jednotlivé soutěže mají možnost si odteď žádat o výjimky pro opětovné spuštění,“ uvedl Hnilička. „Součástí opatření je testování před každým zápasem, bude se týkat dodržení rozestupů, limitovaného počtu lidí na zápasech, aby na něm byly pouze nejnutnější osoby k jejich zajištění. Čili organizátoři, média, hráči, realizační tým.“

Zároveň si uvědomuje, že ne všechny profesionální soutěže budou schopny podmínky dodržovat a aplikovat. Konkrétní opatření se jednotlivé sporty teprve dozvědí, až o výjimky zažádají, podmínky by jim měly být přizpůsobeny.

I proto třeba hokej doufá, že nebude muset vzhledem k programu (až tři zápasy týdně pro jeden tým) testovat před každým utkáním.

„Máme jinou situaci než fotbal, který hraje jednou týdně. Ale co nám bude nařízeno, tomu se přizpůsobíme. Budeme se snažit domluvit na nějaké rovnici, kdy bychom testovali třeba dvakrát týdně. Věřím, že se domluvíme,“ řekl šéf Českého hokeje Tomáš Král.

Kdy by se sport tedy mohl opravdu vrátit?

Fotbal chce začít už v pátek duelem Jablonec - Brno, hokej si myslí, že nejbližší termínem je neděle. „Kluby potřebují čtyři až pět dní na trénink, ještě uvidíme, budeme to s nimi během úterý řešit,“ říká Král.

Nepředbíhejte ve frontě, vzkázal sportu ministr Plaga. A kdo to zaplatí, ptá se Svoboda

Sport byl kvůli šíření covidu-19 v Česku ochromený od 12. října, výjimku měly pouze významné mezinárodní akce jako například utkání českých zástupců ve fotbalové Evropské lize, tenistový turnaj WTA v Ostravě či zápasy v MMA v Brně.

Z nařízení vlády navíc zástupci individuálních či kolektivních halových sportů nesměli využívat vnitřní prostory a museli trénovat venku.

Snahu o to, aby se sportovci mohli znovu plně věnovat svým zaměstnáním, kritizoval v týdnu na twitteru ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO). Napsal, že jde o symbol a prioritou vlády má být návrat dětí do škol. A souhlasil s názorem, ať sport nepředbíhá ve frontě.

Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

V úterý na Plagova slova reagoval Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace: „Všechno, co vláda představovala, mělo zabránit šíření covidu. Pakliže zákaz sportu má být nějaký symbol, pak to musíme pojmenovat, že nejde o epidemiologické opatření, ale symbolické. A kdo tu symboliku zaplatí? Bavíme se o profesionálním sportu, omezení podnikatelské činnosti. Ztráty, co fotbal má, jsou enormní. Nevidím sebemenší důvod nehrát při přísném nastavení a testování.“

Přidal se i Hnilička: „Ano, sport lidi vnímají jako zábavu, ale neberte to jako rozvolňování. Tímhle krokem pomůžeme i tomu, abychom lidi udrželi doma, aby se koukali na sport v televizi. My také vnímáme děti jako prioritu, aby taky mohly sportovat, aby se dostaly od počítačů. Sám jsem rodič tří dětí, intenzivně se o tom jedná a kdyby první a druhé třídy šly do škol, bude spousta šťastných rodičů. Ale tady jde o profesionální sport, o zaměstnání, kde dokážeme kontrolovat počet lidí, kteří se potkávají.“

Svoboda upozornil i na to, že fotbal vložil do testování nemalé prostředky. Jeden PCR test podle něj fotbalisty vyšel na 1 550 korun (obecně stojí okolo 1 700) a Ligová fotbalová asociace už na konci září zveřejnila, kolik testů provedla. Každý týden na osm stovek za úvodní čtyři ligová kola, přičemž pozitivních výsledků přišlo „jen“ 39.

V úterý doplnil, že za celých šest testovacích kol bylo pozitivních zhruba 60 lidí.

„I my si plně uvědomujeme závažnost situace,“ navázal Král. „Prioritou dnešních dní je zdraví občanů, o tom vůbec žádná. Od začátku k tomu přistupujeme tak, že předkládáme fakta k posouzení, jak jsme schopni zabezpečit cíle, které vláda sleduje.“

Extraliga by měla být schopná všechny podmínky splnit a chce odehrát kompletní ročník, nejistý je restart první hokejové ligy. Nejen kvůli financím, ale s tím je prý svaz ochotný pomoct. Měnit se ale s největší pravděpodobností bude program první ligy, zkrátí se.

„Já chci, aby se začala hrát i první liga,“ uvedl Král. „Budeme s kluby řešit ekonomickou situaci. Záleží totiž na druzích testů, na jejich ceně. To jsou odborné věci, které budeme řešit s hygienou. Všichni už se na sport těší a zároveň každý ví, že návrat do arén je bezpečnější, než když kluby jezdí na venkovní kluziště.“

Hnilička věří, že se mohou rozjet dvě nejvyšší soutěže fotbalu, hokeje i basketbalu, u florbalu vyjádřil pochyby, zda vůbec nejvyšší soutěž je plně profesionální, zjišťovat bude podmínky u házené či nejvyšších soutěží žen.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!