Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tiká v českém fotbale časovaná bomba?

Sport

  9:00
PRAHA - Je snadné vysmívat se Křetínského tašce, protože sparťanský šéf si s ní počínal nešikovně. Fotbalové prostředí by se ale raději smát nemělo: zdroj redakce mluví o tom, že policie pracuje s konkrétními informacemi o korupčním jednání.

Daniel Křetínský foto: ČTK

Až čas ukáže efekt středečního rozhodnutí velitelů českého fotbalu, že Křetínského tašku vloží výhradně do rukou policie. Možné dopady kontroverzně vnímaného kroku jsou dva. První zmiňuje Jiří Golda, jenž rezignoval na šéfa disciplinární komise ihned poté, co mu byl případ odebrán: "V tašce nic není, takže policie nic nevyšetří a časem se na vše zapomene."

Otázky a odpovědi v korupční kauze

  • 1. Co se stalo?
    Sparťanský šéf Daniel Křetínský v polovině září upozornil na nestandardní řízení v profesionálních soutěžích. Prý v zákulisí pracují lidé, kteří se snaží ovlivnit práci rozhodčích. A nemusí jít o úplatky.
  • 2. Jsou pro to důkazy?
    Možná je drží právě Křetínský, ale zatím je neukázal. Existuje jen písemné svědectví bývalého sudího Tomáše Adámka, který se přiznal k přijetí dvousettisícového úplatku, aby v minulém ročníku ovlivnil zápas Jablonec–Plzeň (0:2). Peníze mu měl nabídnout bývalý funkcionář druholigových klubů Čáslavi a Táborska Martin Svoboda. On vše popřel, Adámkovu verzi písemně potvrdil jiný bývalý sudí Pavel Býma, který byl na utkání delegován jako čtvrtý rozhodčí.
  • 3. Kdo aféru zveřejnil?
    Sparta v polovině září prohrála v Plzni gólem z nesprávně nařízené penalty. Tři dny poté Křetínský navštívil předsedu asociace Peltu a veřejně promluvil o nekalých praktikách. Pelta druhý den předal informace policii.
  • 4. Kdo kauzu šetří
    Od 19. září začala na kauze pracovat protikorupční policie. U Svobody a sudího Adámka později provedla na příkaz soudkyně domovní prohlídky. V listopadu zahájil vlastní šetření i fotbal, ale disciplinární komise se k ničemu nedopracovala.
  • 5. Padly verdikty?
    Ne. Nepadla ani obvinění. Ale disciplinární komise se chystala jeden verdikt brzy vynést. A to pro toho, který kauzu vynesl na světlo. Pokud by Křetínský 7. února na půdě asociace nepředložil věrohodné důkazy, disciplinárka by s ním zahájila řízení za poškození jména fotbalu. Trest hrozil nejen jemu, ale i Spartě. K tomu zatím nedojde, výkonný výbor asociace ve středu Goldovi doporučil, ať vyšetřování přeruší a rozhodne až na základě zjištění policie. Golda pak rezignoval.
  • 6. Další vývoj
    Pokud policie nic nevyšetří, tak se aféra rozplyne do ztracena. Když policie shledá, že došlo k trestnému činu a podá obvinění, disciplinární komise se k případu vrátí a může vynést tresty v rámci fotbalu.

Druhou možností je to, co ve čtvrtek redakci sdělil zpravidla dobře informovaný zdroj. Totiž že policie dostala od Křetínského závažné informace od najatých detektivů a ty se zdaleka netýkají pouze jarního utkání Jablonce s Plzní, o němž se v souvislosti s úplatky mluví nejčastěji.

Ostatně sám Křetínský ve sporadických vystoupeních hovořil o mnohem širším problému, než je jeden zápas. A šéf tuzemského fotbalu Pelta zase nekonkrétně tvrdil, že se ve fotbale pohybují jedinci páchající nekalosti.

Pracuje-li nyní policie s Křetínského materiály, tiká v českém fotbale časovaná bomba. O výbuchu není pochyb, otázkou je jen to, kdy exploze přijde a koho přesně zraní.

Policie zatím mlčí. "V této fázi ode mě nemůžete čekat, že bych případ jakkoli komentoval," uvedl policejní náměstek Václav Kučera.

Jeho muži podle všeho pracují s odposlechy pořízenými soukromou agenturou, což ovšem naráží na zákon o ochraně osobních údajů a před případným soudem by to nebylo považováno za důkazy.

Jako materiál, od kterého se vyšetřovatelé mohou odpíchnout, jsou však tyto audiozáznamy – či jiné dokumenty – velmi cenné. Na jejich základě možná mohly proběhnout nedávné domovní prohlídky u funkcionáře Svobody a rozhodčího Adámka, který přiznal, že od Svobody převzal dvousettisícový úplatek.

"Informace od pana Křetínského jsou tak zásadní, že se ukáže, že to nebylo ve smyslu jedna paní povídala," říká Pelta.

Policii však zkomplikoval práci Křetínského podivný postup: zavání diletantstvím, že aféru v září úmyslně odstartoval mediálním humbukem. Kvůli tomu nemohli policisté tiše sbírat důkazy a korupčníci byli naopak varováni. Nesledoval-li Křetínský tímto divadlem jakýsi tajemný záměr, je jeho jednání těžko vysvětlitelné.

Právě toto jednání ale mohlo být pohnutkou, aby byl případ sebrán disciplinárce. Zažehnala se tím hrozba Křetínského potrestání za poškození jména fotbalu, protože komisi nedoložil svá tvrzení. Nic to ale nemění na účelovosti Peltova rozhodnutí, jež nutně vyvolává podezření, že jde sparťanskému šéfovi na ruku.

Je to účelový tah, zřejmě však v souladu s legislativou. Veřejně o tom zapochybovala předsedkyně odvolací komise Markéta Haindlová: "Po konzultaci s právním oddělením UEFA musíme říci, že současný postup není v souladu s mezinárodními a evropskými sportovními předpisy."

Podle odborníků na legislativu však má výkonný výbor právo měnit řády, pokud měla Haindlová na mysli toto. A Pelta odmítá, že by změnou zametl aféru pod koberec: "Tohle není žádný konec kauzy, ale naopak začátek."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!