Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tottenham podlehl Manchesteru United a poprvé s Mourinhem padl, Liverpool přehrál Everton

José Mourinho udělaje pokyny hráčům Tottenhamu. foto: Reuters

Manchester - Fotbalisté Tottenhamu poprvé zaváhali pod novým trenérem Josém Mourinhem a v 15. kole anglické ligy prohráli na stadionu Manchesteru United 1:2. Portugalskému kouči tak nevyšel zápas proti bývalému klubu, kde skončil před rokem, a po třech soutěžních výhrách vyšel na lavičce Spurs naprázdno. Liverpool porazil městského rivala Everton 5:2 a tabulku dál vede o osm bodů před Leicesterem, který rovněž doma zdolal poslední Watford 2:0.
  23:20aktualizováno  23:35

United začali na Old Trafford výborně a už v šesté minutě se prosadil útočník Marcus Rashford, který střelou k tyči překonal brankáře Paula Gazzanigu. Za necelých dvacet minut pak aktivní Rashford napálil břevno.

Tottenham v 39. minutě z ojedinělé příležitosti vyrovnal, když se zblízka trefil Dele Alli. Anglický záložník ve čtyřech duelech pod Mourinhem ožil a zaznamenal čtyři góly.

Domácí i do druhého poločasu vstoupili lépe. Moussa Sissoko v pokutovém území fauloval Rashforda a ten v 49. minutě penaltu s přehledem proměnil. United už těsný náskok udrželi, poskočili z desáté na šestou příčku a částečně zmírnili tlak na kouče Oleho Gunnara Solskjaera. Tottenhamu v tabulce patří osmé místo.

Na Liverpoolu příliš nebylo vidět, že trenér Jürgen Klopp šetřil některé opory v čele s útočníky Muhammadem Salahem a Robertem Firminem. Hned v úvodním dějství je zastoupil dvěma góly Divock Origi, jednou se prosadili Xherdan Shaqiri a Sadio Mané, jenž si připsal i dvě asistence.

Za Everton během divoké první půle zkorigovali skóre Michael Keane a Richarlison. Poslední slovo měl v 90. minutě Georginio Wijnaldum. Suverénní „Reds“ v aktuálním ligovém ročníku čtrnáctkrát zvítězili a jednou remizovali a kráčejí k prvnímu anglickému titulu po 30 letech. Trápící se Everton je až osmnáctý v sestupové zóně.

Rozjetý Leicester se po triumfu nad Watfordem vrátil na druhou pozici o tři body před mistrovský Manchester City. „Lišky“ v anglické nejvyšší soutěži vyhrály posedmé za sebou, čímž vyrovnaly klubový rekord z přelomu let 1962 a 1963.

Odpor outsidera zlomil až v 55. minutě proměněnou penaltou Jamie Vardy. Nejlepší střelec soutěže skóroval posedmé v řadě a v sezoně celkem zaznamenal 14 ligových branek. Pojistku Leicesteru přidal v nastavení James Maddison.

Chelsea zdolala nováčka Aston Villu 2:1, zabrala po dvou ligových porážkách za sebou a upevnila si čtvrtou pozici. Ve 24. minutě otevřel skóre domácí Tammy Abraham jedenáctým gólem v ročníku. Krátce před pauzou srovnal Egypťan Trezeguet, o kterého v minulosti usilovala i pražská Slavia. Krátce po změně stran vrátil „Blues“ vedení Mason Mount po Abrahamově přihrávce.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...