Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bílek se postupu nevzdává: Dokud je šance, budeme se o ni rvát

Sport

  15:01
PRAHA - Trenér českých fotbalistů Michal Bílek ví, že koncovka je dlouhodobě největším problémem národního týmu. To se potvrdilo i při kvalifikační porážce 1:2 s Arménií. Hráči se podle něj vydali na maximum, ale kvůli koncovce prohráli a hodně si zkomplikovali boj o postup. Bílek se však vzdávat nechce a věří, že Češi vyhrají v úterý v Itálii.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek foto: ČTK

"Těžko mohu hráče chválit poté, co prohrají s Arménií. Na druhou stranu ale do zápasu dali všechno. To, že to nestačilo, je druhá věc. To přičítám malé efektivitě ve finální fázi. Nedokážeme se prosadit střelecky," řekl Bílek. Právě koncovka mu dělá vrásky delší dobu. "Trápí nás to celou kvalifikaci. Na to, jakou máme v zápasech převahu a jak se hráči nadřou, tak nám chybí to nejdůležitější, góly," ví Bílek.

K TÉMATU

"Měli jsme tlak, ale všechno létalo kolem branky. Bylo to takové platonické, nedokázali jsme se prosadit, finální přihrávky nenacházely naše hráče, i když útočníci Kozák s Rabušicem pracovali velmi dobře," hodnotil. Hru se pokusil oživit nasazením Václava Kadlece a Ondřeje Vaňka, poté mu ale situaci zkomplikovaly žaludeční problémy obránce Davida Limberského. "Měl je už v první půli a dál už to nešlo. Střídal brzy po poločase, proto jsem ještě nechtěl jít do rizika a dal jsem tam jiného obránce," vysvětlil Bílek, proč do hry poslal Marka Suchého.

"A Vaňka jsem se rozhodl poslat do hry, protože má velmi dobrou střelu, dobře doplňuje útočníky, dostává se na hrot, proto tam šel on," dodal. Nyní má tři dny na to, aby zvedl psychiku týmu a ještě zabojoval o šanci na postup. "Za tři dny hráče nenaučíme dávat góly. Teď je hlavní, abychom se psychicky a fyzicky dali dohromady a zvedli hlavy," řekl Bílek. "Už před zápasem jsme věděli, že musíme vyhrát tři zápasy ze čtyř. Teď máme o zápas méně. Věřím, že jsme schopní Itálii porazit. Dokud šance žije, musíme se o ní porvat," dodal.

Autoři: ,