Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Trenér Mladé Boleslavi Jarolím: Nemám strach ze sestupu, bylo by smutné, kdybych ho měl

Utkání 13. kola první fotbalové ligy: Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav, 19. prosince 2020 v Liberci. Trenér Boleslavi Karel Jarolím. foto: ČTK

Mladá Boleslav - Trenér Karel Jarolím nemá strach, že by se fotbalisté Mladé Boleslavi v první lize nezachránili. Ambiciózní středočeský celek figuruje po podzimu až na 15. místě tabulky a má stejně bodů jako šestnácté Brno, které je momentálně na první ze tří sestupových příček. Jarolím připustil, že pokud by nedostal zajímavou nabídku, byl smířený s tím, že už se na lavičce neobjeví.
  11:34

„Strach ze sestupu nemám. Bylo by smutné, kdybych ho měl. Myslím, že to by člověk nedokázal skrýt a hráči by ho vycítili. Věřím, že když budeme pokračovat v cestě, kterou jsme započali, půjdeme nahoru. Cítím dobrou atmosféru a zájem kluků na sobě pracovat a zlepšovat se. Věřím, že boj o záchranu zvládneme,“ řekl pro klubový web Jarolím, který převzal tým před koncem podzimu po Jozefu Weberovi a ze čtyř kol získal jediný bod.

„Doufali jsme, že se nám v posledních čtyřech kolech na podzim podaří získat víc bodů, bohužel se tak nestalo. Nezbývá nám nic jiného než dát mužstvo dohromady po všech stránkách a na jaře vykročit k záchraně. Jsme v postavení, že nemůžeme přemýšlet o ničem jiném, než abychom se co nejdříve dostali ze sestupových vod. Prioritou je zachránit ligu,“ poznamenal Jarolím, který v letech 2016 až 2018 vedl českou reprezentaci.

Utkání 13. kola první fotbalové ligy: Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav, 19....
Přátelské utkání Belgie vs. Česko: český trenér Karel Jarolím.

Vzhledem k 18 účastníkům první ligy v této sezoně přímo sestoupí hned tři týmy. Boleslav má stejně bodů jako šestnácté Brno a sedmnáctá Příbram a o tři body více než osmnáctá Opava. Ta má však dva zápasy k dobru.

„Boj o záchranu může být tentokrát ještě vyrovnanější, to je jasné, i proto bude pro nás každý zápas velice důležitý. Jisté ničím si ale nemůžou být ani kluby, které jsou teď o několik bodů nad námi,“ řekl Jarolím.

Čtyřiašedesátiletý trenér byl od nepodařeného závěru u národního týmu od září 2018 bez angažmá. „Měl jsem i jiné nabídky, ale nechci o nich mluvit. Něco se objevovalo, ale já jsem nechtěl jít do jakéhokoliv angažmá jen proto, že budu pracovat. Samozřejmě doba bez trénování nebyla jednoduchá, ale byl jsem smířený s tím, že když se nenaskytne nic, co by pro mě bylo zajímavé, na lavičce se už neobjevím. Chybělo mi to, ale naučil jsem se bez trénování žít,“ uvedl Jarolím.

Boleslavi se pod Jarolímem zatím nedaří.

„Opravdu necítím potřebu něco někomu dokazovat. Myslím, že něco se mi podařilo, snad bylo víc toho podařeného než špatného. Fakt je ten, že jsem si odpočinul a mám energii. Kdyby mě to nebavilo, nešel bych do toho. Myslím, že jsem snad ještě schopný něco slušného předat. Když se kluci budou pod mou rukou zlepšovat, budu nejšťastnější člověk na světě,“ dodal Jarolím, který v letech 2008 a 2009 dovedl Slavii k ligovým titulům.

Těší ho, že se do tréninku po dlouhodobém zranění vrací mladoboleslavský kapitán Marek Matějovský. „Ve čtvrtek s námi absolvoval první společný trénink, možná to chvíli potrvá. Marek je ve věku, kdy o fotbale přemýšlí jinak, než když mu bylo 20 nebo 25 let. I pro nás je obrovským přínosem, skutečně může být naší prodlouženou rukou v kabině i na hřišti. O jeho kvalitách je zbytečné mluvit. Bude důležité, aby byl zdravotně v pořádku a byl připravený po fyzické stránce,“ uvedl kouč.

Radost fotbalistů Mladé Boleslavi.

Boleslav by měl posílit záložník Milan Jirásek, o jehož příchodu z Ostravy se jedná. „Až na hřišti uvidíme, jakým bude přínosem. Je to hráč, který má nějaké zkušenosti, je to fotbalový typ, ale bez nezbytné práce nic nepůjde. Jen na fotbalovost člověk nemůže spoléhat,“ řekl Jarolím.

Z hostování v Jablonci se vrátil křídelník Tomáš Ladra. „Věřím, že prodá podzimní formu. Já byl v podstatě u toho, když přecházel do dospělého fotbalu. Řekl bych, že za tu dobu, co jsem ho neviděl, vyzrál,“ poznamenal Jarolím.

Autor: