Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fenomén Stoch. Polský vítěz skokanského Turné vyhrál v Titisee a vyrovnal krajana Malysze

Kamil Stoch po vítězství na Turné čtyř můstků foto: Reuters

Titisee-Neustadt - Polský skokan na lyžích Kamil Stoch si udržel formu z vítězného Turné čtyř můstků a vyhrál závod Světového poháru v Titisee-Neustadtu. Trojnásobný olympijský vítěz si připsal po Innsbrucku a Bischofshofenu třetí triumf za sebou a 39. v kariéře, čímž vyrovnal bilanci jiné polské legendy Adama Malysze. Čeští reprezentanti nebodovali.
  18:39

Třiatřicetiletý Stoch dnes v Německu skočil 139 a 144 metrů a o čtyři body porazil norského rivala Halvora Egnera Graneruda. Třetí byl další Polák Piotr Žyla a dominanci svěřenců českého trenéra Michala Doležala potvrdil pátý Andrzej Stekala.

Na vítězství navíc útočil po prvním kole vedoucí Polák Dawid Kubacki, měl ale při druhém skoku smůlu na podmínky a vítr do zad ho „sfoukl“ na celkově sedmou pozici.

Stoch se dnešním 39. vítězstvím dotáhl na slavného krajana Malysze a společně jim patří třetí místo v historické tabulce. Více výher mají pouze zesnulý Fin Matti Nykänen (46) a stále aktivní Gregor Schlierenzauer z Rakouska.

Kamil Stoch po vítězství na Turné čtyř můstků
Kamil Stoch a Dawid Kubacki

Průběžnému pořadí SP vévodí Granerud, jenž před Turné vyhrál pět závodů za sebou. Po dvanácti dílech seriálu Nor vede o 214 bodů před dnes čtvrtým Němcem Markusem Eisenbichlerem. Dalších 26 bodů ztrácí třetí Stoch, jenž nestartoval začátkem prosince ve dvou závodech v Nižním Tagilu.

Čeští skokani pokračovali v matných výkonech. Čestmír Kožíšek obsadil 38. a Viktor Polášek 47. místo a stále platí, že v této sezoně bodovali jen v generálce na Turné v Engelbergu.

V neděli se v Titisee skáče znovu a vedle triumfu v závodě půjde o celkové prvenství v miniseriálu „Titisee-Neustadt 5“. Do něj se započítávají výsledky všech pěti skoků včetně pátečního prologu a vítěz získá prémii 25.000 eur (654 tisíc korun).

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...