Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jablonec v generálce nestačil na Duklu. Brno zvládlo boj o bronz, Liberec porazil Mariupol

Fotbalisté Jablonce, kteří podstupují zimní přípravu. foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Fotbalisté Jablonce v přípravě nečekaně prohráli s druholigovou Duklou Praha 1:3 a nevyšla jim generálka na start jarní části ligové sezony. Neuspěla ani Opava, která v souboji posledních týmů české a polské nejvyšší soutěže podlehla Podbeskidzie Bielsko-Biala 0:1. Olomouc ve finále turnaje na Maltě prohrála na penalty s rakouským Tirolem, naopak Brno tamtéž porazilo Trnavu. Liberec v Turecku zvítězil nad Mariupolem 3:1 a Zlín stejným poměrem zdolal druholigovou Líšeň.
  17:01aktualizováno  20:47

Dukla, které patří po podzimu v druhé lize osmé místo, už v páté minutě vedla 2:0. Skóre otevřel Štěpán Šebrle, syn olympijského vítěze v desetiboji Romana Šebrleho. Jablonec rychle snížil poté, co uzdravený Kratochvíl proměnil penaltu, ale další šance už druhý tým prvoligové tabulky neproměnil. Naopak v polovině druhé půle ještě jednou inkasoval.

„Zarazil mě vstup do zápasu, ve kterém jsme dostali úplně zbytečně dva góly. Dukla začíná až v březnu, hrála první přípravný zápas a hrála proti lize, byla motivovaná. Mrzí nás, že jsme neuhráli lepší výsledek, chceme vyhrávat i přáteláky. Hlavně teď potřebujeme dostat do hry zraněné Schranze a Kubistu. Dobré je, že už je stoprocentně zdráv Kratochvíl,“ citoval klubový web jabloneckého trenéra Petra Radu.

Opavští nasadili do základní sestavy v zápase na hřišti Podbeskidzie hned šest zimních posil, k výhře to ale nepovedlo. „První poločas byl z naší strany rozháraný. Do hry jsme poslali šest nových hráčů a ti s naší hrou nejsou sžití. Po přestávce šla naše hra nahoru i díky tomu, že naskočil Holík. Mrzí mě, že jsme nevyužili ani jednu ze čtyř gólových příležitostí,“ uvedl asistent opavského trenéra Radoslav Kováč.

Liberec v krátké přípravě jako jeden z mála týmů odcestoval na soustředění a v Turecku porazil devátý celek ukrajinské ligy Mariupol 3:1. Slovan na rozdíl od ostatních klubů ještě možná odehraje zápas v pondělí.

„Výborná příprava. Dali jsme pohledné branky, ale soupeř měl také několik dalších zajímavých příležitostí. Duel měl vysoké tempo. Bavil jsem se se soupeřovým trenérem, že máme pár hráčů na hostování ze Slavie. Oni jsou na tom podobně, protože mají zase hodně hráčů ze Šachtaru Doněck a právě jeho škola byla na hřišti vidět,“ řekl liberecký kouč Pavel Hoftych.

Olomouc ve finále turnaje Tipsportu na Maltě prohrála s Tirolem až na pokutové kopy. V penaltovém rozstřelu jako jediný zaváhal Poulolo, který trefil břevno. Sigma vedla od 39. minuty po brance Zmrzlého, ale pátý tým rakouské ligy v 75. minutě srovnal na 1:1.

„Šli jsme do zápasu s cílem poctivě bránit a zkoušet brejky. Přečkali jsme dvě vyložené šance a jedna se povedla nám. Po pauze jsme soupeře lépe uhlídali, ale paradoxně jsme zaspali při standardce. Penalty jsou loterie. Prohráli jsme s velmi kvalitním týmem,“ řekl trenér Sigmy Radoslav Látal.

Brno na Maltě v souboji o třetí místo udolalo slovenskou prvoligovou Trnavu 1:0 brankou Fouska z penalty. „Bylo to vyrovnané utkání, hráli jsme proti houževnatému soupeři. Měli jsme problémy dostat se za jejich obranu, některé situace jsme neřešili dobře, soupeř nás výborně napadal. Zodpovědně jsme ale pracovali do defenzivy a nula vzadu nás těší,“ řekl novinářům brněnský trenér Richard Dostálek.

Slovácko v chorvatském Umagu hrálo s předposledním týmem maďarské ligy Budafoki 1:1, když neudrželo vedení z první půle po gólu Petržely. Remízu si připsala i Karviná, která opět nedokázala skórovat proti druholigovému Třinci a zápas stejně jako v říjnu skončil bez branek.

„Myslím, že utkání splnilo ligové parametry, soupeř nám nic nedaroval. Škoda některých nevyužitých šancí, někdy chybělo trochu štěstí, ale je už potřeba smůlu v koncovce protrhnout,“ řekl karvinský kouč Juraj Jarábek.

Naopak Zlín porazil jiného druholigového soupeře Líšeň 3:1. V souboji dvou týmů z nejvyšší soutěže zvítězili Bohemians 1905 v Mladé Boleslavi 2:0, utkání se hrálo nezvykle na 3x40 minut.

Jarní část ligové sezony po rekordně krátké zimní přestávce začne za týden.

Autor: