Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Násilí v Turecku: fanoušci napadli slavící soupeře. Prali se i hráči, další prchali

Sport

  11:33aktualizováno  19:07
Uprostřed hřiště se chytili okolo ramen a začali poskakovat. Fotbalisté tureckého Fenerbahce si bezprostředně po závěrečném hvizdu chtěli vychutnat vydřené vítězství na půdě Trabzonsporu (3:2). Přímo na trávníku je však napadli domácí fanoušci.

Je to další těžko uvěřitelná zpráva z prostředí tureckého fotbalu.

„Absolutně neakceptovatelné,“ reagoval například Gianni Infantino, prezident FIFA. „Násilí nemá na fotbalových hřištích v žádném případě místo,“ dodal turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya s tím, že hodlá identifikovat a dopadnout všechny násilníky. Byly jich desítky. Policie jich ale zatím zadržela jen 12.

Z televizních záběrů i z videí, které natočili ostatní fanoušci přímo na stadionu, je patrný hlavně obří chaos. Strhla se rvačka, do níž se zapojili členové ochranky a částečně také samotní hráči.

Část z nich okamžitě prchala do kabin, ale třeba nigerijský obránce Bright Osayi-Samuel či známý belgický útočník Michy Batshuayi se některé narušitele snažili zpacifikovat sami.

„Vyzývám všechny relevantní autority, aby zajistily bezpečí fotbalistů na všech úrovních. A aby zajistily, že viníci šokujícího incidentu v Trabzonu ponesou odpovědnost za své činy,“ sdělil Infantino.

Napětí na tribunách při utkání třetího s druhým týmem tabulky zesílilo v 87. minutě, kdy hostující Batshuayi poslal Fenerbahce do vedení 3:2 a na trávník začaly létat nejrůznější předměty. Následné scény už odsoudila i Turecká fotbalové federace, pro níž jde o další skandál aktuální sezony.

Po prosincovém utkání mezi Ankaragücü a Rizesporem nakráčel na hřiště prezident domácího klubu Faruk Koca a rozhodčího Halila Umuta složil k zemi pěstí. Tam do něj další členové domácího vedení a realizačního týmu ještě kopali.

Sudí skončil s otřesem mozku a menší zlomeninou v obličeji v nemocnici.

Agresor Koca skončil v policejních poutech, dostal doživotní zákaz působení ve fotbale i vysokou pokutu a omlouval se: „Zbláznil se mi mozek.“

A fotbalová federace ligu na několik dnů přerušila.

Co se bude dít teď?

Výkonný výbor Fenerbahce se v pondělí rozhodl na 2. dubna svolat mimořádnou valnou hromadu. Mezi body na pořadu jednání bude i vyhodnocení opatření, která mají být přijata po incidentu, „včetně stažení našeho fotbalového týmu A ze Superligy“, uvedl klub v prohlášení.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!