Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

V chrámu dvou velkoklubů. Slávisté vyzvou v LM Inter na věhlasném San Siru

Inter Milán a jeho klubové vlajky. foto: Reuters

Milán/Praha - Španělsko má své Camp Nou nebo Stadion Santiaga Bernabéua, Anglie Wembley či Old Trafford. A k italskému fotbalu zase už dlouhá desetiletí patří San Siro. Majestátní osmdesátitisícový kolos s charakteristickými rohovými pilíři, kde tifosi (italští fanoušci) dokáží rozpoutat pekelnou atmosféru. A taky domov dvou milánských velkoklubů: AC a Interu.
  6:08

Hned ze začátku je však namístě upřesnění. Před fanoušky Interu Milán název San Siro nepoužívejte, radši mluvte o Stadionu Giuseppe Meazzy.

Ono se to má totiž tak. V roce 1926 si konkurenční AC nedaleko milánského centra ve čtvrti San Siro postavil stadion stejného jména. O dekádu později ho klub prodal městu, které stánek zvelebilo a navýšilo jeho kapacitu.

A roku 1947 se na stejnou adresu nastěhoval také úhlavní rival Interu, za jehož největší legendu platí právě Giuseppe Meazza.

Nedotknutelná celebrita

Giuseppe Meazza, přezdívaný Peppino, byl v první polovině minulého století obrovskou hvězdou nejen italského fotbalu. Skvělý kanonýr s Interem třikrát vyhrál Serii A, stejný počet zářezů má i v kolonce nejlepší ligový střelec a Itálii dvakrát dovedl k titulu mistrů světa.

Slávu si náležitě užíval, rozhodně nebyl vzorem profesionálního přístupu. Kdepak nějaká životospráva, Meazza například hodně pil i kouřil, což měl dokonce jako jediný oficiálně povoleno také v reprezentaci, a coby věčný mládenec rád navštěvoval nevěstince.

Po jedné takové prohýřené noci se probral sotva půlhodinu před zápasem. Naštěstí bydlel blízko stadionu, a tak utkání těsně stihl. „Slyšel jsem, jak si lidé z vedení špitají, že mi to po zápase spočítají. Jenže já tenkrát vstřelil tři góly a nic mi pak neřekli,“ vzpomínal Meazza později s úsměvem.

Fotbalista to však byl od pánaboha a pasovalo by na něj i dnešní označení celebrita. Věhlas mu otvíral všechny dveře, dokonce měl jako jeden z prvních i vlastní sponzory.

I když se statistiky dost různí, podle údajů na webových stránkách věnovaných Meazzovi nastřílel celkem 305 klubových gólů, z toho 284 za Inter. V reprezentaci dal 33 branek, druhý největší počet v historii squadry azzury.

Hrál také dvě sezony za AC či jeden rok v Juventusu, klubem jeho srdce byl však jednoznačně Inter. „Na léta strávená v Interu vzpomínám nejraději,“ netajil se.

A tak když Meazza v roce 1979 dva dny před svými 69. narozeninami zemřel, nikdo se nedivil, že nerazzurri navrhli, aby milánský stadion nesl jeho jméno. Dokonce ani AC neprotestoval, vždyť jeho smrt Itálie oplakávala státním smutkem.

V aréně mají ti nejvášnivější fanoušci rozdělené území. Jižní tribuna (Curva sud) patří černo-modrým, sever (Curva nord) zase červeno-černým.

Historická fotografie fotbalistů Slavie a Interu.
Historická fotografie fotbalistů Interu.

Proti bilanci

České kluby si na San Siru alias Stadionu Giuseppe Meazzy, který je s kapacitou 80 018 míst dvacátý největší na světě, zahrály v samostatné historii pětkrát. Neodvezly si však ani bod. Blízko úspěchu byly Liberec proti AC v roce 2002 a Sparta před třemi lety s Interem.

Severočeši ve 3. předkole Ligy mistrů dlouho vzdorovali superhvězdám Maldinimu, Ševčenkovi nebo Inzaghimu, který v 68. minutě přece jen skóroval po zaváhání brankáře Hauzra. Jeho chyba mrzela stejně jako tyč Jana Nezmara, současného sportovního ředitele Slavie.

Sparta měla v rámci rozhodnuté skupiny Evropské ligy Inter dokonce na lopatě, když Dočkal z penalty útočil na obrat. Jenže nedal a v poslední minutě naopak urval pro domácí výhru 2:1 dvougólový střelec Eder.

„Uvidíme, jak se s prostředím vyrovnáme my. Slyšel jsem, že očekávají 65 až 70 tisíc diváků,“ přemítal slávistický trenér Jindřich Trpišovský nad možným ukončením nepříznivých bilancí. Kromě té české týkající se milánské arény se pak Slavii nedaří obecně na italské půdě, kde prohrála všech šest předchozích duelů.

Bude třeba Lukaka?

I přes velké slávistické pokroky za poslední měsíce je jednoznačným favoritem trojnásobný vítěz Ligy mistrů, kterou naposledy opanoval v roce 2010. V klubu, který vlastní čínská skupina Suning Holdings Group, se přes léto událo několik významných změn. Nepříliš úspěšného kouče Luciana Spalettiho vystřídal Antonio Conte a za 75 milionů eur přišel z Manchesteru United útočník Romelu Lukaku. Celkem Inter za posily před sezonou vysázel v přepočtu téměř čtyři miliardy korun. A zatím se vyplácí – v prvních třech zápasech domácí ligy milánští vyhráli.

„Víme, že v Interu je nový trenér, noví hráči, že do toho nainvestovali spoustu peněz. Kádr se obměnil, i styl mají trošku jiný. Je vidět, že v některých fázích se tým sžívá. Malinko mi to připomíná nás, když jsme začínali. Na druhou stranu zápasy zvládají, dávají dost gólů a mají velkou převahu,“ shrnul poznatky o soupeři Trpišovský.

Počítá dokonce i s tím, že by obrovitý Lukaku nenastoupil. „Spíš čekám, že hrát nebude, vzhledem k programu a drobným zdravotním potížím – v neděli hrají derby s AC Milán. Hra s ním by byla úplně jiná. Když nebude, ubudou nám starosti se standardkami, ale zase si budeme muset poradit s rychlejšími hráči,“ řekl připraveně.

A co hra Slavie? Troufne si na rovnocennou partii? „Máme svůj styl a nechceme z něj ustupovat ani tady,“ dodal Trpišovský.

Myslím si, že se všichni těšíme, jak jen můžeme. První zápas na San Siru je svátek pro všechny. Věříme, že přijde co nejvíc lidí. Zároveň v sobě máme motivaci, že to tady nejdeme odehrát, ale chceme uspět,“ ubezpečuje záložník Tomáš Souček.

Pokud chtějí mít slávisté na legendární San Siro příjemné vzpomínky, musí si s úspěchem pospíšit. Do tří let má být stadion zbourán a kvůli potřebám zimní olympiády v roce 2026 bude kousek vedle postaven nový.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!