Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češi porazili po 44 letech Anglii, výhru zařídil v 85. minutě nováček Ondrášek

Slavící Zdeněk Ondrášek. foto: ČTK

PRAHA - Čeští fotbalisté v šestém z osmi utkání evropské kvalifikace po jednom z nejlepších výkonů za poslední roky překvapivě porazili po obratu Anglii 2:1 a udělali velký krok k postupu na šampionát.
  19:25aktualizováno  23:05

Southgate: Díl prohry beru na sebe. Češi ale hráli skvěle, nedokázali jsme se jim vyrovnat

Čtvrtý tým loňského mistrovství světa poslal v Edenu v páté minutě do vedení Harry Kane z penalty, ale za čtyři minuty srovnal Jakub Brabec a v 85. minutě při premiéře v reprezentačním áčku rozhodl střídající Zdeněk Ondrášek.

Český celek oplatil Anglii březnový historický debakl 0:5 z Wembley a připravil jí první bodovou ztrátu ve skupině. Albion v kvalifikacích prohrál po dlouhých 43 zápasech.

Online reportáž si přečtěte ZDE

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého bodově dotáhli soupeře v čele tabulky a před třetím Kosovem, které má k dobru pondělní zápas s Černou Horou, mají čtyřbodový náskok. 

Na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny, o další čtyři místa se utká 16 týmů podle umístění v Lize národů.

ČR - Anglie, kvalifikace o ME 2020: Brabec se raduje z vyrovnání.
Čeští hráči se radují z gólu na 1:1, který vstřelil Jakub Brabec (druhý zprava)

V dalším zápase kvalifikace český celek 14. listopadu v Plzni přivítá Kosovo a skupinu zakončí o tři dny později v Bulharsku. V pondělí reprezentanti v Praze změří síly v přípravě se Severním Irskem.

Fotbalová asociace se před zápasem rozloučila se čtyřmi bývalými reprezentanty brankářem Čechem a hráči Plašilem, Lafatou a Kolářem, kteří nedávno ukončili kariéru. Všichni dostali pamětní obraz.

Česko - Anglie 2:1

(1:1)
Branky: 9. Brabec, 85. Ondrášek - 5. Kane z pen. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Jankto - Rose, Sterling, J. Henderson. Diváci: 18.651.
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Masopust (90. Zmrhal), Souček, Darida, Král, Jankto (82. Kopic) - Schick (65. Ondrášek).
Anglie: Pickford - Trippier, Keane, Maguire, Rose - J. Henderson, Rice (88. Abraham), Mount (72. Barkley) - Sancho (73. Rashford), Kane, Sterling.

Český celek favorita překvapil a od úvodních minut byl aktivní. Skóre ale brzy otevřeli Angličané. 

Masopust ve vápně fauloval Sterlinga a Kane z penalty v páté minutě překonal Vaclíka. Kapitán Albionu se prosadil z pokutového kopu i v březnovém duelu ve Wembley.

Domácí inkasovaný gól nesrazil a za čtyři minuty bylo srovnáno. 

Coufalovu střelu ze strany ještě brankář Pickford vytáhl na roh, po něm ale Čelůstka prodloužil Janktův centr a Brabec zblízka dotlačil míč do sítě. Plzeňský stoper se v reprezentačním áčku trefil poprvé.

Češi ožili a ve zbytku první půle byli lepší. V 16. minutě po dalším rohu na zadní tyči v těžké pozici Schick nedokázal usměrnit balon do branky a chvíli před pauzou Masopustovi v dobré pozici nesedla střela.

Angličané po pauze přidali a v 57. minutě Vaclík vypíchl Sterlingovi míč při pokusu o kličku. O dvě minuty později na druhé straně vytáhl Masopustův pokus pod břevno Pickford na roh.

V 62. minutě si Sancho zaběhl za českou obranu, ale nezpracoval míč. O tři minuty později Šilhavý stáhl ze hry útočníka Schicka a poslal na trávník Ondráška, který nastoupil k reprezentační premiéře.

Domácí i v druhé půli hrozili a Královo zakončení v 78. minutě Pickford s problémy vyrazil na roh. Tři minuty nato si zaběhl za obranu Kane a český celek zachránil Vaclík.

Reprezentanti ale nerezignovali na útok a v 85. minutě svůj výkon korunovali vítězným gólem. 

Masopust našel ve vápně Ondráška a ten ozdobil svou premiéru rozhodující brankou. Český nebo československý výběr porazil Anglii poprvé od roku 1975.

Tabulka skupiny A:
1.Anglie540120:612
2.Česko640211:912
3.Kosovo522110:108
4.Bulharsko60335:113
5.Černá Hora60333:133
Autoři: ,