Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Bestie jménem Haaland skolila PSG. Liverpool vyšel gólově naprázdno a padl na Atleticu

Erling Braut Haaland oslavil branku velmi stylově. foto: ČTK

Praha - Fotbalisté Liverpoolu prohráli v úvodním osmifinále Ligy mistrů v Madridu s Atléticem 0:1 brankou Saúla Ňígueze ze čtvrté minuty. Obhájce trofeje a suverénní lídr anglické ligy utrpěl první porážku po 14 soutěžních zápasech a zkomplikoval si boj o postup. V druhém duelu přemožitel Slavie ze skupiny Dortmund porazil Paris St. Germain 2:1 dvěma góly norského talentu Erlinga Haalanda, jenž se s deseti góly dotáhl do čela tabulky střelců. Odvety se hrají 11. března.
  23:15

Liverpool v posledních čtyřech soutěžních zápasech udržel čisté konto, ale na stadionu Atlética, kde vloni na jaře vyhrál finále Ligy mistrů, inkasoval už ve čtvrté minutě. Po rohu se odrazil míč k domácímu Ňíguezovi a ten sám před brankářem nezaváhal. Španělský záložník si připsal desátý gól v Lize mistrů a z toho polovinu dal ve vyřazovací fázi.

Atlético bylo navzdory početné marodce v úvodu nebezpečnější a v 26. minutě málem přidal druhou branku Morata, kterého vychytal Alisson. Liverpool sice většinu času držel míč, ale výraznou šanci si za celou první půli nevytvořil. Salahovu střelu v 35. minutě srazil obránce na roh.

Egyptský kanonýr neuspěl ani v 53. minutě, kdy hlavičkoval vedle. Mimo mířil i v 73. minutě Henderson a finalista Ligy mistrů z let 2014 a 2016 už cennou výhru, teprve druhou z posledních osmi soutěžních duelů, udržel. Liverpool, který v této sezoně anglické ligy ztratil body pouze za jednu remízu, nevystřelil mezi tyče. V éře pod trenérem Jürgenem Kloppem se mu to stalo teprve podruhé a poprvé od podzimu 2018.

V Dortmundu byla v první půli k vidění taktická bitva s minimem šancí. Neymarova střela z přímého kopu skončila v 10. minutě vedle a na druhé straně vychytal Sancha brankář Navas.

Po změně stran jako první zahrozil hostující Mbappé, který v 66. minutě napálil jen brankáře. O tři minuty později udeřili domácí. Po zblokované střele se dostal k dorážce Haaland a zblízka poslal Borussii do vedení. Po zimním příchodu ze Salcburku devatenáctiletý talent skóroval za Dortmund při prvním startu v lize, v domácím poháru i v Lize mistrů.

Pařížané za šest minut srovnali. Mbappé se protáhl obranou a před prázdnou brankou připravil gól Neymarovi. Jenže za další dvě minuty převzal před vápnem míč Haaland a napálil ho nechytatelně pod břevno. Norský mladík si připsal desátý gól v této sezoně Ligy mistrů a dotáhl se na nejlepšího střelce Roberta Lewandowského z Bayernu Mnichov. V sedmi zápasech za Dortmund Haaland skóroval jedenáctkrát.

Hostující Neymar poté trefil vnější část tyče a už v nastavení hlavičkoval těsně nad Silva. Trenérovi PSG Thomasi Tuchelovi tak zhořkl návrat do Dortmundu, který před angažmá ve Francii vedl.

Mohamed Salah v souboji s Felipem.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:

Borussia Dortmund - Paris St. Germain 2:1 (0:0)
Branky:
69. a 77. Haaland - 75. Neymar. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Witsel - Gueye, Neymar, Meunier, Verratti. Diváci: 66.099 (vyprodáno).

Sestavy: Dortmund: Bürki - Piszczek, Hummels, Zagadou - Hakimí, Can, Witsel, Guerreiro - Sancho (90. Schmelzer), Hazard (67. Reyna) - Haaland. Trenér: Favre.

PSG: Navas - Meunier, Kimpembe, Silva, Kurzawa - Verratti, Marquinhos, Gueye - Di María (77. Sarabia), Mbappé, Neymar. Trenér: Tuchel.

Atlético Madrid - Liverpool FC 1:0 (1:0)
Branka: 4. Ňíguez. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz - Gil (video, všichni Pol.). ŽK: Correa - Mané, Gomez, Klopp (trenér). Diváci: 67.443.

Sestavy: Atlético: Oblak - Vrsaljko, Savič, Felipe, Renan Lodi - Koke, Ňíguez, Partey, Lemar (46. Llorente) - Correa (77. Costa), Morata (70. Vitolo). Trenér: Simeone.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Henderson (80. Milner), Fabinho, Wijnaldum - Salah (72. Oxlade-Chamberlain), Firmino, Mané (46. Origi). Trenér: Klopp.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...