Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Jak brankář vyškolil kolegu při pokutovém kopu

Sport

  15:41
Gigi Buffon vs. Hans-Jörg Butt. Souboj dvou zkušeným brankářů se v úterý večer v rámci základních skupin Ligy mistrů odehrál na Olympijském stadionu v Turíně a neomezil se pouze na chytání střel útočníků soupeře. Německý veterán vyzval italskou brankářskou legendu na přímý souboj. A opět vyhrál.

Butt překonává Buffona. foto: Reuters

Rozhovor s Pavlem Srníčkem a gólech brankářů si přečtěte ve čtvrtečním vydání deníku

Za kariéru zahrával sedmatřicetiletý proti Juventusu v Lize mistrů tři penalty. A všechny tři s přehledem proměnil. Ba co víc, pokaždé kopnul balon stejným způsobem. Kratší rozběh, těsně před míčem zpomalení a následuje umístěná střela po pravé ruce gólmana. Buffon byl bez šance a rozezleně pozoroval, jak Butt sklízí blahopřání spoluhráčů.

Butt školí své kolegy v klíčových zápasech
Bývalý německý reprezentační brankář už takhle "vyškolil" na podzim roku 2000 Edwina van der Sara (Butt tehdy chytal za Hamburk v divoké přestřelce, která skončila 4:4).

HAMBURK 4:4 JUVENTUS (PODZIM 2000):

V následující sezoně si Butt již coby brankář Leverkusenu vychutnal poprvé Buffona. V zápase, který se odehrál na jaře roku 2002, dostal tým do vedení a notnou měrou se podepsal pod důležitou výhru 3:1. Ta byla pro jeho tým klíčová. Pokud by totiž Bayer v tomto zápase prohrál, byl by ze hry o postup ze skupiny. Nestalo se. Německý tým vyhrál a nakonec slavně dokráčel až do finále, kde prohrál 1:2 s Realem.

JUVENTUS 1:4 BAYERN MNICHOV (PODZIM 2009):

Stejně klíčovou trefu zaznamenal Butt v úterý. A opět proti Juventusu, jehož branku hájí stále Gigi Buffon. Butt při penaltě nezaváhal, vyrovnal stav zápasu na 1:1 a nastartoval Bayern Mnichov k obratu a postupu.

Proti Schalke Butt dal a inkasoval branku během deseti vteřin
Ne vždy ovšem Buttovi jeho snaha vyšla. Sice z penalt již nastřílel sedmadvacet ligových branek, na jaře roku 2004 se mu sice povedlo opět skórovat, ale jeho spoluhráči nestihli ohlídat rozehrávku soupeře a než Butt doběhl do vlastní branky, přilétl mu tam míč z kopačky Mika Hankeho.

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč