Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zimnice, pálení očí. Italský fotbalista Favalli popsal, jak ho sklátil koronavirus

Sport

  10:55
V noci se třásl zimou. Když se ráno 2. března italský fotbalista Alessandro Favalli probudil, měl zvýšenou teplotu, bolela ho hlava, pálily oči. „Myslel jsem si, že mám zase chřipku jako během ledna,“ vzpomínal v rozhovoru pro BBC.

Alessandro Favalli byl jedním z prvních nakažených fotbalistů v Itálii foto: instagram.com/ale_favalli

Místo karantény v Madridu párty v Bělehradě. Jovičovi z Realu hrozí tříleté vězení

Syn známého levého obránce Giuseppe Favalliho, který působil v Laziu i v obou velkých klubech z Milána, byl v Itálii jedním z prvních fotbalistů, který měl pozitivní test na koronavirus.

Ještě než to 3. března testy potvrdily, vzal fotbalista třetiligového Reggio Aduce telefon a obvolal početné zástupy příbuzných, s kterými jen pár dnů předtím strávil hodiny u rodinné večeře.

„A všichni na tom byli podobně jako já. Hned jsme věděli, že je zle, že nás to dostalo,“ líčil Favalli v telefonickém rozhovoru pro BBC.

Nikdy na tom nebyl tak špatně jako tisíce spoluobčanů. Itálie má nejvíc nakažených v Evropě, takřka 40 tisíc lidí. Na nemoc zemřelo už přes tři tisíce lidí.

Dezinfekce fotbalového stadionu v Neapoli.
Juventus zdolal ve šlágru italské fotbalové ligy 2:0 Inter Milán a vrátil se na...

„Tři dny jsem měl teplotu, ale ne víc než osmatřicet. Ani bolesti hlavy netrvaly dlouho. Po třech čtyřech dnech mi bylo mnohem líp. Nikdy jsem se nebál o sebe, ale spíš o své příbuzné. Někteří měli horší průběh, jiní zase už mají svůj věk a nejsou v takové kondici,“ přemítal.

Jakmile mu testy vyšly pozitivní, v domě si zabral jeden pokoj a nevycházel z něj. „Miriam neměla žádné příznaky, nechtěl jsem ji nakazit. Když mi uvařila jídlo, nechala mi ho přede dveřmi,“ poznamenal.

Favalli žije ve vesnici Solarolo Rainerio v regionu Emilia-Romagna, v oblasti jednoho z epicenter nákazy v Itálii.

Předtím každý den dojížděl na trénink do Reggio Emilia. Volný čas byl zvyklý trávit s přáteli, měl rád společenský život.

„Izolace pro mě byla těžká, ale nic jiného mi nezbývalo,“ řekl. „Hlavní je, abychom nemoc všichni zvládli, ostatní není tak důležité.“

Zatímco on se léčil, fotbal v Itálii se ještě několik dní hrál. Až 10. března se zastavil, čili po víc než týdnu, než nemoc u prvních fotbalistů propukla. Úplně prvním pozitivně testovaným fotbalistou byl King Udoh z třetiligového US Pianese.

„Nechápal jsem, když jsem viděl, jak některé kluby chtějí hrát dál. Špatně bylo i to, že se hrálo bez diváků. Myslím, že problém se tady nebral dostatečně vážně,“ myslí si.

„Jsem si jistý, že pokud by se jako první nakazil hráč z první ligy a ne já ze třetí, tak by soutěže přerušili hned.“