Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko - Ukrajina 1:2. Hrubka české obrany v nastavení darovala Ukrajincům tři body

Sport

  19:35aktualizováno  21:47
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Čeští fotbalisté vstoupili do nové soutěže Ligy národů domácí porážkou 1:2 s Ukrajinou. Reprezentanty poslal v Uherském Hradišti v úvodním utkání skupiny B1 do vedení už ve čtvrté minutě Patrik Schick, ale v nastavení první půle srovnal Evgen Konopljanka a ve třetí minutě nastavení druhého dějství dokonal obrat střídající Olexandr Zinčenko. Zápas začal o čtvrt hodiny později kvůli výpadku osvětlení před výkopem.

Pavel Kadeřábek v souboji o míč s ukrajinským soupeřem foto: ČTK

Nová soutěž Liga národů do velké míry nahrazuje přípravné zápasy a je dodatečnou kvalifikací o mistrovství Evropy. Český celek hraje v jedné ze čtyř tříčlenných skupin druhé ze čtyř výkonnostních lig. Vítěz postoupí do elitní Ligy A, poslední tým naopak sestoupí do Ligy C.

Reprezentace si hned v úvodním duelu výrazně zkomplikovala vyhlídky na triumf ve skupině. V dalším duelu nové soutěže reprezentanti nastoupí v říjnu na Slovensku, předtím je ještě v pondělí čeká přípravné utkání v Rostově na Donu proti Rusku.¨

Liga národů: Česko - Ukrajina (výpadek proudu)

Český trenér Karel Jarolím vsadil na rozestavení s třemi stopery a pěti obránci, ve středu zálohy nastoupili tři slávisté a v útoku pak dvojice Krmenčík, Schick.

Druhý jmenovaný už na začátku čtvrté minuty otevřel skóre, když se individuálně protáhl do vápna a z úhlu propálil střelou na bližší tyč gólmana Pjatova. Útočník AS Řím dal třetí gól za reprezentační A-tým.

Hosté mohli okamžitě odpovědět. Jaremčuk měl do desáté minuty tři šance, ale ani jednu neproměnil. Nejprve hlavičkoval těsně vedle levé tyče, poté vedle pravé a následně v záklonu mířil vedle.

Ukrajinci v souboji dvou týmů, které chyběly na letošním mistrovství světa, celou první půli lépe kombinovali a českou zálohu přehrávali. Vyrovnání se ale dočkali až těsně před pauzou. Malinovského přímý kop v 42. minutě ještě Vaclík vyrazil, ale v první minutě nastavení už kapituloval. Marlos si pohrál s obranou, přihrál Konopljankovi, který si obhodil Kadeřábka a vystřelil přesně k tyči.

Liga národů: Česko - Ukrajina (výpadek proudu)

Jarolím místo Krmenčíka nasadil do druhé půle Zmrhala a ten se hned tlačil do zakončení, ke střele se však nedostal. Na opačné straně ve 49. minutě minul Konopljanka a Jarmolenkovu ránu pak vytáhl Vaclík.

V 63. minutě protáhl hostujícího gólmana Bořil, na opačné straně pak o kousek minul střídající Zinčenko. V 73. minutě vytáhl Vaclík Konopljankovu ránu a následně se hosté marně dožadovali penalty.

V závěru se oba celky snažily strhnout výhru na svou stranu. Blízko byl střídající Tecl, ale trefil jen boční síť. Na začátku nastavení pak dvěma skvělými zákroky podržel domácí Vaclík, jenže v poslední minutě se český gólman při centru nedohodl s Brabcem, míč se odrazil od Bořila a Zinčenko v pohodě doklepl do prázdné branky.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...