Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nizozemsko - Česko 0:2. Češi postupují do čtvrtfinále po gólech Holeše a Schicka

Tomáš Holeš s Patrikem Schickem foto: Reuters

Aktualizováno
PRAHA - Čeští fotbalisté jsou po devíti letech znovu mezi osmi nejlepšími týmy Evropy. A chtějí víc! V osmifinále šampionátu v Budapešti senzačně vyřadili favorizované Nizozemsko, zvítězili 2:0 a příští sobotu vyzvou Dánsko v ázerbájdžánském Baku.
  17:15aktualizováno  18:09

České fotbalisty požene proti Nizozemsku vpřed téměř sedm tisíc fanoušků

Hrdinou duelu byl slávista Holeš. Je to jeho sezona. Začal ji jako odpadlík, do reprezentace se dostal až loni v září jako záskok ve slepenci, který skládal trenér David Holoubek. A vidíte, kde je teď.

„Že budu na Euru v základu, jsem vůbec nečekal,“ vyprávěl před pár dny novinářům. V neděli odvedl v záloze opět spolehlivý výkon, pomohl vygumovat Wijnalduma, hvězdu soupeře, a dvacet minut před koncem hlavou přišpendlil míč zblízka do sítě.

Pro české fanoušky, kterých bylo na stadionu možná i patnáct tisíc, to byl náramný dárek. Skákali po sobě, kelímky s pivem jim létaly nad hlavou. Euforie jako blázen.

A když pár minut před koncem dorazil oslabeného soupeře Schick, to celé si s radostí ještě jednou zopakovali. Mimochodem, asistence: Holeš.

Češi postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy naposledy v roce 2012, to byl trenérem Michal Bílek. Mančaft, který složil Jaroslav Šilhavý, to nyní může dotáhnout ještě výš. Co myslíte?

ME: Nizozemsko - Česko (čeští fanoušci)
ME: Nizozemsko - Česko (Ševčík, Depay)

Proti Nizozemsku národní tým ukázal, v čem je silný. V úvodu byli hráči sice nervózní a nesví, to bylo vidět. Ale těžké chvíle ustáli, zůstali koncentrovaní, organizovaní. Soupeři dokonce přes úvodní nápor nedovolili přímou střelu na bránu.

A s přibývajícími minutami jim rostlo sebevědomí.

Asi nejvíc krátce po přestávce, kdy nejprve Malen neproměnil svůj samostatný únik, vyhnul se Kalasovi, který marně reklamoval faul, ale už neudělal kličku Vaclíkovi, jenž se útočníkovi vrhl pod nohy a nadvakrát balon ukryl do rukavic.

Češi takřka obratem vyrazili do protiakce, míč se dostal k Schickovi, který by postupoval také sám na bránu, kdyby padající obránce De Ligt nezahrál rukou. Úmyslně.

Rozhodčí Karasjov z Ruska sice nejprve tasil žlutou, Češi na něj naléhali: „Red card, red card,“ křičeli na sudího, který vzápětí podobnou informaci dostal i od videa.

Na incident se běžel sám podívat k obrazovce, svůj verdikt změnil a nizozemského obránce vyloučil. 

Hrálo se v parádní kulise. Na krásném stadionu Ference Puskáse. Před desetitisícovkami hlasitých fanoušků. Ve velkém vedru. Budapešť prožila důstojnou rozlučku s evropským šampionátem. Navíc s kouzelnou tečkou pro český tým.

Fotbalisté Dánska porazili Wales 4:0. Ve čtvrtfinále mohou narazit na Česko

Do klíčového klání sice vstoupil nepřesvědčivě. Spousta nepřesností, kterými si čeští fotbalisté sami komplikovali život. Zvláštní odskoky, těžké přihrávky. Mockrát se o balon připravili úplně sami a nechávali Nizozemce hrát.

Nejistý byl v úvodu Vaclík, podběhl centrovaný míč a pak špatně vyrazil proti rozběhnutému protihráči, ale spoluhráči ho podrželi, jeho zaváhání dokázali kompenzovat. A když pak česká jednička dobře zakročila při akci Dumfriese, jenž posílal zprava střílený centr do nebezpečného prostoru, fanoušci za bránou začali skandovat jeho jméno.

V úvodním dějství měly oranžové barvy těsně navrch v hledišti i na hřišti. Ale to se ve druhém poločase rychle změnilo.

I proto, že se Češi dovedli rychle vzpamatovat z bleskového nástupu soupeře. Už po minutě hry měl možnost Dumfries, následovala série rohů, standardek, ostrých střílených přihrávek.

Trenér Šilhavý však vystavěl velice pevný blok. Na levé straně Kadeřábek zastoupil vykartovaného Bořila a před ním Ševčík nastoupil místo Jankta. Zraněný kapitán Darida chyběl a jeho pozici zaujal Barák, muž v dlouho největší české šanci.

Chvíli před pauzou mu v pokutovém území posunul balon do vyložené pozice Masopust, ale stoper De Light z Juventusu v tu chvíli předvedl vynikající blok.

Nizozemci, dosud nejgólovější tým šampionátu, nejprve dlouho opticky diktovali tempo hry. Přihrávky mezi stopery, trpělivá výstavba a jakmile se objevilo okénko v jinak organizované formaci soupeře, pokus o přechod do ofenzivy.

ZÁPAS NIZOZEMSKO - ČESKO SLEDUJTE V PODROBNÉ REPORTÁŽI ZDE!

Málo ve hře byl jindy klíčový muž Wijnaldum, během první půle zvládl jen čtyři přesné přihrávky, což je ńa středního záložníka zoufale málo. Po půli se nezlepšil, Nizozemci rychle přišli o De Ligta a naprosto vypadli z role.

V tu chvíli to najednou byli Češi, kteří tlačili, bušili, útočili. Kadeřábkovu gólovou střelu vykopl ve skluzu Dumfries. Ale proti Holešově hlavičce už ani dva nizozemští hráči na brankové čáře nedokázali zasáhnout.

Byla to i chyba brankáře Stekelenburga, který nedosáhl na centr, jenž Kalas hlavou vrátil do nebezpečného prostoru. A Češi dali první gól. Ten druhý po asistenci vynikajícího Holeše obstaral Schick.

Byl už jeho čtvrtý na turnaji - schoval si další i pro čtvrtfinále?

Prodej bytu 2+1
Prodej bytu 2+1

Štramberská, Kopřivnice, okres Nový Jičín
2 200 000 Kč