Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Fotbalové finále Brazílie vs. Argentina si přejí i prezidentky. Proč?

Sport

  18:59
PRAHA - Brazílie vs. Argentina. Neymar vs. Messi. Souboj dvou jihoamerických favoritů, které si miliony fanoušků přejí vidět v nedělním finále na vrcholícím fotbalovém mistrovství světa, má nejméně ještě jednu trochu skrytou část. Ta se totiž neodehrává na trávníku, jde o střet vrcholných politiků. Tedy pardon, političek.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová při losování kvalifikací MS 2014. foto: Reuters

Jak brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, tak její kolegyně Cristina Fernándezová Kirchnerová mají eminentní zájem na tom, aby fotbalové reprezentace jejich zemí získaly světový titul. Před semifinále stoupá nervozita v obou úřadech, jihoamerický sen mohou narušit v úterý Němci (ti mají mimochodem také významnou politickou fanynku, kancléřku Angelu Merkelovou) a ve středu Nizozemci.

Ale s tímhle na lidi z fotbalem posedlých států v Latinské Americe nechoďte. Jenže proč fotbalistům tak zarytě přejí i dámy Dilma a Cristina? (Ne)úspěch hráčů na turnaji totiž zřejmě ovlivní další směřování obou politicky aktivních žen.

Začněme v hostitelské Brazílii.

Šestašedesátiletá Rousseffová pořadatelství zdědila, z čehož není moc nadšená. Ale ví, že se musí tvářit jako fotbalová fanatička. V říjnu totiž budou prezidentské volby. Už před startem MS běžní Brazilci protestovali. Nespokojenost vyjádřili naštvaní občané také při zahajovacím zápase s Chorvatskem.

V tomto týdnu však agentura Datafolha zveřejnila průzkum, v němž 60 procent lidí uvedlo, že jsou hrdí na organizací turnaje. Před měsícem to přitom bylo jenom 45 procent. Stoupá také obliba brazilské prezidentky, což se o hlavním konkurentovi Aécio Nevesovi nedá říct.

Roussefová s Nevesem tak pojímají šampionát jako předvolební kampaň. Prezidentka třeba napsala na Twitter po zranění hlavní brazilské hvězdy Neymara v pátečním čtvrtfinále s Kolumbií vzkaz: „Jsem jedna z těch, kteří křičí na podporu naší hvězdy - Neymara, aby mu bylo líp.“

I kdyby se domácí s jeho ztrátou vyrovnali, Němce porazili a v neděli opanovali i finále, nemusí to znamenat automatický úspěch ve volbách. Ukazují to příklady z historie, navíc brazilská ekonomika stále klesá.

Peníze jsou problémem také v sousední Argentině.

Když odhlédneme od rostoucího státního dluhu, tak Fernándezová veřejnosti musí vysvětlovat korupční skandál jejího kolegy Amada Boudoua, kterého se měl současný viceprezident dopustit jako ministr hospodářství v roce 2010.

Vdova po zesnulém exprezidentovi Néstoru Kirchnerovi je u moci od roku 2007, o čtyři roky byla zvolena znovu. Potřetí sice do prezidentských voleb nepůjde, ale její spolustraníci chtějí na příští rok vybrat nástupce.

Samozřejmě i v Argentině využívá opozice fotbal jako politickou zbraň. Jedním z prezidentských kandidátů je Mauricio Macri, který se šéfoval klubu Boca Juniors a teď je v Buenos Aires starostou.

„Rozhodčí je proti nám. Jsem tady a čelím penaltám,“ přirovnala paní prezidentka Cristina své nynější pocity k situaci na hřišti.

Pomůže ji Messi a spol.?

Autor: