130 let

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová při losování kvalifikací MS 2014. | foto: Reuters

Doporučujeme

Fotbalové finále Brazílie vs. Argentina si přejí i prezidentky. Proč?

Sport
  •   18:59
PRAHA - Brazílie vs. Argentina. Neymar vs. Messi. Souboj dvou jihoamerických favoritů, které si miliony fanoušků přejí vidět v nedělním finále na vrcholícím fotbalovém mistrovství světa, má nejméně ještě jednu trochu skrytou část. Ta se totiž neodehrává na trávníku, jde o střet vrcholných politiků. Tedy pardon, političek.

Jak brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, tak její kolegyně Cristina Fernándezová Kirchnerová mají eminentní zájem na tom, aby fotbalové reprezentace jejich zemí získaly světový titul. Před semifinále stoupá nervozita v obou úřadech, jihoamerický sen mohou narušit v úterý Němci (ti mají mimochodem také významnou politickou fanynku, kancléřku Angelu Merkelovou) a ve středu Nizozemci.

Ale s tímhle na lidi z fotbalem posedlých států v Latinské Americe nechoďte. Jenže proč fotbalistům tak zarytě přejí i dámy Dilma a Cristina? (Ne)úspěch hráčů na turnaji totiž zřejmě ovlivní další směřování obou politicky aktivních žen.

Začněme v hostitelské Brazílii.

Šestašedesátiletá Rousseffová pořadatelství zdědila, z čehož není moc nadšená. Ale ví, že se musí tvářit jako fotbalová fanatička. V říjnu totiž budou prezidentské volby. Už před startem MS běžní Brazilci protestovali. Nespokojenost vyjádřili naštvaní občané také při zahajovacím zápase s Chorvatskem.

V tomto týdnu však agentura Datafolha zveřejnila průzkum, v němž 60 procent lidí uvedlo, že jsou hrdí na organizací turnaje. Před měsícem to přitom bylo jenom 45 procent. Stoupá také obliba brazilské prezidentky, což se o hlavním konkurentovi Aécio Nevesovi nedá říct.

Roussefová s Nevesem tak pojímají šampionát jako předvolební kampaň. Prezidentka třeba napsala na Twitter po zranění hlavní brazilské hvězdy Neymara v pátečním čtvrtfinále s Kolumbií vzkaz: „Jsem jedna z těch, kteří křičí na podporu naší hvězdy - Neymara, aby mu bylo líp.“

I kdyby se domácí s jeho ztrátou vyrovnali, Němce porazili a v neděli opanovali i finále, nemusí to znamenat automatický úspěch ve volbách. Ukazují to příklady z historie, navíc brazilská ekonomika stále klesá.

Peníze jsou problémem také v sousední Argentině.

Když odhlédneme od rostoucího státního dluhu, tak Fernándezová veřejnosti musí vysvětlovat korupční skandál jejího kolegy Amada Boudoua, kterého se měl současný viceprezident dopustit jako ministr hospodářství v roce 2010.

Vdova po zesnulém exprezidentovi Néstoru Kirchnerovi je u moci od roku 2007, o čtyři roky byla zvolena znovu. Potřetí sice do prezidentských voleb nepůjde, ale její spolustraníci chtějí na příští rok vybrat nástupce.

Samozřejmě i v Argentině využívá opozice fotbal jako politickou zbraň. Jedním z prezidentských kandidátů je Mauricio Macri, který se šéfoval klubu Boca Juniors a teď je v Buenos Aires starostou.

„Rozhodčí je proti nám. Jsem tady a čelím penaltám,“ přirovnala paní prezidentka Cristina své nynější pocity k situaci na hřišti.

Pomůže ji Messi a spol.?

Autor: