Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Boston přišel o kapitána Cháru. Hokejisté St. Louis srovnali finále na 2:2

Sport

  8:05
ST. LOUIS - Hokejisté St. Louis zdolali doma ve čtvrtém finále play off NHL Boston 4:2 a srovnali stav série na 2:2. Oklepali se tak z předchozí porážky 2:7. Dvěma góly se o to postaral centr Ryan O’Reilly, který byl zvolen první hvězdou duelu.

Bostonský kapitán Zdeno Chára leží otřesený na ledě po zásahu pukem do obličeje ve čtvrtém zápase finále Stanley Cupu. foto: AP

Po dvou bodech si připsali také bek Alex Pietrangelo a útočník Brayden Schenn.

Čeští útočníci poraženého celku David Krejčí a David Pastrňák nebodovali. Série bude pokračovat v noci na pátek od 2:00 SELČ v Bostonu.

Finále Stanleyova poháru - 4. zápas:

St. Louis Blues - Boston Bruins 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. R. O'Reilly (Sanford, Dunn), 16. Tarasenko (Pietrangelo, B. Schenn), 51. R. O'Reilly (Pietrangelo, C. Gunnarsson), 59. B. Schenn - 14. Coyle (Chára), 35. Carlo (Bergeron, Marchand). Rozhodčí: Rooney, Dwyer - Cherrey, Amell. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 38:23. Diváci: 18.805. Hvězdy zápasu: 1. R. O'Reilly, 2. Pietrangelo, 3. Sanford (všichni St. Louis). Stav série: 2:2.

Sestavy:
St. Louis: Binnington - Pietrangelo, Edmundson, Parayko, Bouwmeester, C. Gunnarsson, Dunn - Tarasenko, B. Schenn, Schwartz - Perron, R. O'Reilly, Sanford - Blais, Bozak, Maroon - A. Steen, Sundqvist, Barbašev. Trenér: Craig Berube.

Boston: T. Rask - McAvoy, Chára, Carlo, Krug, C. Clifton, J. Moore - Pastrňák, Bergeron, Marchand - Backes, Krejčí, DeBrusk - Heinen, Coyle, M. Johansson - Acciari, Kuraly, Nordström. Trenér: Bruce Cassidy.

„Byli jsme neúnavní. Celý zápas jsme se nezastavili. Navíc jsme dobře reagovali na nepříznivé situace, což se nám ve vyřazovacích bojích zatím pořád daří. Věděli jsme, co musíme udělat pro to, abychom dnes byli lepším týmem,“ řekl novinářům kouč St. Louis Craig Berube.

V domácí brance dostal znovu příležitost Jordan Binnington, který ve třetím zápase střídal po pátém gólu.

Blues výborně vstoupili do utkání a po 43 sekundách skórovali. Tečované nahození obránce Vinceho Dunna se odrazilo od gólmana Tuukky Raska k O’Reillymu, který pohotově objel branku a našel volný prostor mezi tyčkou a levým betonem finské opory Bruins. Dvojnásobný mistr světa se prosadil po osmi duelech.

Domácí pokračovali v tlaku a Raska zasypali střelami, na dvougólový rozdíl však neodskočili. Ve 14. minutě Boston srovnal, když Charlie Coyle dorazil střelu slovenského kapitána Zdena Cháry za Binningtonova záda.

Coyle se ve finále trefil potřetí za sebou a stal se prvním hráčem Bruins od roku 1970, kterému se to povedlo. Stejný počin se tehdy shodou okolností proti St. Louis podařil Johnnymu Bucykovi.

Vyrovnávací gól s Blues neotřásl a po 136 vteřinách si vzali vedení zpátky. Kapitán Pietrangelo vystřelil a Rask vyrazil puk k Vladimiru Tarasenkovi, jenž se nemýlil.

Ve 24. minutě přišel Boston o Cháru, poté co se mu od hokejky odrazila do obličeje Schennova střela a způsobila mu krvavé zranění. Ve třetí části se Chára sice znovu objevil na lavičce s celoobličejovým krytem, jenže do hry už nezasáhl.

Ryan O'Reilly (vlevo) ze St. Louis brání Davida Pastrňáka z Bostonu ve čtvrtém zápase finále Stanley Cupu.

„Lékaři mu doporučili, aby nehrál. Měl několik stehů a pravděpodobně podstoupí zákrok u zubaře. Chtěl se vrátit na střídačku, aby byl se spoluhráči. Nevím, jestli bude příště hrát,“ přiblížil trenér Bruins Bruce Cassidy. „To, že zůstal na lavičce, dokazuje, jakého lídra v něm máme,“ uvedl útočník Marcus Johansson.

Vzápětí po Chárově odchodu do šaten napálil Dunn břevno. Ve 29. minutě se O’Reilly při vlastním oslabení prodral k zakončení a málem přidal třetí gól domácích. O chvilku později také Bruins po střele beka Charlieho McAvoye orazítkovali brankovou konstrukci.

Následně si Blues vytvořili drtivý tlak, který vyústil v jejich početní výhodu. V ní však diváky v 35. minutě zmrazil svým prvním gólem v play off v kariéře zadák Brandon Carlo, který dorazil za Binningtona střelu Patriceho Bergerona. St. Louis inkasovalo v oslabení čtvrtý gól v play off, což je nejvíce ze všech týmů.

Útočník St. Louis Blues Ryan O'Reilly (vzadu) vstřelil ve čtvrtém zápase finále Stanley Cupu dvě branky.

V 51. minutě obstaral O’Reilly vítězný zásah. Pietrangelův tvrdý projektil vyrazil Rask před sebe na přesně zakončujícího kanadského centra. „Celou sezonu je to náš nejlepší hráč a dneska se dočkal odměny,“ pochválil O’Reillyho útočník Pat Maroon. V předposlední minutě zpečetil triumf Blues do prázdné branky při power play Bruins Schenn.

St. Louis zvítězilo doma ve finále Stanley Cupu na osmý pokus. Jedním ze stěžejních faktorů bylo, že ubránili přesilovku hostů, která je v play off ze všech mužstev nejlepší. Ve třetím duelu inkasovali Berubeho svěřenci v oslabení čtyři branky.

Třiatřicetiletý Krejčí ve finále zatím nebodoval, Pastrňák zaznamenal gól a nahrávku. Během čtvrtého duelu se Pastrňák dočkal pochvaly od nejproduktivnějšího hráče v historii NHL Waynea Gretzkého. „Moc ho obdivuju, je zábava ho sledovat. Miluju jeho tvrdou hru. To z něj v mých očích dělá výjimečného hráče,“ řekl pro televizi NBC čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu s Edmontonem, který v ročníku 1995/96 odehrál za Blues v součtu s play off 31 zápasů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!