Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Češi doplatili na častá vyloučení

Sport

  23:06
KLOTEN - Očekávaný souboj o vítězství v základní skupině D mezi naším týmem a hokejisty Suomi byl první velkou prověrkou českých kvalit. Ve hře na pět se sice hokejisté s lvíčkem na prsou Finům minimálně vyrovnali, ale doplatili na častou hru v oslabení. Nakonec podlehli těsně 4:3.

Hagman se raduje z branky v české síti. foto: ČTK

Trenér Růžička pro tento zápas roztrhnul elitní dvojici Hemský - Jágr, která se ve hře 5 na 5 neprosadila podle očekávání. I další řady doznaly změn.

Očima odborníka:

Myslím, že jsme viděli velmi zajímavé a vyrovnané utkání, jak co do kvality, tak také do průběhu. Je pravdou, že v zápase byl výrazný nepoměr ve vyloučených hráčích, ale svádět to na rozhodčí bych určitě nechtěl.

Pro úspěch v dalších zápasech proto potřebujeme hrát v pěti, v tom okamžiku byla dnes hra vyrovnaná a měli jsme i několik šancí – Kotalíkova tyč, Hemského či Olezsův samostatný nájezd. I proto si myslím, že porážka je sice nepříjemná, ale není třeba z ní dělat tragédii.

Ani se není třeba bát toho, že hned zítra hrajeme s Kanadou, hráči jsou na to zvyklí, navíc některé hvězdy jako Jágr či Marek si dnes mohli trošku „odpočinout“, protože díky oslabením nebyli na ledě tolik času, kolik jsou zvyklí. Fanoušci se mohou zítra určitě těšit na vyrovnané a pěkné utkání.

Na závěr bych rád pochválil výkon brankáře Štěpánka, který opět zachytal velmi dobře, přestože dostal čtyři branky, byl tou správnou oporou. Věřím, že se mu bude dařit i nadále.

Marian Jelínek, kouč Plzně, asistent trenéra mistrů světa 2005 a mistrů extraligy (Sparta) 2006, 2007.

Do utkání vstoupili aktivněji hokejisté Finska, ale cestu k první brance jim naši připravili vlastní chybou. Finové šli ve dvou sami na gólmana. Kapanen zakončil přesně. Náznak toho, jak budou probíhat další minuty střetnutí, byl k vidění už o minutu později, kdy šli Češi po drobné faulu do čtyř. Paradoxně však naši využili handicap k vyrovnání. Marek ujel v oslabení a předložil Rolinkovi puk k vyrovnávací ráně. 1:1. Poté se ukázaly dvě hvězdy týmu. Jistý Štěpánek vyřešil ošemetnou situaci a ve 14. minutě předvedl svou genialitu Jágr. V rohu si z Finů udělal kužely a před brankou našel volného Blaťáka, který nezavahál.

Do druhé třetiny jsme tak šli z vesela. Bohužel hned na počátku jsme byli potrestáni za ochraňování brankáře a poté jsme prakticky byli neustále ve čtyřech. Ovšem v jednom okamžiku jsme se do přesilové hry dostali i my a hned to skončilo brankou. Kotalík dostal dlouhou přihrávku na modrou a parádně zavěsil na 3:1. Zbytek třetiny jsme nehráli ve čtyřech jen když jsme šli do tří. Nejprve soupeř využil jednoduchou přesilovku. Obránce Koistinen pálil od modré a Štěpánek měl zakrytý výhled. Na konci prostřední části pak situace 5 na 3 znamenala vyrovnání. Kapanen byl u levé tyče zcela volný. Svou druhou trefou v utkání oslavil narozeniny.

V závěrečné třetině se hrálo zprvu opatrně, nikdo nechtěl udělat chybu. Nakonec se však "povedla" naší obraně. Hagman zakončil situaci 2 na 1 střelou, která prošla Štěpánkovi pod rukou. Další nápor i vinou řady vyloučení už Češi nezvládli. Výsledek 4:3 znamená druhé místo ve skupině a fakt, že zítra večer nás prověří tým Kanady.

Česká republika - Finsko 3:4 (2:1, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Rolinek (Marek), 14. Blaťák (Jágr, Čajánek), 24. Kotalík (Hlinka) - 10. N. Kapanen (Miettinen, Hagman), 24. Koistinen (N. Kapanen, S. Kapanen), 39. N. Kapanen (Miettinen, Hyvönen), 52. Hagman (N. Kapanen, Koistinen). Rozhodčí: Looker (USA), Persson - Sabelström (oba Švéd.), Feola (USA). Vyloučení: 11:5. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 6456.

Sestavy: Česko: Štěpánek - Židlický, Barinka, Rachůnek, Čáslava, Polák, Blaťák, Němec - Jágr, Čajánek, Klepiš - Hemský, Vašíček, Plekanec - Červenka, Marek, Rolinek - Kotalík, Hlinka, Olesz - Irgl. Trenéři: Vladimír Růžička,Josef Paleček a Ondřej Weissmann.

Finsko: Rinne - Kukkonen, M. Lehtonen, Salmela, Koistinen, Jaakola, Niinimaa - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - Hyvönen, Immonen, S. Kapanen - Pihlman, Hytönen, Kerman (21. Komarov) - Santala, J. Ruutu, Pyörälä. Trenér: Jukka Jalonen.

Konečná tabulka skupiny D:
1. Finsko   3 3 0 0 0 14:4 9
2. Česko   3 2 0 0 1 13:6 6
3. Norsko  3 0 1 0 2 7:14 2
4. Dánsko 3 0 0 1 2 5:15 1

Autor: