Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští hokejisté zvládli generálku na MS, porazili Rusy 4:0 a vyhráli turnaj

Hokejový zápas ČR-Rusko foto: Jakub StadlerMAFRA

Čeští hokejisté v posledním přípravném zápase před mistrovstvím světa porazili Rusko 4:0 a vyhráli České hry v Praze. V konečném hodnocení seriálu Euro Hockey Tour obsadili druhé místo za sbornou, na čemž dnešní výsledek již nemohl nic změnit.
  17:29aktualizováno  17:46
Česká republika - Rusko 3:0 (1:0, 2:0) po druhé třetině
Zápas Rusko proti Česku

Svěřenci trenéra Filipa Pešána před večerním odletem na šampionát v Rize vyhráli všech devět zápasů. O první výhře nad Ruskem v sezoně se postarali góly Filip Zadina, Jiří Sekáč, Jakub Flek a Tomáš Zohorna. Brankář Šimon Hrubec udržel poprvé v reprezentaci čisté konto.

Čeští hokejisté zdolali Švédy 3:2 v prodloužení a v Euro Hockey Tour skončí druzí

Sborná bude příští týden v pátek v Rize prvním soupeřem Čechů na mistrovství.

V domácí sestavě se poprvé v přípravě na MS objevila další posila z NHL útočník New York Rangers Chytil a poprvé nastoupil i Jan Kovář, který převzal kapitánské céčko od Tomáše Zohorny. Posilu ze zámoří nasadili i Rusové, za které nastoupil forvard Columbusu Grigorenko.

Do první výraznější šance se dostali v 9. minutě hosté, po českém zaváhání na útočné modré čáře se dostal do brejku Burdasov, trefil ale jen tyč. V polovině první třetiny se prosadili Češi, když se po samostatné akci prosadil Zadina, jenž střelou přes obránce překvapil debutujícího brankáře sborné Fedotova.

Čeští hokejisté vítězně otevřeli Euro Hockey Tour. Po obratu přehráli Finsko 2:1

Vedoucí branka český tým povzbudila a byl aktivnější. Fedotov měl mnohem více práce než jeho protějšek Hrubec, druhý gól ale v úvodní dvacetiminutovce neinkasoval. Hned na začátku druhé části ale Burdasov zastavil Sekáče ve velké šanci jen za cenu faulu a český útočník z trestného střílení Fedotova prostřelil.

Sborná následně výrazně přidala a Hrubec si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Gólman Omsku, který svůj tým dovedl k triumfu v play off KHL, ale chytal výborně a tým několikrát podržel. Ve 32. minutě domácí udeřili z brejku a po Smejkalově akci zvýšil na 3:0 Flek. Jeho gól musel ještě potvrdit videorozhodčí, neboť karlovarský útočník puk do branky usměrnil bruslí. Trenér Ruska Bragin následně stáhl Fedotova ze hry a do branky se postavil Samonov.

Hned po 54 sekundách třetí třetiny se po pohotové dorážce prosadil Tomáš Zohorna a o první české výhře nad Ruskem v sezoně tak nebylo pochyb. V závěru domácí nevyužili více než minutovou přesilovou hru pět na tři, radost z výhry jim to ale nevzalo.

Autor: