Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Chlapík rozhodl o výhře Ottawy, Krejčí asistoval u vítězné branky Bostonu

Sport

  9:31
NEW YORK - Útočník Filip Chlapík vstřelil v pátečním utkání NHL vítězný gól Ottawy, která porazila hokejisty Philadelphie 2:1, a byl zvolen druhou hvězdou zápasu. David Krejčí asistoval u rozdílové branky Bostonu, který zvítězil na ledě Toronta 4:2. Jeho spoluhráč David Pastrňák nebodoval ve třetím z posledních čtyř zápasů.

ilustrační snímek foto: Reuters

VIDEO: Hertl a Chytil dali v NHL dva góly, Palát se zaskvěl krásným sólem

Philadelphii patřil úvod zápasu a ujala se ve třetí minutě vedení gólem Tylera Pitlicka. Ottawa otočila stav v druhé třetině. Tyler Ennis vyrovnal v přesilové hře střelou z pravého kruhu mezi betony Cartera Harta a z podobného místa se prosadil i Chlapík, který zamířil nad lapačku. Český útočník nastupuje ve čtvrté formaci, přesto bodoval ve čtvrtém z posledních pěti zápasů (2+2).

Chlapíka ve „hvězdném“ hodnocení předčil pouze gólman Anders Nilsson, který kryl 26 střel. „Flyers nás v úvodních minutách zatlačili, od inkasovaného gólu jsme ale převzali iniciativu. Lépe jsme bruslili a víc se sráželi, proto jsme zápas otočili,“ řekl brankář. Ottawa od konce října, kdy povolala Chlapíka z farmy, vyhrála v šesti z osmi utkání a odlepila se ode dna NHL.

Jakub Voráček neskrýval zklamání z prohry Philadelphie, která v předchozích sedmi zápasech bodovala. „Dobře bruslili. Byl jich plný led a napadali nás v plné rychlosti. Byli jsme trochu pomalí, proto jsme prohráli, i když si myslím, že máme lepší tým. Nic proti Ottawě, odehrála dobrý zápas, ale měli bychom taková utkání vyhrávat,“ podotkl český útočník.

Duel rozhodly i speciální formace. Philadelphia inkasovala vyrovnávací gól v oslabení a v závěru utkání promarnila čtyřminutovou přesilovou hru. „Měli jsme ji proměnit, zvláště v situaci, kdy jsme prohrávali. Nesehráli jsme ji špatně, měli jsme tam dobré akce, jen jsme je nezakončili gólem,“ doplnil Voráček.

Boston ztratil vedení 1:0 a 2:1, ale na gól z 46. minuty už Toronto nenašlo odpověď. Vítěznou akci rozjel Krejčí, který přihrál na modrou čáru Charliemu McAvoyovi a jel před branku, kde na sebe navázal bránící hráče. Jeho spoluhráč se mezitím dostal s pukem až za branku, odkud přihrál mezi kruhy Bradu Marchandovi, který nadvakrát překonal Frederika Andersena. První výhru Bostonu po čtyřech porážkách pojistil při hře bez brankáře Zdeno Chára.

Trenér Bostonu Bruce Cassidy přiznal, že o přestávce trochu domlouval hráčům elitního útoku Pastrňákovi, Bergeronovi a Marchandovi, který ve třetí třetině dal góly na 2:1 a 3:2. „Někdy šlapou, jak mají, jindy akce trochu překombinují. Chtěl jsem jen, aby se zkoncentrovali a aby se proti nim těžko hrálo. Položil jsem hráčům vyzývavou otázku, zda už nejsou unavení z porážek a zda budou hrát, jak by měli. A myslím, že odpověděli velmi dobře,“ řekl kouč.

Washington doma podlehl Montrealu 2:5. Vedoucí tým NHL vyšel bodově naprázdno po měsíci a utkání ztratil ve druhé třetině, kdy kanadský klub zlomil v rozmezí 27. až 35. minuty čtyřmi góly bezbrankový stav. Hlavním strůjcem výhry hostů se stal slovenský útočník Tomáš Tatar, který vstřelil gól a na tři přihrál.

Gólové smršti Montrealu předcházel nekompromisní zákrok Alexandra Ovečkina, který poslal Jonathana Drouina při kličce tvrdě k ledu. „Tohle nás probudilo. Jo (Drouin) schytal za tým ránu, vrátil se a je zdravý. To je nejdůležitější,“ uvedl Phillip Danault, který otevřel skóre a přidal ještě dvě asistence. „Hokej není balet. Neviděl mě, střet byl čistý. Po něm jsme ale v dalších střídáních udělali hodně chyb a využili je. Nebyla to naše nejlepší třetina, nehráli jsme vůbec svoji hru,“ dodal Ovečkin.

Pittsburgh prohrál 1:2 na ledě New Jersey v prvním utkání bez kapitána Sidneyho Crosbyho, který v týdnu podstoupil operaci kýly a bude týmu scházet minimálně šest týdnů. „Kluci bojovali, hráli chytře. Jenom jsme neproměňovali šance,“ řekl trenér Penguins Mike Sullivan. Jeho svěřenci přestříleli soupeře 39:21, ale velkou překážkou jim byl brankář Mackenzie Blackwood. Překonal ho jen Jack Johnson, který v 48. minutě snížil na rozdíl jedné branky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!