Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Cílem Jaroslavle v KHL není finále, ale titul, hlásí Marek

Sport

  17:49
MOSKVA - Nejen postup do play off nebo do finále, ale rovnou mistrovský titul určilo hráčům za cíl vedení ambiciózního ruského klubu Lokomotiv Jaroslav, za nějž bude od nové sezony hrát i český útočník Jan Marek. Přestože si myslel, že už v KHL není možné zažít větší tlak, než byl na hráče v Magnitogorsku, opak je prý pravdou.

Jan Marek. foto: ČTK

Jaroslavl má dlouhodobě smělé plány a vysoké ambice, ale na titul čeká od roku 2003. Od té doby dvakrát prohrála ve finále. "A teď je pro nás jasně postavený cíl, kterým je nejen postup do finále, ale vítězství a zisk Gagarinova poháru," řekl ČTK Marek.

Sám připustil svůj omyl, když si myslel, že většího tlaku než zažíval během působení v Magnitogorsku v letech 2006 až 2010 se už dočkat nemůže. "Bavil jsem se o tom se Zbyňkem Irglem a Pepou Vašíčkem, kteří mi to říkali. A já jim musím dát zapravdu. Jaroslavl minulou sezonu vyhrála svou divizi a skončila celkově třetí, ale bylo to brané jako neúspěch. Chtějí to už konečně vyhrát celé," přiblížil Marek.

Marek o Jaroslavli

"Jaroslavl je hezké místo. Konečně jsem si i našel byt podle svých představ, až do té doby jsem bydlel u Karla Rachůnka. Za měsíc až měsíc a půl za mnou má dorazit manželka se synem, tak se na ně už těším."

Novou sezonu vyhlíží s natěšením a optimismem, neboť v té minulé po výměně z CSKA do Atlantu Mytišči výrazně ožil a poté, co dokráčel s týmem vedeným českým koučem Milošem Říhou do finále proti vítězné Ufě, byl dokonce vyhlášen nejlepším útočníkem finálové série. Sezonu nakonec zakončil s bilancí 40 bodů (16+24) z 51 utkání základní části, v play off přidal ve 20 zápasech 16 bodů za sedm gólů a devět přihrávek.

"Jsem určitě rád, že jsem mohl hrát v Mytišči. Zažil jsem tam skvělou partu, došli jsme až do finále a snad jsem k tomu i já přispěl svými výkony," připomněl Marek. "Věřím, že se mi bude dařit i tady, budu hrát svůj hokej a budu prospěšný pro tým. Myslím, že umím připravovat šance pro spoluhráče a pomohu i sám nějakými góly," doplnil jednatřicetiletý Marek.

Příprava byla podle jeho slov hodně tvrdá. "Byla hodně fyzicky náročná, ale to je potřeba. Byli jsme na soustředění ve Švýcarsku nedaleko Ženevy a pak byl ještě další týden v Jaroslavli. V tomto období jsme trénovali třikrát až čtyřikrát denně. Teď vše spěje k začátku KHL a jsme už správně natěšení a zdravě nervózní, tak snad se nám povede," přál si Marek.

Tréninkový dril podstupoval tým pod kanadským koučem Bradem McCrimmonem, jenž v minulosti dlouhodobě působil v zámořské NHL jako asistent trenéra v New Yorku Islanders, Calgary, Atlantě a Detroitu. "Je hodně nekompromisní a stojí si za svým, ale zamlouvá se mi. Je vidět, že působil v NHL a vyznává prvky zámořského hokeje," přiblížil Marek.

V přípravných zápasech se Lokomotivu dařilo: v základní hrací době prohrál pouze s Bernem. A dobře se cítila i nová ofenzivní posila. "Hrálo se mi dobře, nastupoval jsem společně se dvěma mladými hráči a šlo nám to - prakticky v každém zápase jsme dali gól, tak věřím, že si to přeneseme i do sezony," vyhlížel Marek čtvrteční start v Minsku.

Jan Marek.
Josef Vašíček
Slovensko - Finsko (Demitra a vpravo Jurcina).

Přesilovková formace Marek - Vašíček - Demitra. "Fungovat by to mohlo."

Sešlo ovšem prozatím ze zamýšlené spolupráce útočné formace s Vašíčkem a ostříleným Slovákem Demitrou. "Já se na to opravdu hodně těšil, ale pak se mnou mluvil trenér, že nechce všechnu sílu soustředit do jedné lajny, ale spíše mít silné minimálně tři formace. Já to vzal, jak to je, takže na tu spolupráci zatím nedošlo," litoval trochu Marek.

S Vašíčkem a Demitrou nenastupuje ani na přesilovky. "Uvidíme však, jak vše bude fungovat v sezoně, třeba si spolu ještě zahrajeme," nechtěl předbíhat rodák z Jindřichova Hradce. "Jednou jsme spolu nastoupili na přesilovku pět na tři a hned z toho byl gól, takže fungovat by to mohlo," dodal.

Po uplynulém ročníku po Markovi hodně toužila pražská Sparta. I proto, že věděla o jeho úmyslu vrátit se do Čech. "Skutečně jsem tehdy záměr o návratu měl a dopadlo to jinak, tak teď nebudu raději přemítat, co bude po příští sezoně. Spartě jsem však za hodně vděčný, udělala ze mě komplexního hokejistu a pokud bude zájem i nadále, určitě by pro mě byla po návratu první volbou. V Rusku člověk neví, co přijde, takže třeba tam budu za rok, nebo už také příští měsíc," uzavřel Marek.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...