Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V Jaroslavli se zase hraje hokej

Sport

  8:00
JAROSLAV/PRAHA - Šťastný osud mu prodloužil život, když 7. září neseděl s týmem v letadle smrti. Kanadský trenér Brad McCrimmon nakonec 20letého juniora Maxima Zjuzjakina nechal doma v Jaroslavli. Jen díky obrovskému štěstí a životní náhodě mohl včera Zjuzjakin znovu hrát hokejový zápas. Znovu za Lokomotiv Jaroslavl. Ale se zcela novým, jiným týmem.

Návrat Jaroslavle, nový tým na ledě před utkáním Vyšší hokejové ligy v Rusku foto: ČTK

Dnes je to přesně 97 dní od černého data, jež zahýbalo celým hokejovým světem. 97 dní, kdy po tragickém neštěstí na cestě do Minsku zahynulo 44 lidí ze 45členné posádky, včetně celého kádru Jaroslavle. Až včera ruské město opět vidělo utkání na ledě... Výjimečný den plný nostalgie a vzpomínek.

Hokej v Jaroslavli pomalu ožívá – tamní klub hrál soutěžní duel takzvané Vyšší hokejové ligy, jak říkají v Rusku své druhé nejvyšší soutěži, a při obnovené premiéře zažil vítězství 5:1 nad mužstvem Něftjanik Almetěvsk. Utkání dokonce přenášela živě státní televize. 

Současné složení týmu v Jaroslavli

BRANKÁŘI
Pavel Šegalo (18), Nikita Ložkin (20)

OBRÁNCI
Jegor Martynov (21), Jegor Jakovlev (20), Pavel Lukin (21), Jan Krasovskij (19), Vitalij Zotov (19), Maxim Osipov (18), Oleg Misjul (18), Artur Amirov (19)

ÚTOČNÍCI
Rafael Achmetov (22), Emil Galimov (19), Alexej Šubin (18), Kirill Voronin (17), Daniel Apalkov (19), Alexej Kručinin (20), Maxim Zjuzjakin (20), Kirill Kapustin (18), Magomed Gimbatov (21), Dmitrij Malcev (20), Daniil Romancev (18), Oleg Jašin (21), Daniil Erdakov (22), Vladislav Kartaev (19)

Pozn.: Údaj v závorce znamená věk.

Nebyl snad v zemi jediný fanoušek, jenž by jim včerejší úspěch nepřál. Ale hlavně: vstupem do rozjeté ligy se stalo přesně to, co si od začátku přálo celé Rusko. "Nemůžeme město, jež hokej tolik miluje, nechat bez sportu," sliboval už v září šéf tamního hokejového svazu Vladislav Treťjak. "Ale vím, že bude ještě dlouho trvat, než zase vytvoří tak silný tým..."

Ne, dnes není příliš silný. Vlastně ho tvoří převážně jen nezkušení hráči v juniorském věku. Ti, které Jaroslavl sama vychovala. Nebo ti, které jí nabídly ostatní kluby. Lístky i tak byly na první utkání znovubudujícího se týmu vyprodány během prvních čtyř hodin. A vyprodaný už je i zítřejší duel.

Klub se prezentuje novým sloganem "Loko – vpřed!" a na webu vyzývá lidi k podpoře: "Doufejme, že se náš mladý tým bude moci prát s tím, co mu padlo na bedra. Hodně štěstí, Lokomotiv, hodně štěstí!" No právě. Staronový kouč Pjotr Vorobjev má sice k dispozici hned 21 hráčů, z toho ještě tři reprezentanty, které na krátkou dobu uvolnily mládežnické výběry – jenže trochu s obavami se hovoří o těžkých psychologických podmínkách.

Stále častěji se spekuluje o příchodech hvězd

Vedení klubu, aby alespoň trošičku situaci ulehčilo, nechalo přestavět původní šatnu, v které pobývali tragicky zesnulí předchůdci. "Ale smutečním páskám a vzpomínkám se stejně nevyhnou," tvrdí Vladimír Vůjtek, který dříve Lokomotiv několik let vedl.

Pravda je, že i tři měsíce po havárii obklopuje stadion pro 9000 diváků hodně smuteční nálada... Květiny jsou vidět na každém rohu, svíčky hoří, dřívější silný tým favorizovaný na Gagarinův pohár dál připomínají portréty Jana Marka, Karla Rachůnka, Josefa Vašíčka a spol.

Grafika: Jak šel čas v Jaroslavli od leteckého neštěstí

"Ale ti hráči jsou mladí, přistoupí k tomu pozitivněji," myslí si český sportovní psycholog Václav Hošek. "Na ně už truchlení působit nebude. V podstatě na to ani nebudou mít mnoho času." Lokomotiv se má do KHL vrátit v příští sezoně, kde bude mít, stejně jako v této, jistou účast v play off. Stále více se tak spekuluje o příchodech velkých hvězd.

Jistý je prý už přestup švédského beka Davida Petraska a velmi pravděpodobné jsou i posily Oleg Tverdovskij, Maxim Sušinskij. Z Čechů se objevuje jméno Pavel Brendl. Jeho agent Robert Spálenka přiznal, že ho generální manažer Jurij Lukin už kontaktoval, ale konkrétní hráče neuvedl. Ti oslovení prý zatím nevědí, zda by tam odešli.

"Aby přitáhli cizince a top hráče, budou muset dát ještě lepší kontrakty než dříve," myslí si Spálenka.  Stín tragédie se v Jaroslavli zkrátka nese dál. Jen tak se to nezmění.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!