Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Evropa je ve finále. Postup jí v prodloužení zajistil Slovák Tatár

Sport

  22:00
TORONTO/PRAHA - Sešli se poprvé až těsně před startem Světového poháru, ale zahrají si v jeho finále. Hokejisté Výběru Evropy porazili v semifinále Švédsko 3:2 v prodloužení, když vítězný gól vstřelil v čase 63:43 slovenský útočník Tomáš Tatár. Evropané si zahrají ve finále s Kanadou, o titul si tak zahrají oba přemožitelé českých hokejistů ve skupině. První finále je na programu v noci na středu.

Tomáš Tatár (vpravo) se raduje spolu s Anže Kopitarem a Mariánem Hossou z vítězného gólu Evropy. foto: ČTK/AP

Kanadská jízda. Crosby předčil Ovečkina, se svým týmem míří do finále

Švédové se dostali v utkání do vedení ve 23. minutě díky brance Nicklase Bäckströma, ale v závěru druhé třetiny vyrovnal Slovák Marián Gáborík a po 12 vteřinách třetího dějství otočil stav Tatar. Prodloužení zařídil trefou v 56. minutě Erik Karlsson.

Do první šance se dostal Švéd Hörnqvist, průnikem odpověděl Tatar. Za Tři korunky pak zahrozil Landeskog a celek složený z hráčů ze Slovenska, Německa, Švýcarska, Dánska, Francie, Norska, Rakouska a Slovinska odolal i při Seidenbergově vyloučení. Lundqvista pak ohrozil Gáborík.

Švédové si následně vytvořili nápor, ale Halák kryl Bäckströmovu střelu a po objetí branky nestihl zasunout u pravé tyče ani Forsberg. Pak dvakrát nezamířil přesně Eriksson. Na druhé straně si Lundqvist poradil s tečovaným Kopitarovým bekhendovým pokusem.

Do vedení se dostali ve 23. minutě Švédové. Stralmanovu střelu vyrazil Halák před Bäckströma, který dorážel do odkryté branky. Kouč Krueger se pokusil změnit rozhodnutí vyžádáním revize u videa, protože Haláka atakoval hokejkou Hörnqvist, ale gól byl uznán.

Evropa mohla odpovědět při Hjalmarssonově vyloučení, ale Lundqvist odolal. Nepřekonali jej ani Streit a Vanek. Dvě velké šance měla Evropa ve 33. minutě v oslabení, ale gólman New York Rangers zasáhl i proti Hossovi a Riederovi.

Při plném počtu hráčů na ledě si poradil i s Chárovou ránou. Vyrovnání přišlo v 37. minutě při hře čtyř proti čtyřem, kdy Ehrhoffovu nabídku využil Gáborík, který zblízka překonal Lundqvista mezi betony. Otočit stav mohl Vanek, který získal puk, ale ztroskotal na švédském gólmanovi.

Světový pohár - semifinále:

Švédsko - Výběr Evropy 2:3 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Bäckström (Stralman, Hörnqvist), 56. E. Karlsson (H. Sedin, D. Sedin) - 37. Gáborík (Ehrhoff, Kopitar), 41. Tatar (Sekera), 64. Tatar (Zuccarello, Kopitar). Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke - Amell, Murray (všichni Kan.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 12.595.

Švédsko: H. Lundqvist - Hedman, Stralman, Ekman-Larsson, Hjalmarsson, Ekholm, E. Karlsson - Hörnqvist, Bäckström, F. Forsberg - Silfverberg, Krüger, Hagelin - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Söderberg, Berglund, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.

Výběr Evropy: Halák - Sekera, Chára, Seidenberg, Josi, Streit, Ehrhoff - Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér: Ralph Krueger.

Po 12 vteřinách třetí třetiny už se Kruegerův výběr radoval díky Tatarovi. První pokus z mezikruží Lundqvist ještě vykryl, ale na bekhendovou dorážku už nestačil. Vzápětí při Zuccarellově trestu udržel náskok při velkém tlaku Švédů Halák.

V polovině závěrečného dějství mohl zvýšit po úniku Vanek, ale Lundqvist stihl puk vyrazit a ještě jej odvrátil obránce Stralman. S pokusem o vyrovnání ještě neuspěl Bäckström, ale v 56. minutě nešťastně tečoval Karlssonbovu střelu Josi a Halák kapituloval. Švédové se snažili rozhodnout, ale slovenský gólman jim to nedovolil.

V prodloužení nejdříve Halák kryl Bäckströmovu šanci a rozhodl Tatar, který zůstal sám před Lundqvistem.

Jeho první pokus švédský gólman ještě vykopl levým betonem, ale od brusle útočníka Detroitu se puk odrazil do branky. Kouči Grönborgovi pokus o ‚challenge‘ nevyšel stejně jako Kruegerovi a videozáznam potvrdil platnost branky.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!