130 let

Filip Chlapík a David Tomášek na Letišti Václava Havla v Praze. | foto: Twitter Hokejový nároďák - Jan Beneš

Vzhůru do Rigy! Hokejisté před MS vyzdvihují partu, kustody čeká náročný den

Sport
  •   14:26
Před rokem vynechal olympijské hry i mistrovství světa, v Rize a Tampere už chybět nebude. Filip Chlapík oznámení nominace v kabině intenzivně prožíval. Po jejím přečtení si navíc nebyl jistý, jestli jeho jméno vůbec zaznělo. „Karimu občas nejdou česká jména úplně dobře vyslovit. Bylo to vtipné,“ smál se krátce před odletem na hokejový šampionát.

Na Letiště Václava Havla v Praze dorazil v dobré náladě. Aby ne, vždyť pozvánka na velkou reprezentační akci se mu v dosavadním průběhu kariéry vyhýbala.

„Na mistrovství jsem si chtěl vždycky zahrát, splnil se mi dětský sen. Měl jsem velkou radost, hned mi přišla spousta gratulací,“ usmíval se útočník švýcarského celku Ambri-Piotta.

Během rozhovoru s novináři několikrát zmínil, že největší předností národního výběru, který letos tvoří především hráči z Evropy, bude týmovost a soudržná parta.

„Hodně kluků nastoupilo už na začátek přípravy, fungujeme jako taková malá rodina. Máme skvělé vztahy, v kabině panuje pohoda. Snad to přeneseme i do zápasů.“

Podobná slova volil i Roman Červenka, se sedmnácti body nejproduktivnější hráč loňského šampionátu, jenž bude znovu po roce zastávat funkci kapitána.

„Rozhodně máme kvalitní hráče. Někteří kluci sice jedou na první mistrovství, ale v reprezentaci už mají něco za sebou. Teď bude záležet, jak budeme dodržovat systém, jestli budeme držet pohromadě a jak do turnaje vstoupíme.“

Na mistrovství už by měl nastoupit bez celoobličejového krytu, který nosil po zranění nosu a zubů v přípravném duelu s Rakouskem.

Kromě dobré nálady v Jalonenově výběru si před odletem chválil i volbu oblečení. Hokejisté dorazili na letiště ve speciálních kostkovaných a na míru ušitých sakách, bílých košilích a tmavých kalhotách.

„Všechno je ze super materiálu. Obleky jsou pohodlné, cítíme se v nich dobře,“ usmíval se sedmatřicetiletý útočník.

Hráči dorazili do Lotyšska okolo poledne a přesunuli se na hotel, v podvečerních hodinách je čeká první trénink. Zapotí se i členové realizačního týmu, kteří mají před sebou přípravu kabiny.

„Zatím tu máme asi šedesát kusů zavazadel, kluci určitě ještě něco přivezou. Celkovou váhu odhadujeme na 3,5 tuny materiálu,“ vyprávěl kustod Zdeněk Šmíd.

Společně se svými kolegy Petrem Šulanem a Oldřich Kopeckým zůstali v Brně, kde Češi v neděli nastoupili proti Švýcarsku, až do pondělka: „Ráno jsme balili výstroj, aby byla suchá. Všechno máme připravené.“

První den v Rize bude pro trojici kustodů velmi náročný: „Zase budeme všechno vybalovat a chystat. Budeme pokračovat i po tréninku, kdy už kluci budou na hotelu. Počítám s tím, že na zimáku budeme tak do dvou do rána.“

Hráči budou mít v dějišti šampionátu kompletní servis. První zápas odehrají v pátek od 15.20 proti Slovensku.

Autor: vtu