Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bude Francouz jako Hašek? Zatím nastoupil do šesti zápasů a všechny vyhrál

Pavel Francouz v brance Colorada foto: AP

Zatímco basketbalisté Golden State jsou jednu výhru od zisku titulu v NBA, finále zámořské hokejové NHL teprve v noci na čtvrtek odstartuje. Colorado Avalanche v něm poměří síly s posledními šampiony, Tampou Bay Lightning.
  11:11

Devět dní musí čekat hokejisté Colorada od oslav postupu proti Edmontonu k úvodnímu buly prvního duelu bojů o slavný Pohár.

„Máme skvělý trenérský tým, který se stará o to, abychom nevypadli z tempa a zároveň byli dostatečně odpočatí,“ pronesl při posledním mediálním sezení útočník „Lavin“ J. T. Compher.

Pro něj a jeho spoluhráče nejde o novou zkušenost, mezi sériemi s Nashvillem a St. Louis měli pro změnu osmidenní pauzu.

Hokejista Blümel míří z Pardubic do zámořské NHL. Na dva roky se upsal Dallasu

Tým z města ležícího v blízkosti Skalistých hor je čtyři výhry od potvrzení role největšího favorita na zisk Stanley Cupu. Právě s touto nálepkou vstupovalo Colorado do sezony i do vyřazovacích bojů.

Hlavním otazníkem tak i pár hodin před úvodním vhazováním zůstává, kdo z vyrovnané brankářské dvojice finále odstartuje.

Jedničkou je totiž téměř dvoumetrový Kanaďan Darcy Kuemper, jenže ten se proti Edmontonu zranil a sérii dochytal jeho 32letý český vrstevník Pavel Francouz.

Oba se v letošním play-off podělili o postupových 12 výher rovným dílem.

S ohledem na závěr série s kanadským soupeřem a také na skutečnost, že Kuemper se stane po sezoně nechráněným volným hráčem, se nabízí volba v podobě maskovaného čaroděje přezdívaného „Frankie“.

Na druhou stranu Kuemper vychytal oba triumfy ve dvou zápasech proti Tampě v základní části.

Dle všeho se tak tato hádanka zodpoví až při nástupu týmů na led, protože jestli máte ve vyřazovacích bojích (nejen) v NHL nějakou jistotu, pak, že žádnou jistotu nikdy nemáte. Tajnosti a mlžení jsou v klíčové fázi sezony na denním pořádku.

Pokud by nakonec začal finále Francouz, stal by se po svém vzoru Dominiku Haškovi teprve druhým českým brankářem, kterému se podobné pocty dostalo.

O tom, že svatyni Tampy bude hájit ruský fantom Andrej Vasilevskij, naopak nikdo nepochybuje. Sedmadvacetiletý rodák z Ťumeňe patří v poslední pětiletce mezi nejlepší gólmany celé ligy.

NHL se vrátí do Česka. San Jose vyzve Nashville, hvězdou má být Hertl

S ním v brance dokázal floridský celek vyhrát třináct z patnácti sérií v play-off. Jedenáct z nich v jedné řadě, díky čemuž nyní stojí Stamkos a spol. před šancí vyhrát třetí Stanley Cup v řadě. To se naposledy povedlo na začátku 80. let minulého století legendární partě NY Islanders.

„Oni mají naprosto neuvěřitelný mix veteránů, hvězd, skvělých bruslařů i vynikajících brankářů. Což ale znamená, že před námi stojí obrovská výzva. V dalších dnech ale opět připravíme vítězný herní plán, který nás dovede k našemu cíli. Naše mise ještě není u konce,“ prohlásil před finále právě zmíněný 32letý kapitán „Blesků“.

Ten povede svůj tým také v následující sezoně, zda ale bude mít v šatně i kamaráda Ondřeje Paláta, je ve hvězdách. Českému útočníkovi totiž končí kontrakt, zároveň jej ale portál NHL.com označil za faktor X, který může rozhodnout finále na stranu Tampy.

Rodák z Frýdku-Místku se rozehrál do parádní formy, drží průměr téměř bodu na zápas, je u klíčových momentů zápasů.

Pomůže Tampě k zajištění nesmrtelnosti a vzepření se předpovědím (například ze šestnácti expertů NHL.com se tipuje deset za šampiony Colorado), nebo „Laviny“ smetou i poslední překážku v cestě za prvním Pohárem po 21letém čekání?