Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kanada porazila Výběr Evropy na Světovém poháru v Torontu a vyhrála skupinu

Sport

  7:26
TORONTO - Hokejisté Kanady porazili ve svém třetím zápase na Světovém poháru v Torontu Výběr Evropy 4:1 a bez ztráty bodu vyhráli skupinu A. Domácí reprezentanti se tak v semifinále utkají s Ruskem, nebo Výběrem Severní Ameriky. Evropané budou hrát se Švédskem.

Kanadský hráč Joe Thornton proti Jaroslavu Halákovi v bráně foto: Reuters

Oč ještě Češi hrají? Zklamaný Červenka: Je to na nic, vyřazení je hodně rychlé

Dvěma góly a asistencí se na výhře Kanaďanů, kteří měli stejně jako soupeř zajištěný postup do vyřazovací části turnaje již před začátkem utkání, podílel útočník Jonathan Toews.

Zatímco Výběr Evropy nastoupil do zápasu v nezměněné sestavě, kouč Kanady Babcock dal šanci trojici hráčů, která do turnaje doposud nezasáhla. Premiéru si odbyli brankář Crawford, obránce Muzzin a útočník Giroux.

Zřejmě i s ohledem na jistý postup si domácí nevytvořili od úvodu drtivý tlak, velkou střeleckou převahu však měli. A díky Crosbymu se v páté minutě dostali i do vedení. Kanadský kapitán Haláka, jenž nastoupil potřetí v řadě, překonal chytrým nahozením zpoza branky.

Světový pohár - skupina A:

Kanada - Výběr Evropy 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky:
5. Crosby (Bouwmeester), 20. Toews (Duchene), 35. Toews (Couture), 58. Couture (Toews, Vlasic) - 25. Hossa (Kopitar, Ehrhoff). Rozhodčí: O'Rourke, O'Halloran - Murphy, Racicot (všichni Kan.). Vyloučení: 3:6. Bez využití. Diváci: 18.926.

Slovenský gólman poté předvedl několik skvělých zákroků a vychytal například Stamkose nebo Marchanda, v poslední minutě první třetiny ale chyboval v rozehrávce a Duchene s Toewsem toho bleskově využili.

Kanaďané poté viditelně ubrali a Evropané toho využili, Crawforda chytajícího poprvé v kariéře za kanadskou reprezentace překvapil střelou z nulového úhlu Hossa a snížil na 1:2. Vyrovnat se jim ale nepodařilo, naopak sami potřetí inkasovali. Josi zlomil při střele v útočném pásmu hokejku a Toews z následného rychlého protiútoku prostřelil Haláka.

Ve 45. minutě mohl jinak poklidné utkání zdramatizovat Bellemare, jeho pokus však skončil jen na tyči. Poslední slovo tak nakonec měl Couture. Halák si i přes čtyři inkasované branky připsal 42 zákroků.

Tabulka:

1.Kanada3300014:36
2.Výběr Evropy311017:64
3.Česko200112:91
4.USA200022:70
Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...