Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Lva čeká trip dlouhý přes 18 tisíc kilometrů. Skoro do Japonska

Sport

  16:00
PRAHA - Sednou do letadla a čeká je přes 18 tisíc kilometrů, než se za týden vrátí do Prahy. Hokejisté HC Lev před sebou mají v KHL nejobávanější trip. Dostanou se až na Dálný východ k břehům Japonska.

Hokejista Niko Kapanen ze Lva Praha foto: ČTK

Kdybyste se vydali mezi domorodce na Papuu-Novou Guineu, pořád nebudete dost daleko. Bylo by třeba ještě přeletět až někam do Mikronésie, třeba na souostroví Vanuatu... A jste tam. V časové zóně UTC +11, tedy devět hodin od Prahy. Tak daleko se budou hokejisté Lva prát o body na nejtěžším výjezdu sezony, který zakončí na Dálném východě duely proti Vladivostoku a Chabarovsku. "Na to se ani připravit nedá," říká obránce Ondřej Němec, který už cestu zažil.

A zkouší přiblížit její začátek: "Nejdřív šestiapůlhodinový let. Pak mezipřistání v Novosibirsku, další hodinový přelet. Dostaneme se do postele ve tři ráno jejich času, a to vylétáme z Česka v jednu." To budou Lvi teprve na Sibiři na první dva duely tripu. Pak je čeká dalších více než čtyři tisíce kilometrů prakticky až do Japonska. "Nějakou zkušenost už máme," vrací se kouč Václav Sýkora k loňské sezoně, ale obratem dodává: "Je to složité, hodně složité. Se spánkem i s jídlem."

Základní pravidlo bude znít: držet se českého času, jak jen to půjde. "Uzpůsobujeme tomu program. Před některými zápasy třeba vůbec nepůjdeme na ranní rozbruslení," dodává Sýkora. Při srovnání lokálního a pražského času to dává logiku. Jít na rozbruslení by znamenalo sportovat de facto o půlnoci... "Aspoň zaplaťpánbů za to, že jde o čtyřzápasový trip a už se tam nebudeme muset v sezoně více vracet," uleví si Němec.

Cesta do míst, kde mají třeba auta volant vpravo

Cesta do míst, kde mají třeba auta volant vpravo – neboť je dovážejí z blízkého Japonska – je velkým specifikem KHL. Pro ilustraci, v NHL činí maximální rozdíl mezi východním a západním pobřežím (třeba pro duel Los Angeles vs. Boston) tři časová pásma. A to ještě nynější trip Lvům zmírňuje stávající letní čas. Ve standardním by přibylo další pásmo a rozdíl by činil 10 hodin. "Pokud letím do Prahy, na aklimatizaci potřebuji tak dva dny," popisoval útočník Jakub Petružálek, když působil v Chabarovsku.  "Jak se s posunem vyrovnat? Nejdůležitější je kvalitní spánek. A taky dobré jídlo, žádný fast food. Mně osobně pomůže i masáž."

Utkání KHL Lev Praha - Chabarovsk. Jakub Petružálek z Chabarovsku (vpravu) a Martin Škoula z celku Lev Praha

Jenže problém je v tom, že hráči Lva logicky nemají možnost se na "cestu časem" cíleně připravit. Od minulého úterý do pondělka sehráli v rychlém tempu čtyři domácí duely. Včera a dnes trénovali, zítra sednou do letadla. "Bude to těžké. Pamatuju si, jak jsme loni dohráli v Chabarovsku a pak letěli 14 hodin domů – žádná sranda to teda není. Ale ze čtyř duelů chceme devět bodů," vyhlásil Ondřej Němec. Jedna z klíčových otázek zní: letí Lvi na Dálný východ v pravou dobu? Neboli je takový trip výhodnější spíš na začátku sezony, nebo na jejím konci? "Je to dvousečné," vypráví kouč Sýkora.

"My sice máme hodně sil, ale ty teď na druhou stranu mají i ve Vladivostoku či v Chabarovsku. Během sezony jim budou ubývat, vždyť takto létají pořád." Obránce Němec má zatím zkušenost jen s pozdnější variantou. "Třikrát jsem zažil trip na Dálný východ na konci sezony. Ale říká se, že kdo tam letí dřív, je kvůli přesunům oslabený," varuje. "Uvidíme. Naši soupeři jsou podle výsledků dole, tak tam nemůžeme cestovat stím, že si nepřivezeme body."

Autor: