Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Hokejová nominace na olympiádu je již téměř kompletní

Sport

  18:07
PRAHA - Nominace české hokejové reprezentace na olympijské hry do Vancouveru dostala měsíc před jejím zveřejněním jasnější podobu. Alespoň pro asistenta trenéra Josefa Jandače, který se dnes vrátil z třináctidenní inspekční cesty po zámořské NHL, v níž shlédl jedenáct zápasů a při hře viděl přibližně třicet českých hráčů.

Jaromír Jágr. foto: ČTK

Jandač však zároveň zdůraznil, že konečné slovo při tvorbě nominace bude mít hlavní kouč Vladimír Růžička. "Byly tam pro nás dva otazníky a ty z mého pohledu vymizely. V tuhle chvíli máme na diskuzi tři beky a čtyři posty v útoku," řekl Jandač novinářům na ruzyňském letišti.

"Inspekční cesta nám pomohla. Myslím si, že poznatky přenesu dále. Pořád tam ale máme otazníky," podotkl Jandač, jenž po Americe cestoval společně s generálním sekretářem Českého svazu ledního hokeje Martinem Urbanem. S Růžičkou a druhým asistentem Ondřejem Weissmannem se sejde ve středu. "O všem se budeme bavit a určitě se budeme i dohadovat. Každý budeme jako vždy hájit svůj názor," pousmál se Jandač.

Jandač v zámoří viděl většinu hráčů ze širšího výběru. Nikomu však prý neřekl, že má nominaci jistou. Ani hvězdám typu Patrika Eliáše, Martina Havláta či Tomáše Kaberleho. "Spíše jsem se kluků ptal, co hrají, na co jsou zvyklí, co jim vyhovuje. Abych jim říkal, ty pojedeš a ty ne, to nejde. Může dojít k nějakým změnám. Navíc já jsem asistent, konečné slovo má Růža (Vladimír Růžička). To je hlavní kouč," podotkl Jandač.

Jisté místo ve výběru by měla mít dvojice brankářů Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec. Pozici Vokouna jako gólmanské jedničky Růžička potvrdil již několikrát, Pavelec mu podle všeho bude krýt záda jako dvojka. "Pavelce jsme viděli v domácím zápase proti Tampě a chytal výborně. Kdyby tam nebyl, tak po první třetině prohrávali 3:0. Chytal jistě. A reference jsou na něj taky slušné. To je pro nás jen dobré. Je to mladý kluk, který chytil šanci," uvedl Jandač.

Potěšila jej i skutečnost, že řada českých hráčů je ve svých týmech hodně vytěžovaná. Například v Montrealu dostává dost příležitosti trio Jaroslav Špaček, Roman Hamrlík, Tomáš Plekanec, v NY Rangers Václav Prospal. "Překvapilo a potěšilo mě, že hrají mladí. Frolík, Hanzal, Fleischmann, Krejčí nebo Sobotka," řekl Jandač, který pečlivě sledoval i herní systém jednotlivých mužstev.

Před startem turnaje ve Vancouveru totiž nebude mít Růžička se svými asistenty čas na společnou přípravu mužstva. "Sejdeme se a jdeme hrát. Budeme tým skládat z hráčů z Ameriky, Evropy, z Ruska a Čech. Bude to takový mix, proto to chceme co nejvíce zjednodušit," vysvětlil Jandač, jenž zároveň potvrdil, že do konečné nominace se jistě několikrát hráčů působících mimo NHL dostane.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč