Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jágra čeká zápas pod širým nebem: Bude to šok

Sport

  8:00
PHILADLEPHIA - Sedmý zápas pod širým nebem nabídne fanouškům zámořská NHL a poprvé se v něm představí také největší česká hvězda Jaromír Jágr. Pro nejproduktivnějšího Evropana v historii slavné soutěže bude pondělní Winter Classic o to zajímavější, že Flyers přivítají na stadionu baseballistů Phillies v Citizens Bank Parku před 47 tisíci diváků jeho bývalý klub New York Rangers.

Český hokejista Jaromír Jágr ve službách Philadelphie se raduje z gólu v NHL do sítě Toronta foto: ČTK

Na neobyčejný zápas proti diviznímu rivalovi se může těšit i další český útočník Jakub Voráček. Zápas začne v 21:00 SEČ a přímým přenosem jej vysílá Nova Sport.

Jágr si zahrál pod širým nebem už v roce 2009 v Utkání hvězd Kontinentální ligy na Rudém náměstí v Moskvě při svém působení v Omsku. Tehdy výběr nesoucí jeho jméno zdolal v exhibici tým Alexeje Jašina 7:6, ale Jágr vzhlíží k pondělnímu utkání s přesvědčením, že to tentokrát bude větší zážitek.

"V Rusku jsem nebyl z toho zápasu nijak nadšený. Nebylo tam moc diváků, bylo asi minus čtyřicet stupňů. Kdo by šel na hokej v minus čtyřiceti? To by musel být bláznivý fanoušek," řekl Jágr s nadsázkou pro server nhl.com.

"Místo toho zápasu na Rudém náměstí bylo výjimečné. Ale měli tam jen dva dny na to, aby udělali led, všechno bylo narychlo. Nelze mít ledovou plochu na Rudém náměstí dva měsíce, takže i proto nebyl led dobrý." Moskevskou exhibici sledovalo několik stovek diváků, i když Jágr zámořským novinářům se svým typickým humorem řekl, že fanoušků na náměstí bylo asi jen pět. V každém případě v ostrém zápase v Citizens Bank Parku bude úplně jiná atmosféra. "Pravděpodobně to pro mě bude podobný šok, když jsem přišel (do NHL) v osmnácti a hrál jsem nejvíce před třemi tisíci diváky. A v Americe jsem najednou viděl 20 tisíc lidí," prohlásil Jágr.

Philadelphia už hrála Winter Classic před dvěma roky v Bostonu. Zápas, v kterém Flyers prohráli ve Fenway Park před 38.112 fanoušky 1:2 v prodloužení, pamatuje sedm hráčů ze současného kádru. Celkem hrálo venkovní zápas v NHL devět hokejistů Flyers, Rangers mají v týmu jen dva zástupce - Mikea Ruppa a Erika Christensena - s takovou zkušeností.

"Víme co očekávat. Možná nám to trošku pomůže, ale hlavně musíme hrát v tom zápase dobře. Jakmile se vhodí puk, musíme se soustředit na výkon a nerozptylovat se tím, že se hraje venku, a přemýšlet, jestli bude pršet nebo foukat vítr," řekl deníku The Philadelphia Inquirer útočník Scott Hartnell.

Rangers se na podobnou událost mohou těšit premiérově. "Je to regulérní zápas, ale bude samozřejmě trošku jiný. Nevím úplně co očekávat, ale prostě půjdu na led, zkusím hrát svou hru a užiju si to," řekl gólman Jezdců Henrik Lundqvist.

NHL po širým nebem

  • Heritage Classic (22. listopadu 2003): Edmonton - Montreal 3:4 (Commonwealth Stadium - 57.167 diváků).
  • Winter Classic (1. ledna 2008): Buffalo - Pittsburgh 1:2 SN (Ralph Wilson Stadium - Orchard Park - 71.217).
  • Winter Classic (1. ledna 2009): Chicago - Detroit 4:6 (Wrigley Field - 40.818).
  • Winter Classic (1. ledna 2010): Boston - Philadelphia 2:1 v prodl. (Fenway Park - 38.112).
  • Winter Classic (1. ledna 2011): Pittsburgh - Washington 3:1 (Heinz Field - 68.111).
  • Heritage Classic (20. února 2011) - Calgary - Montreal 4:0 (McMahon Stadium - 41.022).

"Máme v této sezoně hodně rozruchu - Evropa, HBO, renovace haly. My se ale o to nemůžeme starat, je to pro nás zápas jako jiný," doplnil útočník Brad Richards.

Oba celky, které se představí ve Winter Classic, byly několik týdnů po celý den pod drobnohledem kamer programu HBO, který se rozhodl zařadit přípravy na venkovní zápas do dokumentu 24/7.

"Těšíme se na zápas, je ocenění takový duel hrát. Je to pro ligu skvělá věc. Kluci se s natáčením HBO a tím vším okolo vyrovnali dobře. Je to pro ně skvělá zkušenost," dodal trenér Rangers John Tortorella. "Jde ale také o důležité dva body," doplnil lodivod lídra Atlantické divize i celé Východní konference, na nějž Philadelphia ztrácí dva body.

Jágr s Voráčkem se zařadí do skupiny českých hokejistů, kteří si venkovní zápas v NHL zahráli. V dresu Edmontonu v listopadu 2003 při premiéře na Commonwealth Stadium v Heritage Classic nastoupili za domácí tým Aleš Hemský s Radkem Dvořákem, za Montreal hrál Jan Bulis. V roce 2008 hájil barvy Pittsburghu Petr Sýkora, za Buffalo tehdy nastoupili Jaroslav Špaček a Aleš Kotalík.

Následující rok v Detroitu zazářil v dresu domácích Red Wings Jiří Hudler a v týmu Chicaga byl Martin Havlát. Předloni se v Bostonu proti Philadelphii představili v dresu Bruins David Krejčí a Vladimír Sobotka. Loni si nevšední zážitek užil nejdříve v lednu obránce Zbyněk Michálek v barvách Pittsburghu proti Washingtonu a v únoru se představili v Calgary Tomáš Plekanec a Roman Hamrlík v dresu Montrealu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!