Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kapitánem bude Kaberle

Sport

  9:20
MONTREAL - Obránce Tomáš Kaberle povede jako kapitán české hokejisty do boje na mistrovství světa v Québeku. Opora Toronta tak převezme roli, kterou zastával tři roky David Výborný.

Tomáš Kaberle a Patrik Eliáš: kapitán a jeho zástupce. foto: ČTK

"Možná Vejbovi (Výbormému) zavolám a zeptám se co a jak. On byl osobnost, takových let tady byl, každý mu věřil, co řekl. Dvanáct let na mistrovství světa, to je něco," usmíval se  Kaberle. Pro kouče národního týmu byl zadák mužstva Maple Leafs první volbou, přestože je v týmu i další velká hvězda Patrik Eliáš, který dokonce nosil nedávno 'céčko' i v New Jersey. "Tomáš je zkušený hráč a pro národní tým toho hodně udělal. Jakmile skončila základní část a věděl jsem, že takového hráče mám v kádru, tak jsem chtěl, aby dostal důvěru," prohlásil Hadamczik.


Před rozhodnutím, ale chtěl ještě mluvit s dalšími zkušenými hráči. Asistenty Kaberleho se stali právě Eliáš a bek Filip Kuba z Tampy Bay. "Chtěl jsem to s hráči probrat, aby to nebylo jen tak, že přijdu do kabiny a řeknu to. Neváhal jsem, že by to mohl být někdo jiný než Tomáš Kaberle nebo Patrik Eliáš," prohlásil Hadamczik. 
    

Kaberle si nedokázal vybavit, zda nosil někdy 'céčko na dresu. "Možná v mládežnických výběrech, vůbec nevím," nevzpomněl si na mistrovství světa hráčů do dvacet let z roku 1998. "Určitě to bude zajímavé, nikdy jsem nebyl kapitán v seniorské kategorii. Já si myslím, že se nic nemění, že budu hrát svoji hru." 
  

Uvozovky dolníDěláme dobré tréninky v tempu, každý už se těší na první zápas. A jestli je tady dvacet hráčů z NHL nebo není, tak je to jedno. V Česku by se klidně dala poskládat tři mužstva a budou hrát vyrovnané zápasy mezi sebou. Tomáš KaberleUvozovky horní, kapitán reprezentace



Třicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 podle svých slov nic v kabině měnit nebude. "Navíc jsou jen nějaké povinnosti kapitána. Jinak herně nebo v kabině se to nemění, každý má své postavení. Určitě kapitán a asistenti se to budou snažit víc vyhecovat v zápase," navázal Kaberle, který se bude snažit starat od dobrou náladu. "My jsme tady od toho, abychom dali dohromady partu." 
     
Vedle rozhodnutí o kapitánovi se tým na nedělní odpolední poradě v hotelu Sheraton dozvěděl představy trenérů o taktice. "Řešilo se tam, jak budeme hrát. Byla to taktická porada od bránění až po útočení, jak hrát ve středním pásmu. Šlo o to, abychom byli všichni byli na stejné notě a jedna lajna nehrála jiný systém než ta druhá," navázal Kaberle. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!