Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kempný ozdobil návrat do NHL gólem, Gudas se pobil, Mrázek byl střídán

Kempného chvíle nastala v čase 15:16, kdy z dorážky dostal Washington do vedení 2:1. foto: ČTK

New York - Obránce Michal Kempný odehrál v NHL zápas po více než půlroce a návrat ozdobil gólem, kterým pomohl Washingtonu k výhře 5:2 nad New York Rangers. Brankář Caroliny Petr Mrázek, který v předchozím startu vychytal čisté konto, byl v Anaheimu ve 26. minutě za stavu 0:4 střídán. Český gólman si připsal jen devět zásahů a Hurricanes prohráli 2:4.
  7:15aktualizováno  9:10

Kempný se zranil koncem března v utkání s Tampou Bay během potyčky se Cedricem Paquettem, podstoupil 2. dubna operaci stehenního svalu a přišel o play off, ve kterém měl s Washingtonem obhajovat Stanleyův pohár. Pro českého obránce tak skončila nešťastně sezona, ve které si vytvořil osobní rekordy v počtu vstřelených gólů (6) i asistencí (19) a byl s 24 kladnými body nejlepší v týmu ve statistice +/-.

Obránce Radko Gudas.
Obránce Michal Kempný odehrál v NHL zápas po více než půl roce.

„Prožil jsem hodně těžkých dní, zejména na začátku rehabilitace, v které mě i malé krůčky dělaly šťastným. Je to součást procesu léčby, ale už je to za mnou a zaměřuju se na přítomnost,“ řekl Kempný. „Aktuálně se cítím dobře, nohy fungují. Musím poděkovat celé organizaci, spoluhráčům rodině a přátelům, že mě po celou dobu podporovali a pomáhali mi. Moc to pro mě znamená,“ dodal.

NHL: Pastrňákovy dva góly Bostonu nestačily, Rittich vychytal výhru

Trenér Washingtonu Todd Reirden s nasazením Kempného po zranění nespěchal, v dřívějších rozhovorech zdůrazňoval, že je důležité, aby byl český obránce stoprocentně fit. Kouč zařadil Kempného v utkání s Rangers do třetí obranné dvojice k Radkovi Gudasovi a na ledě ho nechal hrát necelou čtvrthodinu. „Nebylo by moc chytré dát mi 25 minut za zápas. Musím jít krok krokem, soustředit se na moji hru a opět si osvojit ztracené návyky,“ konstatoval Kempný.

Českého hráče „přivítal“ v páté minutě Brendan Lemiuex tvrdým nárazem na mantinel, který se nelíbil Gudasovi, takže soupeře vyzval na pěstní výměnu. Rvačka netrvala dlouho a Lemiuex českého obránce rychle povalil na led.

VIDEO: Kandidát na gól roku v NHL. Milano svoji kličkou napodobil legendární trefy Hertla s Malíkem

Kempného chvíle nastala v čase 15:16, kdy z dorážky dostal Washington do vedení 2:1. „Skvěle vystřelil Carlson, výbornou práci odvedl Ovečkin před brankou. Jen jsem sebral puk a měl před sebou odkrytou branku. Bylo v tom i trochu štěstí,“ řekl Kempný.

Obránce John Carlson si u jeho branky připsal asistenci, v zápase celkem nasbíral tři přihrávky a má stejně bodů (17) jako lídr kanadského bodování soutěže Connor McDavid z Edmontonu.

NHL: Voráček třemi body nezabránil porážce Philadelphie v Edmontonu

„Hraje teď úžasně,“ řekl Kempný o Carlsonovi, se kterým tvořil obrannou dvojici v cestě Washingtonu za Stanleyovým pohárem v roce 2018. Devětadvacetiletý rodák z Hodonína také předpověděl, že by Carlson mohl jednou získat Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce soutěže. „Je to skvělý chlap, spoluhráč i samozřejmě obránce. Hraje neskutečně a má obrovskou formu,“ doplnil.

Do statistik se mohl za stavu 3:1 zapsat i další Čech ve službách Washingtonu Jakub Vrána, který byl v úniku faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Třiadvacetiletý pražský rodák nic nevymýšlel, ale jeho střelu kryl Henrik Lundqvist betonem.

FOTOČLÁNEK: Hrdina, Jágr, Bulis a nově i Pastrňák. Kdo z Čechů zazářil v NHL čtyřmi góly?

Mrázek si v předchozích čtyřech startech připsal pokaždé výhru, ale v Anaheimu vydržel v brance jen do 26. minuty, v níž ho překonal z úhlu v oslabení Carter Rowney. „Nesnáším, když musím střídat gólmany,“ řekl trenér Caroliny Rod ?Brind’Amour. „Nebyla to jeho chyba, nechali jsme ho na holičkách. Spousta našich hráčů dnes spala. Nechtěl jsem, aby to odnesl za ně,“ podotkl.

Mrázek do zápasu vstupoval s 98 minut trvající neprůstřelností. O čisté konto ale přišel už po čtyřech minutách a u první branky utkání si připsal přihrávku Ondřej Kaše. Carolina po změně gólmanů ještě ve druhé třetině snížila na 2:4, ale v dalším průběhu už žádné góly nepadly.

VIDEO: Fantastický Pastrňák. Poprvé nasázel čtyři branky v jednom zápase NHL

Pittsburgh porazil Dallas 4:2 i díky asistenci Dominika Simona. Po přihrávce českého útočníka skóroval po hezké individuální akci Kris Letang, který si položil dva bránící hráče a pod chrániči Antona Chudobina dostal Penguins ve 47. minutě do vedení 2:1. Následně mohl vyrovnat Radek Faksa, ale zastavila ho tyč a domácí uklidnil třetím gólem Patric Hörnqvist. Stars, kteří prohráli poosmé z devíti utkání, snížili a trefili při power play opět tyč. Výhru vzápětí zpečetil Letang.

Edmonton udolal na svém ledě Detroit 2:1 a vyhoupl se do čela soutěže. Jednu z branek vítězů dal James Neal, který se v tabulce střelců NHL odpoutal na prvním místě od Davida

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!