Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Konec Euro Hockey Tour? Možná ji nahradí mistrovství Evropy

Sport

  18:53
PRAHA - Mezinárodní hokej by mohl mít opět v dohledné době vedle světového šampionátu i mistrovství Evropy, tak jak tomu bývalo v minulosti. Jde o možnou cestu, jakou by se národní federace mohly vydat při hledání co možná nejvhodnějšího modelu využití reprezentačních přestávek během klubové sezony. V sezoně 2013/14 totiž vyprší smlouvy, jež upravují současnou podobu Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge.

Zleva: Tomáš Plekanec, Petr Nedvěd, Marek Židlický foto: Reuters

Euro Hockey Tour se hraje od sezony 1996/97 a nyní probíhá již její 17. ročník. Už ten příští ale může být poslední, neboť svazy hledají způsob jak učinit program přípravných zápasů na mezinárodní scéně co nejefektivnější a zároveň pokud možno co nejatraktivnější pro zúčastněné země. Proto proběhlo v červnu fórum v Barceloně za účasti zástupců NHL i hráčské asociace NHLPA, jež bylo zaměřené na klubové soutěže, ale rovněž i na využití reprezentačních přestávek.

Rozhovory pokračovaly v srpnu v Curychu. Vznikly i odborné komise - koordinační pracovní skupina, pracovní skupina pro evropskou soutěž a pracovní skupina pro reprezentační akce. "Cílem pracovní skupiny je vytvořit ucelený návrh na variantu, která bude fungovat od ročníku 2014/15. Jsou vlastně dvě varianty - pokračovat dál ve stejné podobě, jaká byla doposud a fungovala, nebo se přemýšlí o zavedení nové dlouhodobé evropské soutěže pro národní mužstva," uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

"Otázkou je, kolik národních týmů v Evropě by se do projektu zapojilo"

Pracovní název pro novou variantu je mistrovství Evropy národních mužstev. "V tomto případě by se hrála v průběhu celé sezony dvojutkání doma-venku, jako je to obvyklé v pohárech," nastínil Urban. Cílem je eliminovat zápasy, v nichž nenastupuje domácí mužstvo. A těch je v sérii Euro Hockey Tour třetina. Reprezentační pauzy by v takovém případě byly kratší, ale zase častější než v současnosti.

"Otázkou je, kolik nejlepších národních týmů v Evropě by se do toho projektu zapojilo," podotkl Urban. Vše je podle něj ještě ve fázi detailního analyzování a zvažování možných pro a proti u obou nastolených variant, které připadají v úvahu. Evropský šampionát se hrál poprvé již v roce 1910, postupem času byl jeho vítěz korunován v rámci turnaje mistrovství světa. Posledním oceněným týmem byl v roce 1991 bývalý Sovětský svaz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!