Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Krejčí pomohl Bostonu prodloužit neporazitelnost

Sport

  9:57
BOSTON - Český hokejista David Krejčí se v sobotním utkání NHL podílel gólem a asistencí na vítězství Bostonu 4:1 nad Detroitem. Dvaadvacetiletý střední útočník bodoval pošesté za sebou, nasbíral v těchto zápasech deset kanadských bodů a patří k nejproduktivnějším českým hráčům v soutěži.

Crosby zase válí. foto: ČTK

 I s jeho přispěním zvítězili Bruins v devátém domácím zápase za sebou a bodově se dotáhli na vedoucí tým Východní konference, New York Rangers. Jedinou branku Red Wings vstřelil Jiří Hudler.

Bruins vs Red Wings

"Můžeme porazit kohokoliv v této lize," řekl po výhře nad obhájcem titulu kapitán Bostonu Zdeno Chára. "Nesmíme se nechat ale výsledky uspokojit. Je potřeba udržet si výkonnost a směřovat stále kupředu," nepřeceňuje slovenský obránce aktuální postavení týmu v soutěži. Boston má nejdelší sérii domácích vítězství od ledna 1983, kdy ve své aréně uspěl v jedenácti duelech za sebou.

Mezi hvězdy sobotních utkání se zařadil český útočník Petr Sýkora, který jednou brankou přispěl k vítězství Pittsburghu 4:1 nad New Jersey. Hlavní postavou zápasu však byl Sidney Crosby, jenž zaznamenal v domácí Mellon Areně druhý hattrick kariéry, když se před dvěma lety třikrát prosadil ve Philadelphii. "Je krásné dosáhnout hattricku doma. Nevíte, kdy se to může znovu opakovat, takže si to pořádně užívám," uvedl šťastný střelec, jenž třígólové představení zkompletoval střelou do prázdné branky, přestože byl hákován Patrikem Eliášem.

Penguins vs Devils

Crosby se na začátku ročníku střelecky trápil, na první tři branky v sezoně potřeboval 14 utkání. Kanadský mladík v tomto týdnu ale nalezl střeleckou mušku, kdy ve třech zápasech skóroval šestkrát. "Neměnil jsem toho mnoho.

Myslím, že hraju stále dobře," dodal Crosby. Hostující Devils prohrou přišli o sérii pěti výher za sebou, na jediné brance jejich týmu se asistencí podílel Eliáš.

Obránce Columbusu Jan Hejda je ceněný pro své defenzivní schopnosti a je nasazován proti nejlepším řadám soupeře. Tentokrát český zadák pomohl týmu nejen vymazat nejlepšího střelce uplynulé sezony, Alexandra Ovečkina, ale zároveň jejich formace vyhrála minisouboj s lajnou ruské hvězdy, který v předchozích deseti zápasech nasbíral 22 bodů. Hejda si při výhře Columbusu 3:0 s Washingtonem připsal tři kladné body za účast na ledě při vstřelené brance a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Druhé čisté konto v sezoně vychytal nováček Steve Mason. "Chlapi přede mnou mi to velmi usnadnili.

Dobře odstavovali hráče, takže jsem střely mohl velmi dobře vidět," chválil defenzivu Columbusu brankář Mason.

Hokejistům Edmontonu v letošním ročníku svědčí spíše utkání venku než v domácím prostředí. Zatímco na svém ledě tahají Oilers sérii proher, tak po výhře 4:2 v St. Louis si připsali venku již osmý dvoubodový zisk. Edmonton nesrazila ani osmá minuta, ve které dvakrát inkasovali a v rozmezí 36. až 43. minuty čtyřmi góly otočili průběh utkání. Asistenci na čtvrtém zásahu Oilers zaznamenal Aleš Hemský.

Vydařenou premiéru na postu generálního manažera Toronta prožil Brian Burke. Nový člen organizace vyvrátil spekulace novinářů o zamýšlených trejdech a hráči se mu odvděčili jedním z nejlepších výkonů v tomto ročníku. Toronto zdolalo na svém ledě i díky brance Pavla Kubiny Philadelphii 4:2 a utnulo sérii pěti proher. "Změna na postu generálního manažera nepovede ke změnám na soupisce. Když vyměníte manažera, nebudete měnit tým," uvedl Burke, jehož slova kvitoval i trenér Toronta Ron Wilson: "Brian (Burke) hráče ujistil, že nenastanou hráčské výměny. To byla ta nejlepší věc, kterou mohl udělat." Čeští útočníci Milan Michálek a Tomáš Plíhal figurovali v roli asistentů u všech tří branek San Jose a zasloužili se o výhru týmu 3:2 ve Phoenixu.

Hostující Sharks přitom zaspali v úvodu zápasu, kdy ve čtvrté minutě prohrával dvoubrankovým rozdílem. K bleskovému vyrovnání jim však pomohl brankář Ilja Bryzgalov, který pustil první dvě střely Sharks a byl trenérem Waynem Gretzkym vystřídán. "Myslím si, že ani jeden z těch gólů neměl skončit v brance. Bryzgalov zatím nepředvádí výkony na úrovni, kterou potřebujeme. Je lepší než zatím prokazuje. Dvě střely, dva góly. Přitom ten druhý gól dostal střelou od hrazení," vysvětloval střídání brankářů trenér Phoenixu.

Hokejisté Minnesoty vyrovnali klubový rekord v počtu vstřelených branek v přesilové hře na ledě soupeře. Wild se v Nashvillu prosadili v početní převaze hned pětkrát a zvítězili 6:2. Dvě branky vstřelil finský útočník Mikko Koivu, asistenci na první brance Minnesoty si připsal Marek Židlický.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!