Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

LN: Nikdy nebudu hráč, který křičí

Sport

  17:53
NEW YORK (Od dopisovatele LN v USA) - Jaromír Jágr (36) vystřídal během exkluzivního rozhovoru pro LN v kabině New York Rangers několik úsměvů. Od trpkého, když mluvil o stylu hokeje, který mu nesedí, přes nostalgický, když hovořil o lidech v Omsku, až po rozpustilý při vyhlídkách na to, kde by jednou mohl viset jeho slavný dres.

Jaromír Jágr poté, kdy po nájezdu nepřekonal brankáře Montrealu Cristobala Hueta. foto: ČTK

Když vyhraje s Jezdci Stanley Cup, je možné, že to bude v Madison Square Garden. „Když ale nevyhrajeme, budu u stropu viset já sám za hlavu,“ řekl po posledním domácím zapase se svým typicky nakažlivým humorem, který mu stále nechybí. Před play off se Jágr zdá být v dobré formě.

LN Před pár týdny jste říkal, že může přijít zápas, kdy se všechno otočí na pětníku. Poslední tři zápasy se vám dařilo. Mohly by být tím obratem? Je vaše situace nyní lepší?
Víš, ona se tady hlavně změnila celá situace, a to od začátku sezony. Tím nechci někoho kritizovat nebo říci, že to byla špatná cesta. Byla to prostě cesta, kterou vedení Rangers zvolilo. Podepsalo mladší hráče s dlouhodobými kontrakty, takže se tím změnila hierarchie v týmu.

LN Už to není Jágrův tým?
Člověk s tím trochu bojuje. Neříkám, že jde o hrdost, ale pořád cítíš, že můžeš být ten hráč. Snažíš se, aby to bylo jako dřív, protože jsi na to zvyklý od dvanácti třinácti let. Po určité době ale zjistíš, že už to ale nejde a musíš se přizpůsobit a hrát jiný styl. Pak záleží na hráči, jestli to vydrží nebo půjde jinou cestou.

LN Zdá se ale, že si jednotlivé lajny takříkajíc sedly. Sestava se během sezony dost točila.
Byl jsem odjakživa zvyklý hrát s Evropany. Doufám, že to lidi chápou, protože evropský styl je jiný než kanadský. Neříkám, že jeden je lepší nebo horší. Když někdo chce, abys začal hrát jinak... V šestatřiceti letech je to těžký. Bojuješ proti tomu, než zjistíš, že to nemá cenu.

LN Za svou kariéru v NHL jste si prošel i obdobím nezdaru či útlumu. Většinou se vám to ale podařilo překonat. Proč ne letos?
Já si nemyslím, že bych hrál nějak hůř než před dvěma třemi lety. Tady jde o to, že v týmu ztrácíš pozici. Už si nemůžeš dovolit určité věci, nechodíš na přesilovky. Dřív jsem je hrál dvě minuty, teď jsem rád, že se tam dostanu na třicet čtyřicet vteřin. A když to sečteš dohromady, tak se během sezony dvacet třicet bodů lehce ztratí.


Celý exkluzivní 
rozhovor s Jaromírem Jágrem
si přečtěte v pondělním vydání deníku



Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...