Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nechte mě na ulici, nepomáhejte mi, prosí vítěz Stanley Cupu a někdejší jednička draftu NHL

Sport

  20:15
kenora - Před rokem ho našli na ulici. Joe Murphy, někdejší jednička draftu NHL a vítěz Stanley Cupu, se stal rázem nejslavnějším bezdomovcem v celé Kanadě. Čekáte, že se bývalý hokejista během roku vyhrabal z bídy a přiblížil se normálnímu životu? Kdepak, pohublý chlapík dál brázdí ulice městečka Kenora. A změnu odmítá.

Joe Murphy foto: dryddenow.com

Kdysi jednička draftu a vítěz Stanley Cupu. Dnes bezdomovec, který viní vedení NHL

„Co mám dělat? Je to můj bratr, jenže už neuvažuje jako normální člověk,“ byla před rokem zoufalá Murphyho sestra Cathy. Její bratr dokola odmítal opustit ulici, kde ho tehdy vypátral štáb kanadské televize TSN.

Žurnalisté našli roztěkaného muže trpícího postkomočním syndromem, který je způsoben častými otřesy mozku. Těch si Murray vytrpěl během hráčské kariéry několik.

Už za aktivních let začal utápět narůstající deprese a náladovost alkoholem, do toho se přidaly prášky. 

Po ukončení kariéry následoval další sešup, který jedničku draftu a vítěze Stanley Cupu postupně přivedl až na ulici kanadské Kenory.

Ačkoli rok staré znovushledání s Murphym vzbudilo velkou pozornost, na jeho životním stylu se od té doby ani přes vlnu solidarity vůbec nic nezměnilo.

Murphy dál tvrdohlavě odmítá pomoc od ostatních lidí, ani samotná NHL neuspěla s pokusem najít mu nové bydlení.

V dresu Edmontonu zažil Joe Murphy nejsvětlejší období. Jako mladík získal v roce 1990 Stanley Cup, v následující sezoně ovšem utrpěl otřes mozku, který poznamenal jeho další kariéru.

„Neprosil jsem je o pomoc. Chtějí mě nacpat do nějakého pokoje, ale já jim rovnou říkám, že tohle fungovat nebude. Skončí to fiaskem,“ vysvětluje Murphy, kterého se tentokrát vydal navštívit reportér Jeff Seidel z deníku Detroit Free Press.

Murphy během poslední mrazivé zimy skutečně přečkal několik týdnů v motelovém pokoji, jenže rychle se odtud pakoval. Své místo vidí zkrátka a dobře v ulicích Kenory.

Zde už je vyhlášenou figurkou, která se prochází městem ve svých přelétavých náladách, sem tam s někým prohodí řeč nebo zasedne za pouliční piano a náhodně plácá do klaviatury. „Hrával jsem dámám po celém světě, Mozarta i Beethovena,“ fantazíruje u toho s předstíraným britským přízvukem.

Stavy veselosti, nesmyslného brumlání a zamyšlených rozprav se u něho neustále střídají. „Jsem rád sám, mám hodně energie. Občas mi vadí, když se s někým musím bavit,“ přiznal Murphy reportérovi.

Je jedním ze zhruba dvou stovek bezdomovců, kteří se v Kenoře potloukají. Téměř polovina z nich má navíc údajně užívat pervitin, který je podle jedné z pracovnic krizového centra v Kenoře také Murphyho démonem.

Sám bývalý útočník užívání drog rázně popře, následně potvrdí, poté vyvrátí a zase přizná.

Joe Murphy v dresu Chicaga.

„Pařím, dělám různé věci, během toho slupnu nějaké prášky a je po všem,“ vysvětluje, jak dokáže za několik dní rozfofrovat tisíc kanadských dolarů, které dostává coby měsíční důchod.

A mohl by mít i mnohem víc - kdyby se přihlásil k programu, který NHL nabízí bývalým hráčům trpícím následky otřesů mozku, mohl by inkasovat 75 tisíc na léčebné výhrady. 

„Ale to by mě museli prohlédnout jejich lékaři a to rozhodně nechci. Ať si svý prachy strčí někam,“ je Murphy neoblomný.

Stejně uzavřený zůstává i směrem ke svým příbuzným. „Nechci s rodinou mluvit a ani o ní nic slyšet. Ale přeju jí jen to nejlepší,“ přidává další ze svých rozporuplných sdělení.

Jinak ho však okolí vnímá jako nekonfliktního podivína, který žije ve svém světě. Na první pohled by nikdo neřekl, že tenhle člověk má na kontě bezmála devět stovek utkání v NHL.

Vášeň pro sport jej ale neopustila. I proto vyhlíží podzim jakožto světlé období svého roku. 

„Bude to paráda. Začne sezona NFL (liga amerického fotbalu). Miluju sport a televizi. V říjnu zase začne baseballová Světová série, k tomu basket a hokej. To bude něco!“ rozzáří se a o pár chvilek později usne na svém oblíbeném místě, pod obřím poutačem na benzinovou pumpu.

Zdá se, že na prostém životě někdejšího šampiona se nic nezmění ani nadále.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...