Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nesehraní Češi podlehli Finům 2:3, prosadili se hráči z NHL

Sport

  20:22
Brno - Čeští hokejisté vstoupili do turnaje Carlson Hockey Games v Brně porážkou s Finskem 2:3. Seveřanům získali do 34. minuty dvoubrankový náskok Sakari Manninen a Petteri Lindbohm, 27 sekund před koncem druhého dějství snížil obránce Filip Hronek. V předposlední minutě zápasu při power play pojistil gólem do prázdné branky vedení Finů opět Manninen, bek Radko Gudas stihl skóre už jen zkorigovat.

Tomáš Kundrátek bojuje ve skrumáži před českou brankou s Finem Tonim Rajalou. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Finové se v tabulce Euro Hockey Tour posunuli na druhé místo a ztrácejí tři body na vedoucí Rusko. Češi zůstávají dva zápasy před koncem ročníku poslední o dva body za Švédskem. Druhý duel čeká tým kouče Miloše Říhy v sobotu od 18:30 právě proti Švédům.

Utkání předcházela minuta ticha k uctění památky zesnulých trenérů Luďka Bukače a Jána Staršího. Slavnostní buly vhodil bývalý reprezentační útočník a mistr světa z roku 2010 Petr Hubáček.

Úvodní dějství se hrálo dlouho bez šancí. Finského gólmana Olkinuoru prověřil v páté minutě Hronek a potom zkoušel štěstí i další bek Moravčík. Jakuba Kováře prověřil v deváté minutě zadák Kaski, na druhé straně pálil opět Moravčík. Oba celky se nedostávaly k bezprostřednímu ohrožení branky, Kubalíkův pokus z levého kruhu zblokoval Kaski.

ČR - Finsko 2:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 40. Hronek (J. Voráček), 60. Gudas - 20. S. Manninen (Jokiharju, Lehtonen), 34. Lindbohm, 60. S. Manninen. Rozhodčí: Olenin, Romasko (oba Rus.) - Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 2:5,. Využití: 2:0. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Česko: Jakub Kovář - Gudas, Krejčík, Kundrátek, Jeřábek, Rutta, Moravčík, Hronek, Kolář - J. Voráček, Jan Kovář, Zaťovič - Frolík, Simon, Jaškin - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - H. Zohorna, Chytil, Sekáč.

Finsko: Olkinuora - Koivisto, Lehtonen, Jokiharju, Sund, Kaski, Mikkola, Leskinen, Lindbohm - Savinainen, Ilomäki, Rajala - Joonas Nättinen, S. Manninen, H. Pesonen - Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki - J. Sallinen, Lammikko, Anttila.

Před pauzou už se dočkali šancí Finové. Nejdříve přečíslení čtyři na dva zakončil Lehtonen, ale český brankář zasáhl. Seveřané se ale 16 sekund před pauzou dočkali vedení. Jokiharju z vlastního obranného pásma vysunul do úniku za obranou zapomenutého Manninena, který v úniku prostřelil Jakuba Kováře mezi betony.

V úvodu druhé části po chybné rozehrávce Jana Kováře měl šanci Savinainen, ale minul. Tentýž hráč o chvíli později Jakuba Kováře nepřekonal z dorážky. Ve 24. minutě šel pykat na trestnou lavici Gudas, ale Finové první přesilovku nevyužili. Už při plném počtu hráčů na ledě zahrozili Luostarinen a Pesonen.

Za domácí se dostal do dobré střelecké pozice Kubalík a Olkinuora jeho pokus kryl. Na druhé straně se ocitl sám před Jakubem Kovářem Lammikko, bekhendem ale neuspěl. Ve 32. minutě nabil zpoza branky Chytil Jaškinovi, finského gólman ale nepřekonal.

Ve 34. minutě se naopak radovali Finové. Lindbohmův pokus od modré čáry český brankář nešťastně vyrazil do Kundrátka, který byl v souboji se Savinainenem, a puk skončil v brance. Odpovědět se snažil tečí Hronkovy střely Jaškin, na druhé straně měl možnost Ilomäki.

V závěru druhé části si vynutil dva fauly během 23 sekund kapitán Voráček a přesilovku pěti proti třem při pobytu Jokiharjua a Mikkoly hned po devíti vteřinách využil po Voráčkově přihrávce střelou z pravého kruhu Hronek. Úspěšný střelec mohl ještě před pauzou po další spolupráci s Voráčkem vyrovnat, ale v úniku ztroskotal na betonech Olkinuory.

Pokračující výhodu po pauze Češi nezužitkovali a neuspěli ani při dalším trestu Jokiharjua. Při něm stihl finský gólman zasáhnout před Zaťovičem. Další přesilovku nabídl domácím Nättinen a po Hronkově střele nepřinesla vyrovnání ani Zaťovičova dorážka.

Už po přesilovce po Sekáčově nabídce pálil Hanzl, ale Olkinuora zasáhl ramenem. Po Moravčíkově akci zkoušel štěstí z dorážky Simon. Češi se ubránili při Krejčíkově trestu a pak stupňovali tlak. Možnosti na smazání ztráty měli Hronek a Chytil.

Při power play ale v čase 58:42 zvýšil do prázdné branky Manninen. Při jeho následném trestu ještě vykřesal naději 28 sekund před koncem Gudas, který se pak ještě ocitl v dobré pozici v posledních vteřinách, ale minul.

Tabulka Carlson Hockey Games:
1.Švédsko110006:43
2.Finsko110003:23
3.Česko100012:30
4.Rusko100014:60
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...