Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nový rekord v NHL. Philadelphia může nasadit již osmého brankáře v sezoně

Sport

  12:43
PHILADELPHIA - Kanadský hokejový brankář Cam Talbot se v NHL stěhuje z Edmontonu do Philadelphie výměnou za amerického gólmana Anthonyho Stolarze. Jednatřicetiletý mistr světa z roku 2016 se může stát už osmým gólmanem, jenž v této sezoně nastoupí za Philadelphii, která tak vytvoří rekord NHL.

Brankář Philadelphia Flyers Brian Elliott a Jakub Voráček. foto: ČTK/AP

Flyers mají dlouhodobě na marodce Briana Elliotta a vinou zranění odchytal v této sezoně jen sedm utkání český gólman Michal Neuvirth. V současné době drží tým dvacetiletý Carter Hart a vedle Stolarze chytali také Alex Lyon, Calvin Picard, který odešel na konci listopadu do Arizony, a Mike McKenna, jenž přišel na začátku ledna z Vancouveru.

McKennovým startem v zápasu na ledě Washingtonu 8. ledna Flyers vyrovnali dosavadní maximum sedmi využitých gólmanů v ročníku. K tomu byly dosud okolnostmi donuceny jen Québec v sezoně 1989/90, St. Louis v ročníku 2002/03 a Los Angeles v sezoně 2007/08.

Jednatřicetiletému Talbotovi po této sezoně skončí tříletý kontrakt na 12,5 milionu dolarů a může se stát 1. července nechráněným volným hráčem. V této sezoně v 31 zápasech vychytal 10 výher, má průměr 3,36 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 89,3 procenta.

Brankář Philadelphia Flyers Michal Neuvirth při zákroku proti střele Sidneyho...
Jakub Voráček střílí vítezný gól v zápase mezi Philadelphia Flyers a Vancouver...

V Edmontonu byl minulé tři sezony jedničkou, ale do této role se od listopadového příchodu kouče Kena Hitchcocka místo Todda McLellana posunul Fin Mikko Koskinen, který přišel loni v létě z Petrohradu z KHL.

Hart, který od poloviny prosince odchytal 18 z 26 duelů Philadelphie, s Talbotem trénoval přes léto v Edmontonu. Pochází totiž z nedalekého Sherwood Parku. „Je to skvělý mentor, výborný brankář a skvělý kluk. Volal jsem mu i před svým prvním zápasem v NHL a ptal se ho, co mám čekat,“ řekl Hart deníku Courier Post.

Stolarz v této sezoně odchytal za Philadelphii 12 utkání a pomohl ke čtyřem výhrám. Má průměr 3,33 gólu na utkání a úspěšnost 90,2 procenta.

Autor: