Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Očekávání od Hertla v San Jose ještě vzrostla, říká zámořský expert

Sport

  16:16aktualizováno  16:21
SAN JOSE/PRAHA - Je jedinečný. Jedním z nejtalentovanějších českých hokejistů. Devatenáctiletý Tomáš Hertl může z extraligy naskočit rovnou do NHL, o své místo v sestavě bojuje na kempu San Jose Sharks. "Na 95 procent v týmu zůstane," odhadl v rozhovoru pro server Lidovky.cz zámořský novinář Dave Pollak, expert na tým z Kalifornie.

Hokejisté San Jose Sharks, zleva Brent Burns, Scott Hannan, Tomáš Hertl a Joe Thornton foto: ČTK

Sharks čeká v noci ze soboty na neděli poslední přípravný zápas před čtvrtečním vstupem do NHL. A Hertl má obrovskou šanci, aby do nového ročníku nejslavnější soutěže zasáhl. V kempu se mu daří a je až překvapivě produktivní. Ve čtyřech přípravných duelech vstřelil tři góly a na další nahrál.

"Tomáš je vždy v dobré náladě. Je velký, často střílí a skóruje. Z hokejového hlediska je možná nejdůležitější fakt, že operuje před brankou a nebojí se schytat ránu. Takový je i útočný styl Sharks a zdá se, že Tomáš do něj správně zapadá," vypočetl Pollak Herlovy přednosti. "Líbí se mi, jak se tlačí k brankovišti, jak se nebojí," chválil jej i kapitán Joe Thornton.

Velkým hendikepem je ale slabší znalost angličtiny. "Je velmi omezená. Je tak těžké odhadnout, jak ho vnímají ostatní, protože kvůli jazykové bariéře moc nekomunikuje. Ani my novináři s ním nemluvíme příliš často, protože víme, jak je pro něj těžké nám porozumět. Na druhou stranu na tom pracuje a zlepšuje se. Je na tom o dost lépe než třeba loni," popsal Pollak. "Mluvíme na něj, ale nevíme, jestli nám rozumí," potvrdil Thornton. "Jen přikyvuje a směje se. A tak na něj s Burnsiem budeme mluvit dál, aby se naše lajna zlepšovala."

Hertl svými skvělými výkony okolí nepřekvapil, ale... "Vedení Sharks říkalo, že se jim moc líbí. Sledovalo ho v české lize a očekávání byla vysoká, přesto možná ještě vzrostla. Na druhou stranu je stále brzy ho podrobněji hodnotit," uznal Pollak.

Až teď se ukáže, jestli obstojí. A Hertl se stal hvězdou zápasu

Před úterním zápasem s Vancouverem nadšení nad výkony českého mladíka částečně mírnil i kouč Todd McLellan. "Jestli si myslím, že Tomáš může v téhle lize hrát? Ano, ale zatím nastupoval jen proti směsici kluků z AHL a NHL. Až proti Canucks se ukáže, jestli obstojí proti Keslerovi, bratrům Sedinovým nebo Hamhuisovi," řekl. A Hertl proti Canucks vstřelil dva góly a přispěl k vítězství 5:0. Zároveň byl vyhlášen hvězdou zápasu.

Přesto stále platí, že jde jen o přípravný kemp. Pokud Hertl dostane šanci v úvodu sezony NHL, každým střídáním bude muset o svoji pozici v mužstvu bojovat. "Že je v Česku srovnáván s Jágrem? Neviděl jsem ho v tolika zápasech, abych mohl o tomto srovnání vůbec přemýšlet. Jednoho dne možná, ale nyní rozhodně ještě ne," přiznal Pollak. Přesto o jeho setrvání v Sharks příliš nepochybuje.

Hertlovy zápasy v kempu San Jose
SoupeřVýsledekGólyPřihrávky+/-StřelyHityČas na ledě
VancouverV 3:20104118:35
Anaheim*P 2:31013216:07
Vancouver*V 5:02023216:48
PhoenixP 1:20000318:13

Pozn.: v zápasech, u kterých je *, se stal Hertl první hvězdou

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...