Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pád, průvan, pokus, covid. Dočká se hokejová Sparta konečně postupu?

Autor druhého gólu Sparty Robert Říčka přijímá gratulace od spoluhráčů. foto: ČTK

Praha - Stočila se na to řeč před startem hokejové Sparty v play off. „Tehdy jsme měli extrémní marodku, série mohla vypadat jinak,“ posteskl si trenér Josef Jandač. Vzpomínal na prohrané finále proti Liberci z dubna 2016. Zároveň tehdy započalo neradostné sparťanské období, které vlastně přetrvává dodnes.
  15:38

Hrdý klub mezitím poznal nevídané kolapsy a nedůstojné krachy.

Potkaly ho četné průvany v kabině i kancelářích.

Zažil i zajímavý, leč neúspěšný pokus s německým koučem Kruppem. Loni vše oddálil covid.

Až teď vypadá tuze nadějně, že slavná hokejová značka utne téměř pětileté čekání na vítěznou sérii v bojích o extraligový titul.

„Přesně takhle jsme to chtěli,“ pravil centr Roman Horák. Sparťané v neděli porazili Olomouc 2:0. Za stejného stavu se ve středu čtvrtfinálová série přestěhuje na Hanou. „Snad to v Olomouci uzavřeme,“ připojil se další sparťanský útočník David Tomášek.

S podobnými plány mohou vyrážet na soupeřovy zimáky hokejisté Třince, Mladé Boleslavi i Liberce. Všechny čtyři výše postavené mančafty zatím zvládají série proti soupeřům, kteří se do čtvrtfinále prokousali přes předkolo.

Zásadní krok k postupu mezi nejlepší čtyřku a k ukončení nepříjemné šňůry učinila o víkendu i Sparta. V liduprázdné O2 areně se nehrál pohledný hokej. Spíš to bylo pracné odemykání poctivého olomouckého zámku, na který nenašla klíč favorizovaná Plzeň. „Bylo důležité, že jsme šli do vedení a zodpovědným výkonem jsme to zvládli,“ řekl trenér Jandač.

Autor třetího gólu Sparty David Němeček (druhý zprava) se raduje se spoluhráči....
Autor pátého gólu Sparty Roman Horák se raduje.

Po angažmá u reprezentace a KHL se oklikou vrátil na sparťanskou střídačku, kterou od loňska řídí společně s Miloslavem Hořavou. Dohromady mají k dispozici nadstandardní hráčský materiál, s nímž už získali Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy.

Například první Horákův útok se Sobotkou a Řepíkem na křídlech si klidně může zahrát za dva měsíce na mistrovství světa. První lajna také v neděli zařídila vítěznou trefu při přesilovce. „V tom a ve hře v předbrankovém prostoru je Sparta hodně silná,“ říkal olomoucký gólman Branislav Konrád. „Možná prvním gólem bychom ji dostali trochu pod tlak.“

Jeho kolegové si v úvodním dvojutkání nevytvořili soustavný nápor a olomoucký trenér Zdeněk Moták jen krčil rameny: „Tým má Sparta poskládaný velice dobře.“

Reprezentanti, mazáci i hráči s potenciálem růst. Z brány vše jistí posila Alexandr Salák, který za 120 čtvrtfinálových minut inkasoval jediný gól. I proto mohou sparťané směle plánovat, že jejich čekání na vítěznou sérii brzy skončí.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.