Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Panarin má rozdílné názory na Putina oproti Rusům. 'Politika se v kabině probírá hodně,' říká Sedlák

Sport

  6:03
Praha - Že hokejisté politiku neřeší? Právě naopak. „V kabině Columbusu jsme ji probírali hodně. Porovnávali jsme americkou politiku s ruskou nebo i s naší českou,“ vypráví útočník Lukáš Sedlák v návaznosti na diskusi, kterou rozpoutal jeho bývalý spoluhráč z NHL Artěmij Panarin.

Boone Jenner (38) and Lukáš Sedlák (45) z Columbusu slaví. foto: ČTK/AP

Ten totiž veřejně zkritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož styl politiky se mu začal příčit. „Je chyba, že k němu vzhlížíme jako k supermanovi,“ pronesl útočník.

Vyjádřením bezpochyby překvapil, vždyť ruští sportovci jsou obecně pozitivním vztahem k Putinovi známí. Konkrétně ruská hvězda Alexandr Ovečkin založila v roce 2017 projekt „společenského hnutí Putin team“, sympatie veřejně v minulosti vyjádřili i Jevgenij Malkin, Semjon Varlamov nebo Ilja Kovalčuk. 

„Co jsem Artěmije (Panarina) mohl sledovat, vím, že má rozdílné názory oproti zbytku ruských hokejistů, že je jiný,“ odkrývá Sedlák, který s ním strávil v klubu Columbus Blue Jackets dva roky. „Úplně jsem ale neočekával, že se vyjádří tak nahlas. Vždycky se bavili s brankářem Sergejem Bobrovským mezi sebou.“ 

Na oba ruské hokejisty sedí, že patří k tišším jedincům, kteří si všímají především vlastních záležitostí. „I když teda v dobré náladě Artěmij po vítězném zápase i zatancoval,“ vzpomíná 26letý Čech, který od nové sezony hájí dres Čeljabinsku v KHL.

Boone Jenner (38) and Lukáš Sedlák (45) z Columbusu slaví.
Jason Chimera (25) a Lukáš Sedlák v pěstním souboji.

Jinak se kabina, minimálně ta v Columbusu, politické debaty nebojí. 

Probírají se volby, světová politika i vztahy mezi státy, hráči vzájemně porovnávají, jak jejich rodné země fungují oproti ostatním.

„Nejsme omezení jen hokejem. Někdo má názory vyhraněné, někdo se dokáže přizpůsobit. Když se sejde tolik hráčů z různých zemí, spektrum je vážně široké,“ připomíná Sedlák. „Hokejisti dokážou i uznat, že je něco lepší, přijmou argumentaci druhého.“ 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!