Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pastrňák je novým fenoménem. Potřetí v řadě získal zlatou hokejku a útočí na Jágra

Sport

  22:50
PRAHA - Útočník David Pastrňák potřetí za sebou ovládl anketu Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hokejistu sezony. Třiadvacetiletý kanonýr Bostonu vyhrál v 51. ročníku s náskokem 59 bodů před Tomášem Hertlem ze San Jose. Třetí příčku obsadil další útočník Jakub Voráček z Philadelphie. Kapitán reprezentace na nedávném mistrovství světa na Slovensku za Hertlem zaostal jen o dva body.

David Pastrňák foto: ČTK

Pastrňák, který se stal předloni nejmladším vítězem Zlaté hokejky v historii, kraluje třetím rokem za sebou poprvé od období 2005 až 2008, kdy zvítězil čtyřikrát v řadě Jaromír Jágr. Sedmačtyřicetiletý a stále hrající velikán vyhrál poprvé v roce 1995 a naposledy před třemi lety. S 12 prvenstvími zůstává jednoznačným králem ankety.

Vedle Jágra a Pastrňáka se ostatním vítězům podařilo uspět maximálně dvakrát po sobě. Tahoun Bruins se celkově třetím triumfem vyrovnal Milanu Novému, který vévodí pořadí Klubu hokejových střelců. Čtyřikrát zvítězil Vladimír Martinec, pětkrát Dominik Hašek.

Zlatá hokejka 2019: Tomáš Hertl při fiktivní svatbě s přítelkyní Anetou
Maminka Davida Pastrňáka Marcela Ziembová

Pastrňák s Davidem Krejčím, jenž skončil za Voráčkem čtvrtý, hájili ještě před pár dny barvy Bruins ve finále Stanley Cupu proti St. Louis, které rozhodlo o triumfu až v sedmém utkání. Oba se z dnešního vyhlášení omluvili stejně jako pátý Michael Frolík (Calgary), sedmý Dominik Kubalík (Ambri-Piotta), jenž byl nejvýše oceněným hráčem z Evropy, a desátý Milan Gulaš (Plzeň).

Výsledky 51. ročníku ankety Zlatá hokejka:

1. David Pastrňák (Boston Bruins/NHL) 464 bodů, 2. Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL) 405, 3. Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL) 403, 4. David Krejčí (Boston Bruins/NHL) 336, 5. Michael Frolík (Calgary Flames/NHL) 233, 6. Filip Hronek (Detroit Red Wings/NHL; Grand Rapids Griffins/AHL) 231, 7. Dominik Kubalík (HC Ambri-Piotta/Švýc.) 215, 8. Jan Kovář (Providence Bruins/AHL; HC Škoda Plzeň) 204, 9. David Rittich (Calgary Flames/NHL) 132, 10. Milan Gulaš (HC Škoda Plzeň) 127.

Další pořadí: 11. Michal Kempný (Washington Capitals/NHL) 158, 12. Petr Mrázek (Carolina Hurricanes/NHL) 153, 13. Jakub Vrána (Washington Capitals/NHL) 134, 14. Jakub Kovář (Avtomobilist Jekatěrinburg/KHL) 115, 15. Marek Kvapil (Bílí Tygři Liberec) 86, 16. Patrik Bartošák (HC Vítkovice Ridera) 73, 17. Jiří Sekáč (Ak Bars Kazaň/KHL) 55, 18. Radko Gudas (Philadelphia Flyers/NHL) 49, 19. Dominik Simon (Pittsburgh Penguins/NHL) 39, 20. Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL) 27, 21. Petr Zámorský (Mountfield Hradec Králové) 23, 22. Pavel Francouz (Colorado Avalanche/NHL; Colorado Eagles/AHL) 16, 23. Petr Holík (HC Kometa Brno) a Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec) oba 13, 25. Ondřej Kaše (Anaheim Ducks/NHL) a Filip Chytil (New York Rangers/NHL) oba 11, 27. Roman Will 8, 28. Ladislav Šmíd (oba Bílí Tygři Liberec) 7, 29. Radim Šimek (San Jose Sharks/NHL) 6, 30. Michal Řepík (HC Slovan Bratislava/KHL; Viťaz Podolsk/KHL) 5, 31. Roman Polák (Dallas Stars/NHL) a Martin Zaťovič (HC Kometa Brno) oba 4, 33. Radek Faksa (Dallas Stars/NHL) 3, 34. Michal Bulíř (Bílí Tygři Liberec; Metallurg Magnitogorsk/KHL) a Lukáš Rousek (HC Sparta Praha) oba 2, 36. Josef Kořenář (San Jose Barracuda/AHL), Matěj Machovský (HC Sparta Praha), Jan Štencel (HC Kometa Brno), Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.), Lukáš Dostál (Horácká Slavia Třebíč; HC Kometa Brno; Ilves Tampere/Fin.; KOOVEE/Fin.), Jakub Lauko (Rouyn-Noranda Huskies/QMJHL), Jan Kolář (Amur Chabarovsk), David Musil (HC Oceláři Třinec) všichni 1.

„Ta poslední porážka i po těch pár dnech pořád hodně bolí. Je to vzpomínka do konce života a velké zklamání, ale zároveň i velká zkušenost. Jsem rád, že jsem si mohl zahrát ve finále, a doufám, že ještě nějaká šance přijde,“ uvedl v telefonickém rozhovoru Pastrňák.

Havířovský rodák nasbíral ve 24 zápasech play off 19 bodů za devět gólů a deset asistencí. V 66 utkáních základní části NHL zaznamenal 81 bodů díky 38 brankám a 43 nahrávkám. Vytvořil si tak nové bodové i gólové maximum.

Pastrňák vévodil pořadí po první části ankety se ziskem 596 bodů, o 110 bodů za ním zaostával Hertl, jehož tým ztroskotal ve vyřazovacích bojích na St. Louis ve finále Západní konference. Třetí byl při prvním mezisoučtu v březnu vítěz Zlaté hokejky z roku 2013 Krejčí se 405 body před vítězem z roku 2015 Voráčkem. Bodový zisk finálové desítky po druhém kole na konci května byl tajný.

Voráček nakonec jen velmi těsně neobhájil druhou příčku, která mu patřila loni i předloni. Předstihl ho Hertl, jenž byl druhý již v roce 2016 za Jágrem. Rovněž Hertl má za sebou životní sezonu v NHL. Ze 77 startů během dlouhodobé fáze vytěžil 74 bodů díky 35 zásahům a 39 přihrávkám. V play off nastoupil do 19 zápasů a nasbíral deset gólů a pět asistencí. V bitvách o Stanley Cup byl čtvrtý mezi střelci, zatímco Pastrňák uzavřel první pětku bodování.

Po dvou třetích místech z předchozích dvou ročníků skončil Krejčí čtvrtý. „Jsem samozřejmě spokojený. Je pocta být nominovaný do Zlaté hokejky. A je milé, že si lidé mých výkonů v NHL všimli,“ prohlásil rovněž v telefonickém rozhovoru Krejčí.

Těsně za Frolíkem šestý byl obránce Filip Hronek, za sedmým Kubalíkem se seřadili útočník Jan Kovář, brankář David Rittich a Gulaš.

Finálovou desítku určila dvě kola hlasování zástupců hokejového svazu, trenérů reprezentace, mládežnických výběrů i klubů nejvyšší soutěže a novinářů. O vítězi rozhodly pouze hlasy získané ve třetím kole, výsledky předchozích dvou se nezapočítávaly.

Nejlepším parahokejistou byl vyhlášen Michal Geier a navázal tak na ocenění z let 2015 a 2017. Hokejistkou roku je Denisa Křížová a juniorem roku brankář Lukáš Dostál. „Této ceny si nesmírně vážím, je to úžasný pocit,“ prohlásil Dostál.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...